Saros Rüzgar Enerji Santrali Tam Kapasiteyle İşletmeye Geçti
Tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan portföyü ile Borusan EnBW Enerji, 2020 yılında kademeler halinde hizmete almaya başladığı Çanakkale’nin Çan ilçesinde yer alan Saros Rüzgâr Enerji Santrali’ni tam kapasite ile faaliyete geçirdi. En büyük karasal türbinler arasında yer alan 27 adet GE Cypress türbininden oluşan tesis, 138 MW kapasiteye ulaştı. Ürettiği yeşil elektrikle yıllık 200.000 haneyi aydınlatan Saros Rüzgâr Enerji Santrali 267.000 ton karbondioksit salımını engelleyerek işletme dönemi boyunca 7,3 milyon ağaca eşdeğer bir karbondioksit azaltma etkisi yaratacak. Proje üretime geçtiğinde doğal gaz ithalatını yıllık 100 Milyon m3 azaltacak. Bu da Türkiye’nin doğal gaz faturasının yaklaşık 75 Milyon ABD doları düşmesi anlamına geliyor. Santral aynı zamanda, yakıt fiyatlarının çok arttığı bu dönemde, diğer rüzgâr santralleri gibi ülkemizin elektrik üretim maliyetinin azalmasına katkı sağlıyor.
İklim, insan ve inovasyon odak alanlarında sürdürülebilirlik çalışmaları yürüten Borusan, konuyu kapsayıcı bir şekilde ele alıyor. Grup şirketlerinin birbirini tamamlayan hedefleriyle bütüncül bir sürdürülebilirlik stratejisi benimseyen Borusan, yenilenebilir enerji alanında Borusan EnBW Enerji ile öncü çalışmalara imza atıyor.
Çevreye ve insana saygılı enerji üretimi
Bugün etkilerini yakından hissetmeye başladığımız küresel iklim değişikliği ve içinden geçtiğimiz enerji krizi yeşil enerjiye geçişi hızlandırıyor. Atıksız, emisyonsuz ve hiçbir kaynağı tüketmeyen üretimleriyle yenilenebilir enerji yatırımları bu dönüşümün en önemli bileşenini oluşturuyor. Saros Rüzgâr Enerji Santrali ülkemizin ve dünyanın sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sağlarken, tesisin yapım ve işletme döneminde de yürütülen her faaliyette çevresel ve sosyal hassasiyetler gözetiliyor. Tüm yatırım dönemi boyunca sahadaki bitki ve hayvan türlerinin korunması amacıyla tam zamanlı biyologlar sahada görevli olarak çalıştı ve tüm çalışanlara konuyla ilgili gerekli farkındalık eğitimleri verildi. Ayrıca, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi ile imzalanan protokol kapsamında yürütülen biyoçeşitlilik projesi ile, karasal yaşam kapsamında önemli türler arasında bulunan kuş ve yarasa popülasyonlarının orman alanlarında artışını sağlamak; böylece, ağaçlara zarar veren böceklerle beslenen bu türler sayesinde böcek popülasyonunu dengeleyerek ağaçların sağlıklı kalabilmesine destek olmak amaçlanıyor. Geliştirilen toplumsal katkı projeleri ile bölge halkının ortak kullanımına yönelik alanlarda düzenleme çalışmaları yürütülmeye devam ediyor.
Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelini hayata geçirmek için çalışmaya devam!
Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Enis Amasyalı tesisin artan kapasitesiyle devreye girmesinin ardından şu açıklamayı yaptı:
“Ülkemizin yeşil enerji dönüşümüne katkıda bulunan büyük bir yatırımı tamamlamış olmanın mutluluğu ve gururu içindeyiz. Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmesiyle yakından ilişkili olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, başta rüzgâr enerjisi olmak üzere ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelini hayata geçirmek için çalışıyoruz. Saros RES için yaptığımız yatırım ekonomi ve çevre açısından Türkiye için değer yaratacak ve on binlerce hanenin elektrik ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılayacak. Şirketimiz yenilenebilir enerji alanında emin adımlarla ilerlemeye devam edecek.”