Klima Kullanırken Enerji Tasarrufu Sağlayabilirsiniz

Türkiye’nin çeşitli noktalarında yaz aylarında sıcaklıkların yüksek seyretmesi klima kullanımı ihtiyacını artırırken; tüketiciler artan enerji maliyetleri nedeniyle enerji tasarrufu sağlayan klimalara yöneliyor. Baymak Ürün Grup Müdürü Can Erdoğan, “Doğru klima tercihi ve kullanılan ortamda alınacak bazı pratik önlemlerle enerji tasarrufu sağlayarak yaşam alanlarını daha konforlu hale getirmek mümkün” diyor.

Yaklaşan yaz aylarıyla iç mekanlarda klima kullanımının artması bekleniyor. Ev ve iş yerlerinde alınacak bazı önlemlerle klima kullanımında elektrik sarfiyatını düşürmek mümkün. Klimaların hem ısıtma hem de soğutma için kullanıldığını ve konforlu bir yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyleyen Baymak Ürün Grup Müdürü Can Erdoğan, “Yaşam kalitemizi artırmayı en düşük maliyetle yapabiliriz. Bunun için tüketicilerimizin klima kullandıkları alanlarda bazı basit kurallara uyarak, çeşitli önlemler alması yeterli” diyor.

Türkiye’de 50 yılı aşkın süredir iklimlendirme sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve sürdürülebilir bir dünya için enerji tasarruflu ürünlere öncelik verdiklerini belirten Can Erdoğan, tüketicilerin öncelikle doğru ürünü seçmelerinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. “İlk olarak kullandığınız klimanızın yeni nesil bir teknoloji olan Inverter teknolojisine ve R32 soğutucu gazına sahip olduğundan emin olmak gerekiyor. Eğer klimanız eski ise yeni nesil Inverter teknolojisine sahip bir klima ile değiştirmeniz enerji tüketiminizi önemli ölçüde azaltacaktır” önerisinde bulunan Erdoğan, Inverter teknolojisine sahip ürün alırken de yüksek enerji verimliliği sunan minimum A++ enerji sınıfına sahip ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Seçilen klimanın kapasitesinin doğru belirlenmesinin de tüketilen enerji miktarını önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Erdoğan, enerji tüketimini düşürmek için alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralıyor:  

  • İklimlendirme yaparken ani ve hızlı ortam sıcaklık değişimlerinden uzak durulmalıdır. Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Bu durum enerji tüketimini de artıracaktır. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçmeniz enerji tasarrufu için en iyi yöntem olacaktır. Bu sıcaklık Türkiye koşullarında 24-26°C’lerdedir.
  • Isıtma ve soğutma sağlarken, bulunulan yerin ısısının dış ortam sıcaklığına göre ayarlanması gerekiyor. İç ortam ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkı, 6-7 dereceyi geçmemeli. İki ortam arasındaki farkın fazla olması, daha fazla enerji sarfiyatına neden olur. Çünkü artırılan ya da düşürülen her bir derece, klimanın elektrik tüketimini yüzde 5 yükseltir.
  • Enerji tasarrufu yapabilmenin bir diğer yolu ise, enerji tüketiminin minimize eden ECO Mod özelliğine sahip klimaları tercih etmek. Bu özelliğe sahip klimalarda, cihazın ECO (ekonomik) Mod özelliğinin kullanımı, önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayabilir.
  • Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkleri kapatıp güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapılabilir.
  • Pencere ya da balkon kapısının açılması durumunda klimanın durmasını sağlayacak önlemler alınması özellikle otel gibi ticari işletmeler için önemli miktarda enerji tasarrufu sağlanmasına imkân verir. Bireysel kullanımlarda da pencerelerin ve balkon kapılarının kapalı olmasına dikkat edilmesini öneriyoruz.
  • Dış hava sıcaklığı uygun sıcaklıklara ulaştığında; klimalar kapatılmalıdır.
  • Binaların yalıtımı yapılmalı, yalıtım için kullanılacak malzemelerin kaliteli olmasına dikkat edilmeli.
  • Klimadan yüksek performans alınabilmesi için yılda mutlaka iki kez bakım yapılmalı, filtreler temizlenmeli.
  • Bakım ve onarımlar mutlaka yetkili servislerde yaptırılmalı. Tamirat durumunda orijinal yedek parçalar seçilmeli.

E-Bülten Kayıt