ABB Robotik, veri merkezi operatörlerinin kullanılmayan ve yaygın olarak e-atık olarak bilinen elektronik ekipmanlarını, kurtarmak ve geri dönüştürmek için robotik mikro fabrikalar oluşturmak üzere ABD’li girişim şirketi Molg ile iş birliği yapıyor. Küresel e-atıkların 2030 yılına kadar 75 milyon tona çıkacağı tahmin edildiğinden[1], mikro fabrikalar elektronik atıkları azaltmada hayati bir rol oynayacak ve veri merkezi sektörünün daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasına yardımcı olacak.
ABB Robotik Endüstriler İş Kolu Genel Müdürü Craig McDonnell, “Bu iş birliği sayesinde, kuruluşların daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermesine yardımcı olma vizyonumuzu gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Molg ile, döngüsellik ve sürdürülebilirliğin merkezde olduğu büyüyen bir segmentte endüstriyel robotik için yeni uygulamalar ortaya çıkarıyoruz. Çözümümüz, veri merkezi ekipmanlarının yükseltilmesini ve otomatik olarak sökülmesini sağlayarak, komponentlerin sorumlu bir şekilde elden çıkarılması, geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması yoluyla veri merkezi sektöründe daha fazla döngüsellik ortaya çıkarılmasına yardımcı oluyor” dedi.
Yapay zeka, makine öğrenimi ve bulut gibi bilişimdeki gelişmeler, veri merkezlerinin tesislerini daha sık yükseltme ve genişletme ihtiyacını zorunlu kılıyor. Günümüzde veri merkezleri, her yıl dünya çapında üretilen 2,6 milyon ton e-atık için önemli bir katkı sağlıyor. 2
ABB Robotik, iş birliği ve risk sermayesi yatırımları aracılığıyla inovasyon ekosistemlerini desteklemeye devam ediyor. ABB Robotics & Automation Ventures (ABB RA Ventures), Amazon’un Climate Pledge Fund, Overture, Elemental Impact ve Techstars Ventures’ın yanı sıra Closed Loop Partners’ Ventures Group liderliğindeki Molg’un tohum turuna yatırım yaparak katıldı.
Molg, ABB’nin Hareket Sürücüsü iş kolu tarafından düzenlenen, 2023 yılı ABB Döngüselliği Hızlandırma Girişim Yarışması kazananı olarak tanındı. Molg’un robotik mikro fabrikası, dizüstü bilgisayarlar, sunucular ve endüstriyel elektronikler dahil olmak üzere karmaşık elektronik ürünleri otonom bir şekilde monte edip sökebiliyor.
Manuel sökmeye veya ekipmanı çöp sahasına veya yakmaya göndermeye bir alternatif olarak, mikro fabrika elektronik atıkların bertarafıyla ilişkili zorlukların çoğunu çözüyor. Son kullanıcıların devre dışı bırakılan ekipmanın sorumlu bir şekilde işlenmesiyle ilgili artan düzenlemelerle karşı karşıya kalmasıyla[3], otomatik sökme, çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecek toksik elementlerin işlenmesiyle ilişkili riskleri azaltıyor ve çalışanları zorlu ve potansiyel olarak tehlikeli görevlerle uğraşmaktan kurtarıyor.
Pek çok komponentin nadir toprak elementleri (NTE) de içermesi nedeniyle, otomasyon yoluyla bunların geri kazanımının en üst düzeye çıkarılabilmesi, bunların yeni elektronik ekipmanların üretiminde yeniden kullanılması için ekonomik bir fırsat da sunmakta.
Mikro fabrika çözümü, büyük veri merkezi ağlarını işleten hiper ölçeklendiricilere ve BT Varlık Tasfiye (ITAD) şirketlerine yöneliktir.
Molg CEO’su ve Kurucu Ortağı Rob Lawson-Shanks, “Robotik ve otomasyon alanında küresel bir lider olan ABB’nin desteğini almaktan heyecan duyuyoruz, çünkü döngüsellik ve otomasyonda mümkün olanın sınırlarını zorlamaya devam ediyoruz. ABB’nin bu yatırımıyla, değerli malzemelerin dolaşımda tutulmasını ve tedarik zinciri dayanıklılığının artırılmasını sağlayan elektronik için daha sürdürülebilir, döngüsel üretim süreçleri oluşturma çalışmalarımızı hızlandırabiliriz” dedi.
Çözüm, üreticilerin kullanım ömürlerinin sonunda kolayca sökülüp geri dönüştürülebilen ürünler ortaya çıkarmalarını sağlayan döngüsel tasarım ve komponent izlenebilirliği yazılım araçlarını içeren Molg’un daha geniş portföyünün bir parçası olma özelliği taşıyor.