İzocam Genel Direktörü Murat Savcı: “Yalıtımsız veya kötü yalıtılmış binalarla havayı ısıtıyoruz!”
Türkiye’nin köklü ve deneyimli yalıtım markası İzocam, 11-18 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası’nda yalıtımın ülke ekonomisine ve çevreye olan katkılarına dikkat çekti. Yalıtım uygulamaları sayesinde enerji giderlerinin azalacağını, buna bağlı olarak da karbon salımlarının önemli ölçüde düşeceğini belirten İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Yalıtımsız veya kötü yalıtılmış binalarla havayı ısıtıyoruz” uyarısında bulundu.
Doğru yalıtım uygulamalarının ekonomik kalkınmamız ve enerji tasarrufu için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, bu bakımdan yalıtım sektörünün milli bir görev üstlendiğini ifade etti. Türkiye’nin 2023 yılı enerji ithalatı faturasının 69,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Savcı, “Türkiye’de 9 milyon üzerinde bina ve 22 milyonun üzerinde hane bulunmakta ve bu binaların yaklaşık yüzde 85’i konut olarak işlev görmektedir. Ülkemizdeki toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 35’i binalarda kullanılmakta, bu enerjinin yüzde 80’i ise ısıtma veya soğutma amacıyla tüketilmektedir” dedi.
Hane başı doğalgaz tüketimimizin 2022 ortalamasının 984 m3 (metreküp), hane başı elektrik tüketimimizin 2022 ortalamasının ise 3000 kWh olarak kaydedildiğini aktaran Savcı, “Bir konutun mevcut mevzuatlara uygun olarak yalıtılması durumunda sağlanacak yıllık ortalama enerji tasarrufu, ısıtma için yaklaşık 325 m3 doğal gaz, soğutma için yaklaşık 1050 KWh elektrik enerjisine karşılık gelmektedir. Dolayısıyla sadece bina yalıtımı sayesinde enerjide 3’te 1 oranında tasarruf etme imkânımız bulunmasına rağmen, ülke olarak yalıtımsız veya kötü yalıtımlı binalarla, ciddi oranda ısı kaybına yol açarak havayı ısıtmaktayız” diye konuştu.
Isı yalıtımı uygulamalarının, yaşam alanlarımızı soğukların etkileri kadar sıcaklardan da koruyarak izole ettiğini aktaran Murat Savcı, “Soğuk kış günlerinde ısınma maliyetini minimuma indiren yalıtım, bunaltıcı yaz aylarında da klima kullanımından kaynaklı enerji sarfiyatından tasarruf etmemizi sağlamaktadır. Isıtma ve soğutma birlikte değerlendirildiğinde elde edilecek tasarruf miktarı yaklaşık 0,73 ton eşdeğeri petrol (TEP) seviyesinde yer almaktadır. Kış ayları kadar yaz aylarını da konforlu geçirmek için binaların çatı ve duvarlarının yalıtımlı olması şarttır” dedi.
Doğru yalıtım nasıl olmalı?
Yalıtımın, tasarruf ve konforun yakalanması için yapılması gereken ciddi bir yatırım olduğunu ifade eden İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Doğru yalıtım malzemesi, doğru kalınlık ve doğru uygulama ile yalıtım yapmak bina ömrü boyunca en iyi getiriyi ve en yüksek konforu sağlamaktadır. Sadece yönetmeliklere uygun yapılan yalıtım ile bir binada, yalıtımsız bir binaya göre %60’ın üzerinde enerji tasarrufu elde edilmektedir.
Isı yalıtımı uygulamaları öncesinde tüketicilerin doğru yalıtım malzemesi ve doğru yalıtım uygulamaları hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeleri büyük önem taşımaktadır. Doğru yalıtım; ısı yalıtımı yapılırken, binaların yangın riski ve yanıcılık yükü ile ses yalıtımı değerleri de göz önüne alınarak uygun malzeme ve kalınlıkta, yönetmeliklerin belirttiği şekilde yalıtım uygulamasının yapılmasını ifade eder. Doğru yalıtım malzemesi, doğru kalınlık ve doğru uygulama ile yalıtım yapmak bina ömrü boyunca en iyi getiriyi ve en yüksek konforu sağlayacaktır. Doğru yalıtım, binaların ve konutların değerlerini artırırken, kentlerin yaşam standartlarını da yükseltir; ülke ekonomisine de katkı sunar” diye konuştu.