“İklimlendirme Sektöründe Yeşil Trendler Konferansı” Uluslararası Konuşmacıları Ağırladı
ASHRAE Turkish Chapter tarafından 22-23 Mayıs tarihlerinde birincisi düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan “İklimlendirme Sektöründe Yeşil Trendler” adlı uluslararası konferans, sektör temsilcilerinin ve öğrencilerin yoğun katılımlarıyla gerçekleştirdi.
ASHRAE Turkish Chapter Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Onat, CTT Chair Dr. Öğr. Üyesi Deniz Yılmaz ve ASHRAE TURKISH CHAPTER Yönetim Kurulu önderliğinde ve İSİB sponsorluğunda Marmara Üniversitesi Sultanahmet Rektörlük Binası Prof. Dr. Nihad Sayar Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansda; “sürdürülebilirlik, soğutma ve yeşil bina uygulamalarının temelindeki yeni yaklaşımlar” ele alındı.
Moderatörlüğünü Soler Palau Genel Müdürü Zahid Poyraz’ın üstlendiği konferansın açılış konuşması ASHRAE Turkish Chapter Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ayhan Onat tarafından yapıldı. Doç. Dr. Ayhan Onat, “ASHRAE’nin temel hedefi sürdürülebilir bir çevre ve sağlıklı yaşam alanları oluşturmak amacıyla; ısıtma, havalandırma, iklimlendirme ve Soğutma bilimini geliştirmek, bu alanda dünyada öncülük ve liderlik yapmaktır. ASHRAE ve üyelerinin odaklandığı başlıca konular; bina sistemleri, enerji verimliliği, iç hava kalitesi, soğutma sistemleri ve sürdürülebilirliktir. ASHRAE bu amaç doğrultusunda; üyelerinin ihtiyaç duyduğu teknik bilgiyi sağlar, sektörün gereksinim duyduğu standartları, kılavuzları ve teknik dokümanları hazırlar, sürekli olarak sektör çalışanlarının eğitimlerini gerçekleştirir ve iletişim ağı kurar, Ar-Ge desteği sağlar, öğrencilerin, genç mühendislerin ve akademisyenlerin gelişimlerine katkı sağlar. ASHRAE Turkish Chapter, Sektörel derneklerimize eşit mesafede duran, hiçbir zaman alternatif olma hedefi olmayan, sektör dernek ve kuruluşları ile el-ele/kol-kola sektörümüze hizmet vermek ve ülkemizin ihracat potansiyelinin gelişmesine katkı sağlamak isteyen RAL/ASHRAE bünyesinde kurulmuş uluslararası bir kuruluştur. Diğer Bütün Sektör derneklerimizin amaçladığı gibi ASHRAE TURKISH CHAPTER’ında temel hedeflerinden biri Sektörümüzün ihracat kapasitesine katkı sağlamak ve uluslararası ilişkileri kullanarak sektör firmalarımızın yeni ülke pazarlarına girmesine yardımcı olmaktır.” dedi.
Doç Dr. Ayhan Onat, programı nedeniyle konferansa katılamayan İSİB Başkanı Mehmet Şanal’ın mesajını da katılımcılarla paylaştı. Mehmet Şanal’ın mesajında şu ifadeler yer aldı ; “Dünya çapında en seçkin sektörel temsilcilerle iletişim kurulması noktasında da ASHRAE’nin önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Biz İSİB olarak ASHRAE’nin bu yapısından muhtelif defalar faydalandık. Avustralya, ABD, Pakistan, Hindistan, Güney Afrika gibi ülkelerde İSİB olarak yaptığımız etkinlikler sırasında bu iletişim ağını kullanma imkânımız oldu”. Aynı şekilde Ekim ayında Antalya’da gerçekleştirdiğimiz “İSİB Sektör Buluşması” organizasyonumuzu ASHRAE RAL CRC toplantısı ile eşzamanlı olarak gerçekleştirdik. ASHRAE Turkish Chapter ile iyi bir iş birliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik sayesinde dünyanın farklı ülkelerden sektör temsilcilerini Türk firmalarla buluşturma imkânı yakaladık. Eminim ki ileriki dönemlerde de dünya çapında muhtelif faaliyetlerimizde ASHRAE ile ortak bir zeminde güzel iş birlikleri de yapacağız. Halen bu konuda, ASHRAE TURKISH CHAPTER aracılığıyla İSİB ve RAL bünyesinde yapılan çalışmalar devam etmektedir. ASHRAE öğrencilere, genç mühendislere ve akademisyenlere de çok değer vermektedir. Çünkü ASHRAE geleceğini ve kaynağını buradan aldığını çok iyi bilmekte ve öğrencilere yönelik çok farklı programlar yapmaktadırlar. Bu değerin bir ifadesi olarak, ASHRAE’nin öğrencilere yönelik ayrılmış 5 milyon dolarlık yıllık bütçesi olduğunu söylemek istiyorum. Öğrencilere üyelik aidatlarında kolaylık sağlanmakta ve her yıl öğrencilere yönelik proje yarışmaları düzenlenmektedir. Ayrıca ASHRAE’nin Genç Mühendislere yönelik YEA Programları bulunmaktadır.”
Doç, Dr. Ayhan Onat, İSİB Başkanı Mehmet Şanal’ın mesajının ardından iftar yemeğine sponsor olan İSİB’e, konferans salonunu etkinliğe açan Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne, dünyanın dört bir yanından gelerek bilgi ve birikimlerini paylaşacak olan konuşmacılara, sektör derneklerine, haberleriyle konferansın tanıtımına katkı sağlayan sektörel basına, etkinliğin düzenlenmesinde katkıları olan ASHRAE TURKISH CHAPTER Yönetim Kurulu Üyelerine ve Teknoloji Transfer Komite Başkanı Dr. Deniz YILMAZ’a ve katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Dört oturumdan oluşan konferansa, Hindistan’dan davet edilen ACR Project Consultant firması Yönetim Kurulu Başkanı Arvind Surange, “Soğuk Zincire Giriş ve Sürdürülebilir Tasarımın Gerekliliği”ni, Arjantin’den davet edilen ve soğutma endüstrisinde endüstriyel uygulamalar konusunda uzman Universidad Nacional de Lujan’da profesör olan Roberto R. Aguilo “süpermarketlerde soğutma sistemi ve sürdürülebilirlik” konusunu, Sri Lanka’dan davet edilen Dalugoda Consultant firması yönetim kurulu başkanı, HVAC ve soğutma uzmanı Cihanda Nilhan Dalugoda, “Yeşil Binalar için Sürdürülebilir İklimlendirme Tasarımlarını ve Gelişen Ekonomilerde Karbon Ayak İzlerinin Azaltılmasını”, Amerika’dan davet edilen ve HVAC satış mühendisi olan Karine Leblanc ise “ Profesyonel ve kişisel yaşamda daha iyi bir birey olabilmek için duygusal zekanın önemini” anlattı.
Konferans, konuşmacılara takdim edilen plaketlerin ardından sona erdi. Konferans akşamı İSİB sponsorluğunda teknede düzenlenen iftar yemeği; yabancı konukları, sektör temsilcilerini ve öğrencileri bir araya getirdi.
23 Mayıs Perşembe günü mühendislik fakültesi ve meslek lisesi öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen konferansta ise öğrencilere; “soğutma sistemlerinde yeni yaklaşımlar, soğutucu akışkanlar, ısı yükü hesaplamaları ve kişisel gelişim/kariyer geliştirme yöntemleri” konularında sunular yapıldı.