6 Bin Rüzgar Türbininin Kanat İncelemeleri Türklere Emanet !
Globaldeki rüzgar türbinlerinin kanat incelemeleri Türklere emanet ediliyor. Rüzgar enerjisi sektöründe geçen yıl dünya çapında 3.800 türbin kanadı drone inceleme raporunu hazırladıklarını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 2021 yılında da Türkiye ve birçok ülkedeki 6.000 türbin kanadı inceleme raporlarının Ülke Enerji tarafından hazırlanacağını belirterek, global arenada bayrağı taşımaya devam edeceklerini aktarıyor.
Rüzgar türbinlerinin verimli çalışmasında türbin kanatlarındaki kontrol, bakım ve onarımlar büyük rol oynuyor. Geleneksel yöntem olan iple erişimde sadece günde 1 türbinin kanadı incelenebiliyorken, otonom drone uçuşlarının gerçekleştiği son teknolojik incelemelerde ise yarım saatte 1 türbin kanadı incelenebiliyor. Drone teknolojisini kullandığı 3DX™ platformu sayesinde rüzgar türbini kanatlarına hızlı ve güvenli denetimi otonom şekilde uyguladıklarını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, bu yıl içerisinde yaklaşık 6 bin türbin kanadının inceleme raporlarının Türkiye’de, Ülke Enerji çalışanları tarafından hazırlanacağını ve global arenada kanat inceleme, bakım ve onarımları alanında önemli bir konuma ulaştıklarının altını çiziyor.
Türkiye ve Globalde 6 Bin Türbin Kanadı
Yıllar içerisinde yapılan yatırımlar ve temiz, yenilenebilir rüzgar enerjisine duyulan ihtiyaç ile sayıları artan rüzgar türbinlerinin geleceğini düzenli ve düzensiz bakımlar belirliyor. Özellikle bu alanda yapılan inceleme, bakım ve onarım işlemlerinin son teknolojik araçlarla gerçekleştirilmesi santral işletmecilerine büyük kazanımlar sağlıyor. İşletme ve bakım alanında sahip oldukları son teknolojik araçlarla çözümlerinde yüksek verimlilik elde ettiklerini dile getiren Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, İsviçreli Sulzer Schmid Laboratuvarları iş ortaklığı ile bu yıl Türkiye ve global arenadaki farklı türbin üreticilerine ait 6 bin türbinin kanat inceleme raporlarını hazırlayacaklarını vurguluyor. Rüzgar enerjisi sektöründe tamamen yerli bir markanın global arenada böylesine önemli bir süreci üstlenmesinin hem kendileri hem de ülkenin sektördeki konumu için gurur verici olduğunu ifade eden Aydın, rüzgar enerjisinde bayrak taşımaya emin adımlarla devam edeceklerini de belirtiyor.
Dronelarla İnceleme Yarım Saat Sürüyor
Planlamadan uygulamaya, raporlamadan iyileştirmeye kadar her aşamasında oldukça zahmetli geçen rüzgar türbini bakım süreçlerinde uygulanan geleneksel yöntemler, oluşturdukları zaman ve maliyet kaybına rağmen hata oranı oldukça yüksek sonuçlar veriyor. Türbinlerin kanatlarındaki gözle görülen ya da görülmeyen birçok hasarın türbinin ömrünü, duruş sürelerini ve dolayısıyla enerji üretimini etkilediğini belirten Ali Aydın, sundukları 3DX™ inceleme platformu sayesinde zorlu şartlarda bile rüzgar türbinlerinde eksiksiz çalışma yapabildiklerini aktarıyor. Özellikle geleneksel yöntem olan iple erişimde günde 1 türbin kanadının incelenebildiğini ve raporlama konusunda da bu yöntemin sürecin devamlılığı açısından eksik kaldığını dile getiren Aydın, otonom uçuşlar gerçekleştirdikleri dronelarla yarım saatte 1 kanat incelediklerini, elde edilen verileri de global arenadaki önemli iş ortağı olan Sulzer Schmid’in 3DX™ platformu aracılığı ile analiz ederek hızlıca raporladıklarına dikkat çekiyor.