Plastik Sanayicileri, Elektriği Çatıda Arıyor

Enerji fiyatlarının son iki yılda yüzde 300’ün üzerinde artış göstermesi, sanayicileri öz tüketim amaçlı enerji üretmenin yollarını aramaya itiyor. Enerji yoğun sektörlerin başında gelen Plastik sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde ise bu arayış doruk noktasına ulaşmış durumda.

İzmir’in en etkin iki iş dünyası örgütü olan Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) ve Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ENSİA) düzenlediği toplantıda; fabrika çatılarına Güneş Enerjisi Santralleri’nin (GES) kurulumu, verilen destekler ve finansal araçların sağladığı avantajlar masaya yatırıldı.

İBA Stratejik İletişim Danışmanlığı Kurucusu Gazeteci Serkan Aksüyek’in moderatörlüğünü yaptığı etkinliğe ENSİA Başkan Yardımcısı ve Güler Mühendislik Genel Müdürü Murat Güler, ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi ve SERTEK Enerji Kurucusu Serkan Çolakkaya, ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi ve Bureau Veritas Türkiye Satış Müdürü Osman Hisarcıklıoğlu ile AKBANK İzmir Bölge Müdürlüğü Çamdibi Karma Ticari Şube Müdürü Cem Yacan katıldı.

TOPLANTI SIRASINDA ELEKTRİĞE ZAM HABERİ

Toplantının açılışında bir konuşma yapan EGEPLASDER Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, sanayicinin üretim maliyetleri içinde enerjinin payının giderek arttığına dikkat çekerek, “Plastik sektörü bu durumdan en olumsuz etkilenen sektörlerin başında geliyor. Bugün istisnasız her meslektaşımız, ‘Çatıma küçük de olsa bir santral kurayım, en azından tüketimimin bir bölümünü oradan karşılayayım’ derdinde. Ancak hiç bilmediğimiz bu teknik konuda kaynaklarımızı güvenle emanet edebileceğimiz paydaşlarımızı bulmamız, onlarla bu yolculuğa çıkmamız kritik önemde. Bu nedenle ENSİA ile birlikte alanlarında yetkin arkadaşlarımızın katıldığı bu toplantıya adeta koşa koşa geldik. Toplantımızın düzenlendiği sırada sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin kullandığı elektriğe yüzde 25 zam gelmesi ise ilginç bir tesadüf oldu. Bu seyrin devamını öngördüğümüz için, sanayiciler olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini hiç olmadığı kadar önemsiyor ve önceliğimize alıyoruz. Çünkü enerji maliyetlerindeki öngörülemez artışlar, ülkenin ihracatta kaydettiği ivmeyi sekteye uğratacak riskler taşıyor.” dedi.

“GERÇEK BİR BEKÂ MESELESİ”

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Klaycı da, Türkiye’de enerji fiyatlarının yüksek olmasından haklı şikayetler alınırken,  bugün itibarıyla elektrik fiyatlarını kamu sübvansiyonları nedeniyle olması gereken seviyenin hâlâ çok altında olduğunu söyledi.

Kalaycı; fabrika, ticarethane, konut, otel, site demeden her tüketim bölgesinin kendi enerjisini  üretebileceği, hızlı bürokrasi ile sonuç alabileceği bir sistem kurgulanması gerektiğine dikkat çekti.

Türlkiye’nin enerjide dışa bağımlılık sorununu “gerçek bir bekâ meselesi” olarak niteleyen Alper Kalaycı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkemizde çatılarda güneş enerjisi için on binlerce Megavat’lık kuruluma izin verecek alan bulunmasına rağmen, mevcut şebeke kapasitesi bu potansiyelin sadece 8 bin MW’lık bölümünü değerlendirmeyi mümkün kılıyor. Dolayısıyla vatandaşın istekli devletin ise yatırımların önünü açan noktada konumlanması yeterli olmuyor. Dağıtım altyapısının da bu yatırım genişlemesini kaldırabilecek altyapıya sahip olması gerekiyor. Bu noktada önerimiz, kamu otoritesi küçük yatırımcıların süreçlerini yetkilendirdiği ve en katı şekilde denetlediği mekanizmalara bırakırken, dikkatini ve motivasyonunu elektrik dağıtım sisteminde yapılması çok acil yatırımlara vermeli.”

Toplantıya katılan sanayiciler, enerji maliyetlerinin yüksekliğinden ve sürekli artış eğilimini sürdürmesinden yakınırken, tüm sektörleri kapsayacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını önceliğine alan strateji değişikliğine gidilmesi gerektiğini vurguladılar.

E-Bülten Kayıt