Bina Yangınlarına İtfaiyeden Önce Müdahale Edebilirsiniz
Türkiye’de binaların yüzde 80’i yangın yönetmenliğinden önce inşa edildiği için yangın güvenliği bulunmuyor. Ancak erken müdahale önlemleri alarak, bina yangınlarının oluşturacağı tahribatı azaltmak ve tahliye için vatandaşlara zaman kazandırmak mümkün.
Türkiye’de her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası” kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, bina yangınlarına erken müdahale amacıyla yapılması gerekenleri paylaştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre, 2023 yılında İstanbul’da toplam 24 bin 285 yangın meydana geldi. Bu yangınların yüzde 25’i evlerde, yüzde12’si ise işyerlerinde gerçekleşti. Üstelik yangınlarda yaralanmalar ve can kayıpları da yaşandı.
Türkiye’de her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan “Yangından Korunma ve İtfaiyecilik Haftası” kapsamında açıklamalarda bulunan Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, bina yangınlarına erken müdahale amacıyla yapılması gerekenleri paylaştı:
“Türkiye’de binalar büyük yangın riski taşıyor. Çünkü binaların yüzde 80′i yangın yönetmenliğinden önce inşa edildi. Ancak erken müdahale önlemleri alarak, bina yangınlarının oluşturacağı tahribatı azaltmak ve tahliye için vatandaşlara zaman kazandırmak mümkün. Bu kapsamda, itfaiye ekipleri, olay yerine ulaşmadan önce yangına müdahale edilerek, genişlemesini önlemek ve insanların güvenli bir şekilde olay yerinden tahliye edilmesini sağlamak gerekiyor.
Konutlarda ve işyerlerindeki sulu yangın söndürme sistemlerinin basınçlandırılmasında kullanılan yangın pompaları, yangın felaketine erken müdahale imkânı sunuyor. Bu nedenle bu sistemlerin binalarda bulundurulması hayati önem taşıyor. Yangın pompalarını; temin etmek, kullanıma hazır bir şekilde tutmak ve cihaz kullanıcılarına, kullanıcı eğitimleri aldırmak noktasında ise işletmecilere ve bina yöneticilerine büyük sorumluluklar düşüyor.
Masdaf olarak, dünyada en çok tercih edilen NFPA (National Protection Association) ve UL/FM standartlarına uygun olarak geliştirdiğimiz yangın pompası çözümlerimiz ile yurt içinde ve yurt dışındaki çok sayıda binada yangına erken müdahale imkânı sunuyoruz. Bu kapsamda sadece pompa seçimi ve satışını değil, pompanın tamamlayıcı ekipmanları olan kontrol panosu ve motor seçimlerini de özenle yapıyoruz. Ayrıca satışını gerçekleştirdiğimiz yangın pompaları için cihaz kullanım eğitimleri veriyoruz. Çünkü yangın başladığında yangın pompası ile gerçekleştireceğiniz ilk müdahaledeki başarıyı, sistemin kalitesi kadar o sistemi kullanacak olan ekibin teknik bilgi ve donanımı belirliyor. Yangın pompalarında periyodik bakım da kritik önem taşıyor. Çünkü bakımı yapılan sistem, her an yangına müdahale edilecekmiş gibi çalışmaya hazır bir şekilde tutuluyor.” dedi.