Kombi ve Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazan Bakımını Yaptırın, Kış Aylarında Hesaplı Isının
Sonbahar ile birlikte kombi ve kazanların kesintisiz ve sağlıklı çalışması tekrar önemli konulardan birisi haline geldi. Termo Teknik Servis Yöneticisi Ali Bayramoğlu, kış aylarına girmeden kombi ve duvar tipi yoğuşmalı kazan bakımının yaptırılmasının önemine dikkat çekerek, bu bakımın doğalgaz faturalarının düşmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Isıtma tesisatının en önemli öğeleri olan kombi ve duvar tipi yoğuşmalı kazanlarda kış aylarında meydana gelebilecek arızalar ve verimlilik düşmeleri bir yandan yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken, diğer yandan doğalgaz tüketiminin artmasına neden olabiliyor.
İngiliz iş dünyasının prestijli “Kraliçe Ödülü-The Queen’s Award” sahibi olan ve İngiltere’de IDEAL Boilers üretim tesislerinde 6 Sigma kalitesiyle üretilen, LOGIC Yoğuşmalı Premix Kombi ve Duvar tipi yoğuşmalı Kazan EVOMAX 2’yi Türkiye’ye sunan Termo Teknik’in Servis Yöneticisi Ali Bayramoğlu, verimli bir ısınma için yıllık kombi ve kazan bakımının yaptırılmasının önemini vurguladı ve verimli ısınmanın doğalgaz tasarrufuna sunacağı katkıyı anlattı.
Yıllık Bakım
Kombilerin, duvar tipi yoğuşmalı kazanların ve tesisatın her yıl yetkili servisler tarafından bakımının yapılması çok sayıda fayda sağlamakta ve soğuk kış günlerinde cihazınızın aniden durma riskine karşı etkili ve iyi bir önlem olarak kabul edilmektedir.
Kombi ve kazan bakımı birden fazla aşamadan oluşur ve bu bakım evdeki ısıtma tesisatını da kapsar. Bakımın her aşamasında kombinin veya kazanın farklı yönleri gözden geçirilerek sorunlar tespit edilir ve iyileştirmeler yapılır. Tesisatta ise eksik ve sorun varsa, bu sorunların giderilmesi için kullanıcıya bilgi verilir. Kombi ve kazan bakımının faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Kombinin veya kazanın gaz bağlantısı kontrol edilir, olası bir gaz kaçağı var ise tehlikenin önüne geçilir.
- Kombi veya kazan girişinde bulunan pislik tutucuları veya filtreleri temizlenerek sistem içerisindeki suyun doğru debide dolaşması sağlanır. Böylece, sistemin yeterince ısınmaması durumunun önüne geçilerek daha yüksek ısıl verim alınır.
- Kombi ve kazanların kalbi olarak tanımlanan ana eşanjörün ısıtma yüzeyi kısımları su ile veya gerekli ise uygun kimyasallar ile yıkanarak içerisinde yanma sonrası oluşabilen partiküller temizlenir. Bu partiküllerin temizlenmesi sayesinde ısı transferi hızlandırılır ve yakıt tüketiminden tasarruf sağlanır.
- Kombi veya kazanların içerisinde bulunan parçalar ve elektrik bağlantıları gözden geçirilerek oluşması muhtemel arızaların önüne geçilir.
- Brülör üzerinde bulunan parçalardan ateşlemeyi ve yanmayı kontrol eden elektrotlar temizlenerek olası ateşleme veya alev algılama sorunlarının önüne geçilir.
- Atık gaz yolları ve baca bağlantılarının uygunluğu kontrol edilerek doğru ve ideal yanma değerlerinde çalışma sağlanır.
- Kombi veya kazan tarafından kullanılan suyun ısınmaya bağlı olarak yaratacağı genleşmenin kontrol altında tutulmasını sağlayan genleşme tankının hava basıncı kontrol edilir, gerekiyorsa basınç yükseltilir.
- Cihazların ana eşanjöründe yoğuşma neticesinde oluşan asidik değerlere sahip suyun sifon ile tahliyesinin doğru şekilde yapıldığı kontrol edilir. Böylece asidik yoğuşma suyu cihazı doğru şekilde terk eder.
- Dış etkenler ile oluşan, doğru çalışmayı tehdit eden (bilgi dışında oluşturulan, uygun olmayan baca uzatımları gibi) noktaları tespit edilerek bilgilendirme yapılır ve cihazın daha güvenli çalışması sağlanır.
- Tesisat üzerinde var ise kaçaklar tespit edilir ve böylece sistemdeki suyun mümkün olduğunca stabil kalması sağlanır. Tesisattaki suyun stabil kalması ve tesisata mümkün olduğunca az su eklenmesi, yeni su ile birlikte tesisata karışacak oksijenin engellenmesi ve böylelikle tesisatın korozyondan korunması açısından çok önemlidir. Korozyon cihazların daha uzun süre verimli çalışmasına engel teşkil eder.
- Kombi veya kazana gerekli bakım yapıldıktan sonra ideal yanma değerleri ve basınçlar tekrar gözden geçirilerek cihazın ideal olarak çalışmasını sağlayacak uygun fabrika değerlerine getirilir. Bu şekilde cihazın yüksek ve tasarruflu verimlilikle çalışması sağlanır.
Kombi Kullanıcılarının Yapması Gerekenler
Tüketicilerin yıllık bakımın yanı sıra, kombiyi açma-kapama dahil bir çok konuda kullanım kılavuzunu okuyarak kombilerini doğru şekilde kullanmaları ve yetkili servislerinin tavsiyelerini dikkate almaları önemlidir.
Kullanıcıların dikkat etmesi gereken noktalar şöyle sıralanıyor:
Gaz Vanasını Açmayı Unutmayın
Kullanılan mekandan uzun süreli ayrılmalarda gaz vanasının kapatılması durumunda gaz vanasının kombi çalıştırılmadan önce açılması gerekir. Aksi halde kombi ilgili arıza moduna geçecektir.
Kombi Yaz Modunda Isıtmaz
Kombi yaz modunda iken tesisatınızı ısıtmayacaktır. Bu nedenle radyatörlerin ısınması için kombinin kış moduna getirilmesi unutulmamalıdır.
Elektrik Kesildiğinde Kombi Kapanmalı
Şebeke elektrik kesintilerinde kombinin aç/kapa düğmesinin açık durumda kalması, elektrik tekrar devreye verildiğinde oluşabilecek voltaj dalgalanmaları, kombinin elektronik devrelerine zarar verip arıza vermesine neden olabilir. Bunun için elektrik kesintisi durumunda aç/kapa düğmesinin “kapalı” konuma getirilmesi ve elektrik verildikten bir süre sonra tekrar açılması önemlidir.
Donma
Kış aylarında en önemli sorunlardan bir tanesi don korumasının aktif kalmasının sağlanabilmesidir. Açık ortamlara (balkon v.b.) monte edilen kombilerin iç ortamda montajı yapılan cihazlara göre donma riski çok yüksektir. Sistem don korumasının aktif olabilmesi için elektrik sigortasının ve gaz vanasının açık, yoğuşma giderinin tıkalı olmaması gerekir.
Yetkili Servisin Önemi
Seneler içerisinde bakımsız zorlu şartlarda ve yoğun olarak kullanılan cihazların parçalarının arıza yapması doğaldır. Parça ömürlerini uzatmak için şartların uygunluğu ve temizliği yetkili servisler tarafından yıllık olarak kontrol edilmelidir. Cihazlar hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan yetkisiz özel servisler tarafından yapılan müdahaleler ve uygun olmayan değerlere sahip parçaların kullanılması cihazınızın sağlıklı, verimli çalışmasını engeller ve en önemlisi kullanıcının hayatını tehlikeye atabilir. Cihazınızın bakımının ve arıza hallerinde gerekli tüm müdahalelerin cihazlar hakkında yeterli eğitimi almış yetkili servislere yaptırılması gerekir.
Geniş Servis ve Bayi Ağı
Termo Teknik, Türkiye’nin tamamında, 180 yetkili servis ağı, 200’ün üzerinde bayi ve 500’ün üzerinde satış noktası ile tüketiciye ulaşıyor.