ODE Yalıtım Yurt Dışında Üretim Planını Gündemine Aldı
Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, 2022-2024 yıllarını kapsayan üç yıllık stratejik plan hazırladı. Öngörülebilirliğin azaldığı, stratejilerin yerini taktiklerin aldığı bu dönemde hazırladıkları bu planın ODE’yi global bir marka olma hedefine bir adım daha yaklaştıracağını belirten ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, stratejik plan kapsamında yurt dışında üretime başlamayı da gündemlerine aldıklarını açıkladı.
Türkiye’de ve ihracat yaptığı altı kıtadaki 75’in üzerinde ülkede yalıtım sektörünün önde gelen şirketlerinden biri olan ODE Yalıtım, üç yıllık stratejik planını açıkladı. ODE Yalıtım’ın üst düzey yöneticileri, 2022-2024 yıllarını kapsayan stratejik plan üzerinde pandemi koşulları nedeniyle fiziki olarak bir araya gelmeden altı ay boyunca titizlikle çalıştı. Stratejik plan için ayrıca şirket çalışanlarından tedarikçi ve müşterilere kadar tüm paydaşların fikirleri alındı. Bu kapsamlı çalışmanın sonucunda yurt içi ve yurt dışı yatırımları, üretim kapasitesi, Ar-Ge, insan kaynakları, dijitalleşme, tedarik, dağıtım kanalları, ihracat, satış ve pazarlama alanlarında toplam 13 maddelik bir aksiyon planı oluşturuldu. Stratejinin odağı ise insan, teknoloji, katma değerli büyüme ve yeşil dünya olarak belirlendi.
Orhan Turan: “Şirketlerin önlerini görebilmeleri için stratejik plana ihtiyaçları var”
ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, şirketin yeni stratejik planı hakkında bilgi verdi. Covid-19 döneminde şirketlerin uzun vadeli plan yapmayı bir kenara bıraktığını söyleyen Turan, “Böyle dönemlerde öngörülebilirlik azaldığı için uzun vadeli plan yapmak zorlaşıyor. Stratejilerin yerini taktikler, kimi zaman günü kurtarmaya yönelik kararlar alıyor. Halbuki bu gibi dönemlerde şirketlerin önünü görebilmesi ve yolunu çizebilmesi için strateji her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Biz de stratejik yaklaşımların önemine ve gerekliliğine inanarak kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Üst yönetimimizin hazırladığı, tüm paydaşlarımızın görüş ve değerlendirmelerini sunduğu bu plan, bizi global bir marka olma hedefimize bir adım daha yaklaştıracak” dedi.
Birçok şirket stratejisinin uygulama problemleri nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Turan, bu hataya düşmemek için Stratejik Yönetim Komitesi kurduklarını da ifade etti. Bu komite, ODE’nin stratejik planındaki aksiyonların uygulama aşamalarını değerlendirerek, belirli periyotlarda yönetime rapor sunacak.
“Başarının anahtarı insan, süreç ve teknoloji”
Stratejik planda dikkate aldıkları noktalara da değinen Turan, şöyle devam etti; “37 yıldır faaliyet gösteren bir şirket olarak, her zaman olduğu gibi değerlerimizi ve kültürümüzü ön planda tuttuk. Bununla birlikte planımızı; tüm paydaşlarına değer yaratan, döngüsel ekonomiyi destekleyen, yeşil dünyaya katkı sağlayan, sürdürülebilir iş modeli ekseninde yaptık. Odağımıza insan, teknoloji, katma değerli büyüme ve yeşil dünyayı aldık. Başarı için insan, süreç ve teknolojinin anahtar olduğunu düşünüyoruz. Bizim de en değerli ve etkili gücümüz çalışanlarımız. İşte bu gücümüzü iyi kurgulanmış, verimli, hızlı süreçler ve teknoloji ile destekleyerek daha rekabetçi, güçlü sürdürülebilir bir organizasyon oluşturmayı hedefliyoruz. Şirket genelinde kurum içi girişimcilik, inovasyon, çalışan deneyiminin gerçekleştirilebileceği şeffaf, demokratik, fırsat eşitliği sunan, destekleyen, cesaretlendiren çalışma atmosferi oluşturmak için çabalarımızı sürdürüyoruz.”
“Yurt dışında üretim yapmayı hedefliyoruz”
ODE Yalıtım’ı Çin ile Almanya arasındaki coğrafyada teknik yalıtımdaki en büyük üretici konumuna getirecek olan Eskişehir’deki yeni tesislerini yılın ikinci çeyreğinde devreye alacaklarını hatırlatan Turan, “Stratejik planımız doğrultusunda önümüzdeki süreçte de üretime ve yatırıma devam edeceğiz. Bir yandan mevcut ürünlerimizde kapasite artırımına giderken diğer taraftan da henüz üretimini yapmadığımız, yalıtım sektöründe tüketimi oldukça yüksek bir ürün üretmeyi hedefliyoruz. Bir diğer önemli aksiyonumuz da yurt dışında üretim yapmaya ve dağıtım kanallarımızı geliştirmeye yönelik olacak. Bu süreçte her zaman olduğu gibi ODE’nin rekabet gücünü artırırken, paydaşlarımıza değer yaratacak yeni uygulamaları da devreye alacağız. Çünkü biz, paydaşlarına değer yaratmayan hiçbir organizasyonun sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Dijitalleşme ve Ar-Ge yatırımlarımızı artırıyoruz”
Günümüz dünyasında dijitalleşmenin bir seçenek değil zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Turan, “Biz de önceliklendirdiğimiz alanlarda dijitalleşme projeleri yürütüyoruz. Rutin işleri ve belirli algoritmalarla yapılabilecek işleri robotlara aktarıyoruz. Temel hedefimiz karmaşıklığı yönetmek, büyük veriden faydalanmak, süreçleri kolaylaştırmak, insan eforu ihtiyacını azaltmak, çalışanlarımızın zamanını daha fazla yaratıcılık gerektiren katma değerleri alanlarda harcamasını sağlamak. Öte yandan global firmalarla rekabet ettiğimiz yalıtım sektöründe Ar-Ge’ye yönelik etkinliklerimizi de artırıyoruz. Bu kapsamda stratejik planımızla birlikte beş yıllık Ar-Ge yol haritamızı da oluşturduk. Projelere yönelik kaynağımızı da her geçen yıl artırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“2025 yılında sıfır atığa ulaşmayı hedefliyoruz”
Döngüsel ekonomi ve yeşil dünya hedeflerini de aktaran Orhan Turan sözlerini şöyle tamamladı; “Tüm işletme ve süreçlerimizde atıklarımızı azaltmaya ve yok etmeye yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Avrupa’nın 2050 yılını işaret ettiği sıfır atık hedefine 2025 yılında ulaşmayı planlıyoruz. Bu kapsamda yaptığımız ön çalışmalarla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ni Eskişehir tesisimiz için almaya hak kazandık. Üretim tesislerimizde yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. Yeşil dünya hedefimiz doğrultusunda kurumsal karbon ayak izi hesaplamasını yaptık. Bundan sonraki adımımız ise karbon salınım miktarımızı ölçülebilir hale getirmek ve devamında azaltma, yok etme çalışmalarını sürdürmek olacak.”