Kalyon Karapınar GES ve J.P. Morgan Kalkınma Finansmanı Enstitüsü’nden İş Birliği

Kalyon Enerji, Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali (GES) için J.P. Morgan’ın Kalkınma Finansmanı Enstitüsü ile yaptığı iş birliği kapsamında, bankanın metodolojisi kullanılarak hazırlanan kalkınma etki değerlendirmesi raporunu tamamladı ve sonuçlarını duyurmaya hak kazandı. Bu rapor, Kalyon Karapınar GES yatırımının sektöre katkısını tescillerken; proje, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları altında belirlenmiş dört ana amaca hizmet ediyor.

Türkiye’nin yerli teknolojiyle hayata geçirilmiş ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük santrallerinden olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ne (GES), 2021 yılında İngiliz ihracat kredi kuruluşu Birleşik Krallık İhracat Kredisi Ajansı UK Export Finance’den (UKEF) 217 milyon sterlin (219 milyon dolar) destek gelmişti. Kalyon Karapınar GES, UKEF’in bugüne kadar Birleşik Krallık sınırları dışında, bir güneş enerjisi projesine sağladığı en büyük finansman garantisi olarak kayıtlara geçerken; projenin finansmanı, ana düzenleyicisi ve UKEF garantörlüğünün kredi sağlayıcısı olan J.P. Morgan tarafından destekleniyordu.

Gelinen son noktada Kalyon Enerji, Kalyon Karapınar GES’te, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) etkisini ölçmek ve değerlendirme hazırlaması için J.P. Morgan Kalkınma Finansmanı Enstitüsü (Development Finance Institution) ile iş birliği anlaşması imzaladı. Bu iş birliği anlaşması kapsamında Kalyon Enerji, Kalyon Karapınar GES kapsamında yürüteceği çalışmaları ve katkıları raporlamayı taahhüt etti. Kalyon Karapınar GES, Birleşmiş Milletler SKA’da bir dizi kalkınma amacı belirlerken, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan özellikle dört standarda, yani Erişilebilir ve Temiz Enerji (SKA 7), İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme (SKA 8), İklim Eylemi (SKA 13) ve Karasal Yaşam’a (SKA 15) doğrudan destek veriyor. Kalkınma Finansmanı Enstitüsü, J.P. Morgan’ın gelişmekte olan piyasalarda kalkınma projelerine, özel sektör yatırımını artırıcı bölümü olarak 2020 yılında kurulmuştu. 

“Sürdürülebilirliği odağımıza aldık”

Kalyon Enerji’nin, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki Değerlendirmesi’nde belirlenen etki göstergelerinin ilerleyişini raporlamaya devam edeceğini dile getiren Kalyon Enerji Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Defne Arısoy, J.P. Morgan Kalkınma Finansmanı Enstitüsü’nün, projelerinin yaşam döngüsü üzerindeki etkisini ölçmek ve izlemek için kendilerine yapılandırılmış bir çerçeve sağladığını dile getirdi. Arısoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iş birliği bizim için çok değerli. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Etki Değerlendirmesi, SKA’lara katkılarımızı ölçmemize ve etki raporlamasına yönelik devam eden taahhütlerimizi netleştirmemize olanak tanırken, yatırımın etki ekosistemindeki katkısının da çok yüksek olduğunu ortaya koydu. Kalyon Enerji olarak sürdürülebilirliği odağına alan bir yönetim sistemi oluşturduk ve attığımız her adımda küresel kalkınma amaçlarına katkı sağlamayı gözeten ilkelerle, etki yatırımı sonuçlarımızı raporlamaya ve duyurmaya devam edeceğiz.”

Kalyon Karapınar GES, SKA’dan dört amacı destekliyor

Konya Karapınar’da 3,5 milyon güneş paneli kullanan ve 20 milyon metrekarenin üzerine inşa edilen proje, Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali ve Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklara geçişinin önemli bir bileşeni. Kalyon PV’nin yüzde 85’in üzerinde yerlilik oranıyla imal ettiği ‘Made in Türkiye’ güneş panellerini kullanan ve Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için hayati bir öneme sahip olan Kalyon Karapınar GES tam kapasite olarak hizmet vermeye başladı. Dev tesis ayrıca her yıl 1,7 milyon ton karbon salınımının da önüne geçecek. Türkiye’nin güneş enerjisinden elektrik üretim kapasitesini tek başına yüzde 20 oranında artıran Kalyon Karapınar GES yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor. Santral ayrıca 3 binden fazla istihdam yaratarak, yerel iş fırsatlarını teşvik etmesinin yanında yerel ekonomiyi de destekliyor. Proje, çevresindeki flora ve fauna yaşamını korumak ve artırmak hedefli çalışmalarıyla, biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini de yönetiyor.

E-Bülten Kayıt