Robotik Otomasyonda 2023 Trendleri
Rekor seviyelere ulaşan robot satışlarıyla ilgili olarak ABB Robotik Başkanı Marc Segura, 2023 için robotik otomasyondaki önemli trendler hakkında çeşitli öngörülerde bulundu.
ABB Robotik Başkanı Marc Segura, “Küresel iş gücü kıtlığının etkisi, müşteri taleplerini karşılamaya çalışan birçok işletme tarafından giderek daha fazla hissediliyor. Bu durum, küresel belirsizlik, kesintilere uğrayan tedarik zincirleri ve 2022’de dünya genelinde yaşanan olaylarının bir sonucu olarak artan enerji maliyetleri ile birleştiğinde, daha fazla şirketin esnekliği ve dayanıklılığını artırmak ve operasyonlarını daha sürdürülebilir hale getirmenin bir yolu olarak robotik otomasyona yöneleceği anlamına geliyor.” dedi.
Trend 1 – Robotlara olan talep, daha fazla şirket operasyonlarını yeniden düzenlemeye çalışırken ve robotların yeni görevler üstlenmesiyle birlikte, küresel işgücü kıtlığına yanıt olarak artacaktır.
İşgücü kıtlığının etkisi halihazırda tüm sektörlerde geniş çapta hissediliyor. Yaşlanan nüfus ile düşük ücretli ve tatmin edici olmayan istihdam konusundaki isteksizlikle birlikte bu durum 2023 yılında da devam edecek. 2030’a kadar, 85 milyondan fazla pozisyonun doldurulmayacağı [1], bunun da ekonomik büyümeyi engelleyeceği ve şirketlere iş gücü açıklarını kapatmak için yeni yollar bulma ihtiyacı duyacağı tahmin ediliyor.
Robotlara olan talep, şirketlerin küresel olaylar karşısında tedarik zincirlerinin dayanıklılığını artırmaya yardımcı olmak için operasyonlarını pazarlarına yakın bir yerde yeniden kurmak istediği ülkelerde özellikle güçlü olacak. ABB Robotik tarafından 2022’de 1.610 ABD ve Avrupa şirketi arasında gerçekleştirilen bir ankette, Avrupalıların yüzde 74’ü ve ABD’lilerin yüzde 70’i operasyonlarını pazarlarına yakın bir yerde yeniden kurmak istediği, Avrupa’da yanıt verenlerin %75’i ve ABD’de %62’si önümüzdeki üç yıl içinde robotik otomasyona yatırım yapacaklarını belirtti.
Segura, “Dikkatler otomasyonun işler üzerindeki etkisine odaklanırken, robotlar artık çekici olmayan sıkıcı, kirli ve tehlikeli görevleri giderek daha fazla yerine getirecek ve küresel iş gücü ile beceri kıtlığı sorununu çözmeye yardımcı olacak. ABB’nin GoFa™ ve SWIFTI™ kobotları gibi işçilerin yanında güvenli şekilde konuşlandırılabilen daha büyük yüklere sahip kolaboratif seçeneklerin geliştirilmesi de dahil olmak üzere robotların genişleyen yetenekleri, şirketlere hem beceri eksikliklerini gidermeleri hem de mevcut iş gücü yeteneklerini daha iyi kullanmaları için yeni olanaklar sunuyor. ” dedi.
Segura “Robotların, başta laboratuvarlar ve dispanserler olmak üzere yemek servisi ve sağlık gibi yeni sektörlerde de görevler üstlendiğini göreceğiz. ABB robotları, yemek hazırlama sürecinin otomatikleştirildiği Haidilao restoran zincirinde halihazırda süren çalışması ve ABD’deki Texas Üniversitesi Tıp Biriminde (UTMB) test sürecini otomatikleştirerek ve günlük yapılan test sayısı 15’ten 1000’e çıkararak antikor araştırmasında devrim yarattı. İşgücü kıtlığı işletmeleri etkilemeye devam ederken, 2023’te robotların benzer ortamlarda daha fazla rol üstlendiğini göreceğiz” dedi.
Trend 2 – Yapay Zeka (AI) ve otonom teknoloji, robotların kullanımını, entegrasyonunu ve erişimini kolaylaştırarak yeni endüstrilerde daha fazla görev üstlenmelerini sağlayacak
Otonom teknolojiler robotların programlanmasını, çalıştırılmasını ve bakımını kolaylaştırmaya devam ederken, daha fazla şirket robotlara ilk yatırımlarını yapacak veya onları yeni uygulamalarda devreye almanın yollarını bulacaktır. ABB’nin Otonom Mobil Robotlar (AMR’lar) serisine güç veren en son otonom navigasyon teknolojisi, operasyonları daha esnek ve hızlı hale getirirken, verimliliği de artırıyor.
Bunun gibi çözümler, üreticilerin geleneksel üretim hatlarından entegre ölçeklenebilir, modüler üretim hücrelerine geçmesine olanak tanırken, komponentlerin tesis genelinde dağıtımını da optimize ediyor.
Yapay zekadaki gelişmeler, robotların gerçekleştirebileceği görev yelpazesini genişletecek olan otonom kavrama ve konumlandırmayı güçlendiriyor. Yapay zekanın robot biliminde daha fazla kullanımı, ABB’nin Şanghay’daki Robotik Mega Fabrikasında halihazırda faaliyette olan ve yapay zeka destekli robotların yeni robot modelleri oluşturduğu vidalama gibi görevlerde yardımcı oluyor. Aynı zamanda, robotları programlamak için kullanılan yazılım ve kontrol ünitelerinim sürekli olarak kolaylaştırılması, uzmanlığına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak adaptasyonun önündeki engelleri daha da azaltacaktır.
Marc Segura, “Robot biliminde Yapay Zeka geliştikçe, daha önce şirketlerin robotik otomasyona yatırım yapmasını engelleyen karmaşıklık ve yetenekle ilgili endişeler gideriliyor. Bu yetenekler daha da geliştikçe, robotlar daha fazla sayıda ve elektronik, sağlık, e-ticaret, ilaç ve gıda hizmeti gibi geleneksel üretim ve dağıtım ortamlarının dışındaki uygulamalarda da artık daha fazla görülecek.” dedi.
Yakın gelecekte, farklı satıcılardan robotların, kontrol ünitelerinin ve yazılımların hızlı ve kolay entegrasyonunu sağlamak için açık platformlar kullanılarak bağlantılı dijital ağların oluşturulması da görülecektir. ABB’nin OmniCore kontrol üniteleri, robotları daha açık ve bağlantılı hale getirmek için üretilmiştir, bu da robotları daha erişilebilir hale getirerek küçük ve yeni kurulan şirketlerin otomasyona adapte olabilmelerini sağlıyor.
Trend 3 – Endüstri ve eğitimciler arasındaki uzmanlığa dayalı iş birlikteliklerin artması, mevcut ve gelecekteki çalışanların yeni bir otomasyon çağında gelişmek için gereken becerilerle donatılabilmelerine yardımcı olacaktır.
Daha fazla şirketin robotları kullanmasıyla, çalışanların otomatikleştirilmiş bir ortamda başarılı olmalarını sağlayacak yeni beceriler öğrenmeleri için artan bir ihtiyaç var. Bunu başarmak, okullardan, kolejlerden ve üniversitelerden KOBİ’lere ve eğitim sağlamak için destekleme görevi üstlenen derneklere kadar birleşik, çok kuşaklı bir yaklaşım gerektirecektir.
Segura, “Geleceğin fabrikaları, görevleri yerine getirmek için otomatik teknolojileri nasıl uygulayacağını bilen işçilere ihtiyaç duyacak. Robotlar fabrikalarda, depolarda ve diğer ortamlarda daha yaygın hale geldikçe, insanların otomatik bir gelecek için doğru becerilere sahip olmasını sağlamak için robot satıcıları, üreticileri ve eğitimciler arasındaki ortaklıklarda bir artış olacak. Dünyanın dört bir yanındaki eğitimcilerle bu kapsamda iş birliği yapan ABB’nin, Robotlar, RobotStudio® simülasyon ve programlama yazılımı, AR ile VR araçlarımızın her yaştan öğrenciye robotik otomasyonu programlama ve kullanabilmeleri için gereken becerileri öğretmek için kullanıldığı 200’den fazla örneği var.” dedi.
Bir fırsat yılı
Daha fazla şirket üretkenliklerini, verimliliklerini ve dayanıklılıklarını artırmak için otomasyona yöneldikçe, bu üç trend 2023’te galip gelecek.
Segura “Karışıklık ve belirsizlik, şirketleri çalışma biçimleri hakkında farklı düşünmeye zorluyor. Ölçeklenebilir, esnek ve genişleyen bir dizi görevi yerine getirebilen robotlar, belirsizlikle başa çıkmanın ideal bir yolunu sunarak işletmeleri daha esnek hale getiriyor. Aynı zamanda, başarılı robotik otomasyon, mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek için robotların ve insanların potansiyelini birleştirme hedefi taşıyor. Yeni teknolojiler robotların kullanımını ve dağıtımını kolaylaştırmaya devam ederken, 2023’ü şirketlerin ve iş güçlerinin yeni üretkenlik, verimlilik ve esneklik seviyelerine ulaşmasını sağlayacak bir fırsat yılı olarak görüyoruz.” dedi.