İç Hava Kalitesi İçin Hava Filtrelerinin Filtrasyon Verimliliğine Dikkat!

Abalıoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve nanofiber kaplı antibakteriyel-antiviral özellikte ki fitre kumaşı ile HVAC sistemleri için yüksek verimli filtreleme uygulamaları sunan HIFYBER, HVAC sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin, filtrasyon verimliliğine dikkat çekti.

İç ortam hava kalitesi, toplu yaşam alanlarında hayatı olumsuz etkileyen etmenler arasında yer alıyor. Özellikle ofisler, işletmeler ve endüstriyel tesisler gibi çok sayıda insanın aynı ortamı paylaştığı alanların iç ortam hava kalitesi hem insan sağlığını hem de çalışanların performansını doğrudan etkiliyor.

Covid-19 pandemi süreci de kapalı alanlardaki iç mekân hava kalitesinin önemini bir kez daha ortaya koydu. 2020 yılının ilk aylardan beri evden çalışma modeline geçen firmaların, aşılamanın hızlanmasıyla birlikte ofislere dönmeye başlaması, hava filtrelerinin doğru kullanılmasını gündeme getirdi.

Binalarda ve endüstriyel tesislerdeki iç ortam havasında bulunan; mikroorganizmaların, toz ve alerjenlerin giderilmesinde etkili bir çözüm sunan hava filtreleri, bina sakinleri için güvenli yaşam alanları oluşturuyor. HVAC sistemlerinde kullanılan hava filtreleri, ortamdaki bakteri, virüs gibi kirleticilere karşı birincil savunma sağlıyor.

Ashrea 52.2 standardı

Uzmanlar, HVAC sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin, filtrasyon verimliliğine dikkat çekiyor. Filtrelerin havadaki partikülleri ne ölçüde uzaklaştırdığı, filtrasyon verimliliği ile tespit edilebiliyor. Ashrea 52.2 standardı, filtrasyon verimliliğini değerlendirmek için başvurulan en yaygın standartlardan biri olarak biliniyor. Ancak filtrenin kullanımdaki performansını daha iyi anlamak için filtrede kullanılan medya türüyle ilgili bazı temel bilgileri de anlamak gerekiyor.

ASHRAE 52.2 Appendix J standardı

Uzmanlar, mekanik filtrasyon ve elektrostatik filtrasyon olarak ikiye ayrılan hava filtrelerinin verimliliğini de ayrı ayrı değerlendiriyor ;çünkü mekanik filtrasyon, sürekli filtrasyon verimliliği sağlarken, elektrostatik filtrasyonda ilk testler sırasında yüksek filtrasyon verimi sağlanırken, fiili kullanım sırasında filtrasyon verimi düşüyor. Bu nedenle ASHRAE 52.2 Appendix J standardını sağlayan filtre çözümlerinin tercih edilmesi hayati önem taşıyor.

Nanofiber Filtre Medyası ile Daha Uzun Filtre Ömrü

Mekanik filtrasyona sahip nanofiber filtreler ise geleneksel filtrelere kıyasla hem başlangıçta hem de fiili kullanım sırasında yüksek performans sergiliyor. HIFYBER tarafından geliştirilen “Nanofiber Filtre Medyası”nın nanofiber kaplı antibakteriyel-antiviral özellikte ki fitre kumaşı, HVAC sistemlerinde sağlıklı iklimlendirme sunuyor. Nanofiberler, filtre basınç düşüşünde önemli bir artış olmadan filtre verimliliğinde iyileşme sağlayarak, daha uzun filtre ömrü ve daha temiz hava çıkışı sağlıyor.

Zorlu endüstri filtre koşullandırma standardı olan ASHRAE 52.2: 2007 Ek J tarafından da test edilen HIFYBER Nanofiber HVAC Filtre Medyası’nda verim kaybı görülmüyor.

E-Bülten Kayıt