Baymak, ZeroBuild Summit’te Enerji Dönüşümünün Önemini Vurguladı

“ZeroBuild Possible – Sıfır Enerji Mümkün” sloganıyla düzenlenen ZeroBuild Summit 4. Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi’nde sıfır enerji binalar ile sürdürülebilir bir geleceğin nasıl mümkün olabileceği konuşuldu. Baymak Kurumsal İletişim Direktörü Belgin Evcimen, yaptığı açılış konuşmasında sıfır enerji binalar için iklimlendirme sektörünün önemine işaret ederken, Baymak Ürün Grup Müdürü Can Erdoğan ise ‘Sıfır Enerji Binalar ve Alternatif Enerji Destekli Isı Pompaları’ panelinde çevre dostu ve yeni nesil iklimlendirme ürün ve çözümleri ile bu alanda yaptıkları yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Enerji tasarrufunun yanı sıra Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından yapı ve inşaat sektöründe hızlı bir kentsel dönüşüm gündeme otururken, Avrupa Birliği’nde 1 Ocak 2021 itibarıyla zorunlu hale getirilen sıfır enerji binalara dönüşümü hızlandırmak amacıyla düzenlenen ZeroBuild Summit’23, 26-29 Nisan tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Zirvede düzenlenen 17 oturuma yüze yakın yerli ve yabancı konuşmacı katıldı.

“Türkiye, yeni nesil cihazlarla 6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabilir”

Zirvenin açılışında yaptığı konuşmada iklimlendirme sektörünün gösterdiği gelişime paralel olarak karbon salımında ve enerji tüketimindeki payının da artığını belirten Baymak Kurumsal İletişim Direktörü Belgin Evcimen, bu noktada dünyanın ve Türkiye’nin de büyük bir dönüşüm yaşadığını vurgulayarak, “Eski ısıtma sistemlerinin kullanıldığı yapıların elden geçirilmesi ve enerji verimliliği sağlayacak ürünlerin kullanılması hem çevre hem de ekonomi açısından katkı sağlayacak bir gelişme olarak ön plana çıkıyor. Örneğin; ülkemizde kentsel dönüşüm kapsamında 20 yılda, 14 milyon konutun elden geçirilmesi planlanıyor ki bu tarihin son yaşadığımız depremden sonra öne alınabileceğini öngörebiliriz. Bu binalarda daha az elektrik harcayan ürünlerin kullanılması halinde Türkiye’nin yaklaşık 6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceği biliniyor” dedi.

Zirve kapsamında düzenlenen “Dünya Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dönüyor” adlı oturumda ise yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut durumu ve geleceği değerlendirildi. ZeroBuild Makine Mühendisleri Ağı Lideri Semih Çalapkulu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Baymak Ürün Grup Müdürü Can Erdoğan, Tanrıöver Mühendislik Makine Yüksek Mühendisi Cevat Tanrıöver, Füzyon Enerji Elektrik Yüksek Mühendisi Harun Girgin ve Dinamik Proje Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zühtü Ferah sunumlarının ardından seyircilerin sorularını yanıtladı.

“Isı pompalarında kapasite 600 bine çıkacak”

Baymak Ürün Grup Müdürü Can Erdoğan, Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre, konutlarda tüketilen enerji miktarının toplam içinde oranının yüzde 25 olduğunu, 2025 yılında ise bu oranın yüzde 20’lere gerileyeceğini söyledi. Konut sayısında artış yaşanacak olmasına karşın 5 puanlık düşüş hedefinin önemli olduğuna dikkat çeken Erdoğan, “Bu hedefe ancak enerji verimliliğini sağlayarak ulaşabiliriz” dedi. Dünyanın sıfır enerjili binaları konuştuğunu ifade eden Erdoğan, “Kendi enerjisini üreten binalara sıfır enerjili binalar diyoruz. Sıfır enerjili binalar ise yenilenebilir kaynakları kullanarak hayata geçirilebilir” şeklinde konuştu.

Baymak’ın uzun bir süredir verimlilik ve yeni enerji kaynakları üzerinde çalışmalar yaptığını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz üzere ısı pompaları son dönemin en popüler iklimlendirme ürünü. Sistem üst düzeyde verimlilik sağlıyor. Örneğin, 1 birim elektrik enerjisi kullanarak ortama 5 birim enerji verebiliyor. Biz de Baymak olarak ısı pompalarının gelecekte ne kadar önemli hale geleceğini öngördüğümüz için 2011 yılında sanayi üniversite iş birliği kapsamında İTÜ Enerji Enstitüsü ile bir proje başlattık. Toprak kaynaklı ısı pompasının optimizasyonu konusunda yaptığımız bu projeyle önemli veriler elde edildi ve üniversite bünyesinde bir merkez kurduk. O yıllarda ısı pompasının yıllık satışı Türkiye’de 300 adet seviyelerindeydi, bugün ise Türkiye’de 15 bin adetlere ulaştı.”

BDR Thermea Group’un şu anda yıllık 170 bin adet olan ısı pompası üretim kapasitesini 2025 yılında 600 bine adede çıkarmak için Fransa, Hollanda ve İtalya’daki fabrikalarında kapasite artırımı başladığını belirten Erdoğan, “Isı pompası üretiminde kullanılan sıcak su depoları için de aralarında Baymak’ın da olduğu tesislerimizde yatırımlara başladık. Bu segmentte de toplam 600 binlik bir üretim kapasitesi hedefliyoruz” dedi.

“Yerden değil tavandan ısıtma yapılmalı”

Sektörün duayen isimlerinden Tanrıöver Mühendislik Kurucusu ve Genel Müdürü Makine Yüksek Mühendisi Cevat Tanrıöver ise panelde yaptığı sunumda ısı pompalarının geliştirilmesi gerektiğine ve çalışma sıcaklığını 55’ten 45’e indirilmesinin büyük katkı sağlayacağına vurgu yaptı. Yerden ısıtma ve soğutma yerine tavandan ısıtma ve soğutma sistemine geçilmesi gerektiğini de öneren Tanrıöver, “Yerden ısıtmada sıcaklık 21,5 C’nin altına indiğinde eklem rahatsızlıklarına yol açıyor” dedi. Tanrıöver ayrıca yüzde 90’ların üzerinde ısı geri kazanımını yapan cihazların kullanılması gerektiğine dikkat çekti. 

Solar panellerle ilgili bir sunum yapan Füzyon Enerji yöneticisi Harun Girgin ise arz güvenliğinin ve sürdürülebilirliğin önemini vurguladı. Bugün güneş enerjisi sektöründe maliyetlerin ciddi bir şekilde düşmesinin bir fırsat yarattığını belirten Girgin, “Güneş enerjisi, son yıllarda dünyadaki en ucuz enerji kaynağı olduğunu ispat etti. Hepimizin evlerde kullanabileceği basit yapılar haline dönüşmeye başladı” dedi.

Hidrojen teknolojileri hakkında sunum yapan Dinamik Proje Grup Başkanı Zühtü Ferah da hidrojenin nasıl transfer edileceği konusunda dünyada ve Türkiye’de çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü ifade etti. Kuzey ülkeleri ve Baltık bölgesinde hidrojenin ana yakıt kaynaklarından biri haline geleceğini belirten Ferah, “Türkiye de hidrojen üretip sisteme vererek komşu ülkelerle paylaşacağı çalışmalar ve anlaşmalar yapıyor” bilgisini verdi.

E-Bülten Kayıt