Vira Isı, Isıtma Sistemlerinde Oluşan “Hava”nın Tahliyesi ile Sağlanacak Avantajlara Dikkat Çekti!

Vira Isı Dış Ticaret Müdürü Emre Cengiz; “bir ısıtma sisteminde oluşan havanın sistemin performansına etkisini, sorunların çözümü için alınabilecek tedbirleri ve sistemdeki havanın alınmasıyla sağlanacak avantajları” HVAC 360 okurlarıyla paylaştı:

Çözüm: Smarttap-ViraClean

“Yıllarca yapılan eğitimler ve örneklendirmelerin ardından endüstri artık bir ısıtma sistemindeki; kir, tortu ve pisliğin neden olabileceği zararı ve bunun giderilmesinin önemini anlıyor ve çözüm olarak Smarttap-ViraClean kullanıyor. İnşaat yönetmeliklerinde resmi olarak belirtilmemesine rağmen tesisatçıların çoğu yeni bir kazanla birlikte bir tortu ayırıcı monte etmeyi en iyi uygulama olarak benimsiyor. Fakat, sistem verimliliğini en üst düzeye çıkarmak söz konusu olduğunda, tortu ve pislikleri filtre etmek bu denklemin yalnızca bir parçasını oluşturuyor. Aynı derecede öneme sahip, hatta daha fazla önem taşıyan bölümlerden biri de “sistemdeki havanın tahliyesi” oluyor.

Sistemdeki hava neden tahliye edilmeli?

Bir ısıtma sisteminde, tıpkı bir su şişesinde olduğu gibi, üç tür hava vardır; serbestçe dolaşan hava, mikro kabarcıklar ve çözünmüş gazlar.

Kaynamaya başlamadan önce su dolu bir tencerenin tabanında oluşan kabarcıklara benzer şekilde, sistem sıvısı ısıtılırken ısı eşanjörünün etrafında mikro kabarcıklar oluşur ve toplanır. Zararsız gibi görünseler de mikro kabarcıklar akışı engelleyerek, sistemin verimliliğini bozabilir.

Sistem sıvısındaki çözünmüş gazlar ve serbestçe dolaşan hava, oksijen ve nitrojenden oluşur. Sıvı ile birleşen oksijen, sistemdeki metale saldırmak için birlikte çalışarak korozyona neden olur. Aslında, sistemde tortu ve pisliği sistemden ayrıştırmadan önce, havanın tahliye edilmesine odaklanırsak bu soruna da kısmen çözüm üretmiş oluruz.

Tesisatın içindeki hava miktarını azaltmak, pompaların çok çalışmak zorunda kalmayacağı ve verimliliğini koruyacağı anlamına gelir. Hava tahliyesi aynı zamanda daha sessiz bir sistemle sonuçlanacaktır ki bu genellikle ev sahiplerinin konfor anlamında en şikâyetçi oldukları konudur.

Havayı nasıl çıkarmalıyım?

Kullanılabilecek bir dizi hava giderme yöntemi vardır, ancak kalıcı bir çözüm sağlayacak bir yöntem seçmek önemlidir.

Manuel hava alma işlemi, hava sorununa geçici bir çözüm sağlayacaktır, ancak bu yalnızca kısa vadeli bir çare olacaktır. Otomatik hava atıcılar, yani purjörler (Smarttop-ViraTop) serbest havayı tahliye etme amacına hizmet eder. Kullanacağınız hava atıcılar, amacına hizmet eden, kalitesinden şüphe etmeyeceğiniz marka ve modellerden olması oldukça önemlidir.

İdeal yani uzun vadeli ve güvenli koruma sağlamak için bir hava atıcı kullanılması gerekiyor. Mevcut bir sisteme yeni bir kazan monte edildiğinde hava atıcı takılması, ileriki yıllarda ortaya çıkacak sorunları ortadan kaldıracakken, sistem devreye alınmadan önce yani baştan bir hava atıcı takılması ise kirlenme ile ilgili sorunların daha en baştan oluşmasını engelleyecektir.

Bir hava giderici nasıl çalışır?

SmartVent-ViraVent gibi hava gidericiler, büyük ve küçük hava kabarcıklarını sudan ayırıp, sistemden tahliye edilmesini sağlar. Bunu otomatik olarak sürekli yapar.

Bir hava atıcı sistemde nereye kurulmalıdır?

Domestik uygulamalar için hava atıcılar, suyun kazandan çıktığı sistemdeki en sıcak noktaya kurulmalıdır. Çünkü en çok hava o noktada açığa çıkmaktadır. Bunun için en uygun model SV-D-Y modeli olurken, sistemin en üst noktasında sıkışacak havanın tahliyesi için purjörler (ST model) kullanılmaktadır.

Son kullanıcıyı bir hava atıcı kullanması için nasıl ikna edebiliriz?

Vira Isı olarak bir ev tipi ısıtma sistemine; hava gidericiler ve/veya pislik ayırıcılar takmanın verimliliğe etkilerini araştırdığımız çalışmanın sonuçları, son kullanıcıyı ikna etmek noktasında önemli rol oynuyor. Çünkü araştırmanın sonuçlarına göre; kaliteli bir tortu-pislik ayırıcı ve hava atıcı kullanmak yıllık enerji kullanımını yüzde 6 oranında, sistem arızalarını ise yüzde 55 oranında azaltabiliyor. Bu araştırmada ki sonuçlar, hava veya pislik ayırıcı takılı olan ve takılı olmayan ısıtma sistemleri kıyaslanarak, elde ediliyor.

Kısacası ısıtma sistemine hava gidericiler ve/veya pislik ayırıcılar takmak, son kullanıcı için; daha düşük enerji faturası, daha az karbon emisyonu ve daha az sistem arızası anlamına geliyor. Arıza riskini azaltıp, kazan yaşam döngülerini uzatan “tortu-pislik ayırıcı ve hava atıcı”lar, en büyük yatırımlarından birini korurken, konfor seviyelerinin korunmasına da yardımcı oluyor.

Bir ısıtma sistemindeki hava sorunu, çok uzun süredir göz ardı edilmiş ve tesisatınızda ciddi tahribatlara neden olmuş olabilir. Bu ısıtma sezonunda, yalnızca sorunu tespit etmek değil, sorunu çözmek gerekir. Unutulmamalıdır ki bu derece önemli bir sorunu çözmek için güvenilir, mühendislik kabiliyeti yüksek bir üreticiyle çalışılmak gerekir. Son kullanıcıya uzun yıllar verimli bir ısıtma sistemi ve kalıcı bir çözüm sağlamak; ancak bu şekilde mümkündür” dedi.

Emre Cengiz // Vira Isı ve Endüstriyel Ürünler A.Ş. – Dış Ticaret Müdürü

E-Bülten Kayıt