Kendinden Flanşlı Hava Kanallarının Tercih Edilme Nedenleri

Hava kanalları, bir yapıda veya sistemde hava taşımak ve dağıtmak için kullanılan tesisat sistemleridir. Çeşitli tiplerde üretilen hava kanallarının işlevleri ve kullanım alanları da birbirinden farklıdır. Çoğunlukla tercih edilen tipi ise prizmatik hava kanallarıdır.

Prizmatik hava kanalları da kendi içerisinde, “kendinden flanşlı” ve “çakma flanşlı” olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Kendinden flanşlı hava kanalının flanşı, sacın devamıdır, yani herhangi bir ek malzeme kullanılmamaktadır. Çakma flanşlı hava kanalında ise flanşlar, ayrı malzemedir, vida veya punta ile kanala ek yapılır.

Ventis Havalandırma Proje ve Üretim Sorumlusu Sezer Doğan, kendinden flanşlı hava kanallarının sağladığı avantajları paylaştı:

Yüksek sızdırmazlık sağlıyor

“Çakma flanşlı hava kanalının flanşı, ayrı bir ek olduğu için sızdırmazlığı kendinden flanşlı sisteme göre oldukça düşüktür. Flanş aralıklarında boşluklar mevcuttur. Vida gibi birleştirme elemanları, toz ve partiküllerin hava kanalı içerisinde birikmesine neden olur ve temiz havayı sağlıklı bir şekilde ulaştırmasına engel olur. Ventis olarak, üretimini gerçekleştirdiğimiz kendinden flanşlı hava kanalı sisteminde ise, özel TDF flanş profili ile sacın her iki tarafını kıvırıyoruz. Böylece herhangi bir flanş ekine gerek duyulmuyor ve hava kanalı, en yüksek sızdırmazlığı sağlıyor.

Kanal içerisinde toz ve partikül birikmiyor

Flanş kısmı, kanal sacının devamı olduğu için kanalın iç kısmının yüzeyi pürüzsüz oluyor. Bu nedenle kanal içerisinde toz ve partikül birikmiyor. Bu sayede hijyenik mekanlarda rahatlıkla kullanılıyor. Ayrıca; vida, punta, perçin gibi geleneksel flanş birleştirme elemanlarına da ihtiyaç duyulmuyor.

Kolay montaj avantajı sağlıyor

Flanş profilleri, kanala mukavemet kazandırıyor. Bu sayede daha az destek ve askı elemanı kullanılması, montajı kolaylaştırıyor. Gürültü ve titreşim en alt seviyeye iniyor.

Kendinden flanşlı hava kanallarının üretimi de daha kolay oluyor.  Ventis olarak, tam otomatik makinelerde günlük +1.000 m² gibi yüksek üretim kapasitesinde ve işçilik hata risklerini ortadan kaldırarak üretim yapıyoruz.

Enerji maliyetlerini düşürüyor

Havalandırmanın yoğun olduğu yapılarda en büyük problem sızdırmazlığın sağlanması oluyor. Ventis kendinden flanşlı hava kanalları ile sızdırmaz bağlantılar sağlıyoruz. Böylece sistemde  hava kaçağı olasılığını azaltarak,HVAC sisteminin verimliliği artıyoruz. Yüksek verimlilik değerleriyle enerji maliyetlerini de düşürüyoruz.

Çakma flanşılı hava kanallarının da kullanım yerlerine ve amaçlarına göre bir dizi avantajları var, ancak sistemin geneline baktığımızda; üretim kalitesi ve hızı, yüksek oranda sızdırmazlık, yüksek mukavemet ve kolay montaj gibi özellikleri kendinden flanşlı hava kanallarını daha cazip hale getiriyor.” dedi.

E-Bülten Kayıt