Bilinçli Kombi Kullanıcıları, Güvenli ve Ekonomik Isınıyor

Kış mevsimi yaklaşıyor. Kışın en büyük gider kalemini oluşturan doğalgazdan tasarruf etmek ve rahat bir kış geçirmek için; kombi bakımı yaptırmak, kombiyi doğru bir şekilde kullanmak ve yaşam alanlarında bazı tedbirler almak gerekiyor.
Üçay Mühendislik İcra Kurulu Üyesi ve İklimlendirme Grup Direktörü Özgür Şahin, evlerde ve işyerlerinde; güvenli, konforlu ve ekonomik ısıtma sağlamak için kışa girmeden önce alınması gereken 6 önlemi paylaştı.

Havalar iyiden iyiye soğumaya başladı. Henüz kış gelmeden evlerde ve işyerlerinde kombi bakımı yaptırmak büyük önem taşıyor. Çünkü bakımı yapılmayan kombi, hem güvenlik riski oluşturuyor hem de yüksek faturalara neden oluyor. Rahat bir kış geçirmek için bakımın yanı sıra kombiyi doğru bir şekilde kullanmak ve yaşam alanlarında bazı tedbirler almak da gerekiyor.Üçay Mühendislik İcra Kurulu Üyesi ve İklimlendirme Grup Direktörü Özgür Şahin, evlerde ve işyerlerinde; güvenli, konforlu ve ekonomik ısıtma sağlamak için kışa girmeden önce alınması gereken 6 önlemi paylaştı:

  • Kombi bakımı yaptırın

Evlerinde ve işyerlerinde doğalgaz ile ısınanlara, kışa girmeden önce kombi bakımı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.  Çünkü bakım sayesinde kışın soğuk günlerinde meydana gelebilecek olası bir arızaya erken müdahale etmek mümkün. Böylece hem konforlu bir kış geçirebilir hem de kombinizin uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca yüzde 10’lara varan oranlarda daha ekonomik ısınabilir, gaz kaçağı gibi can ve mal güvenliğinizi tehlikeye atacak sorunları bertaraf edebilirsiniz.

  • Kombinizi asla kapatmayın

Bakımı yapılan kombiniz ile konforlu ve ekonomik ısıtma sağlamak içinse cihazı sürekli açıp kapatmamanız gerekiyor. Ancak ne yazık ki pek çok kombi kullanıcısı, kısa süreliğine evden ayrıldığı zamanlarda kombiyi kapatıyor. Kombiyi bu şekilde kapatmak ısı kaybına neden olduğu için son derece yanlıştır. Çünkü kombi, tekrar çalıştırıldığında istenilen sıcaklığa ulaşabilmek için tam kapasitede çalışarak, gün boyu yakmadığınız kadar gaz yakıyor. Bu nedenle kış aylarında ekonomik ısınma sağlamak için evde bulunmadığınız zamanlarda kombiyi düşük modda çalıştırmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak uzun süre evde olmayacaksanız eğer kombinizi kapatabilirsiniz.

  • Radyatörlerin önünü kapatmayın

Verimli ısınma sağlamak için radyatörlerin önündeki eşyaların mesafesine de dikkat etmeniz, radyatör üzerinde çamaşır kurutmamanız ve perdelerle radyatörün önünü kapatmamanız gerekiyor. Aksi halde ısı, odanın her yerine eşit olarak dağılmayacaktır.

  • Oda termostatı kullanın

Oda termostatının kombinize entegrasyonunu sağlayarak, kombinizin ideal sıcaklığın üzerine çıkmasını ve fazla enerji tüketmesini önleyebilirsiniz. Çünkü her 1 derece düşük oda sıcaklığı yüzde 7’ye kadar tasarruf sağlayabiliyor.

  • Cam menfezini kapatmayın

Camlarda bulunan menfezler, kış aylarında ısı kaybına neden olduğu düşünülerek kapatılıyor. Ancak menfezler, dairenizde oluşabilecek herhangi bir kaçağın, hava yolu ile dışarıya atılmasını sağlıyor. Bu nedenle can ve mal güvenliği için cam menfezlerinin kapatılmaması gerekiyor.

  • Donmayı engelleyin

Soğuk havalarda özellikle de hava sıcaklığının eksilere düşmesi durumunda kombi ve kalorifer tesisatı donabiliyor. Bu durumu önlemek için de bazı önlemler almak gerekiyor. Öncelikle açık balkonlardaki kombilerin bir dolap içerisine yerleştirilerek, koruma altına alınmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca kombi borularının yalıtım malzemesi ile hava almayacak biçimde sarılıp, izole edilmesi de oldukça önemli.

Kışın uzun süre kullanılmayan ve kapatılan kombi, donabiliyor. Çünkü kombinin kapatılması, içindeki suyun soğuktan donmasına neden oluyor. Bu nedenle uzun sure kapalı konumda kalacak olan kombinin tesisat suyunun da boşatılması gerekiyor. Tesisat sistemi döşenirken banyoya veya balkona tesisat sisteminin suyunun boşalmasını sağlayan tahliye musluğu yerleştiriliyor. Tesisat suyu, bu musluk vasıtasıyla boşaltılıyor. Ancak evin balkonunda veya banyosunda tahliye musluğu yoksa kombi suyu boşaltma işlemi, herhangi bir petekten de yapılabiliyor. Ayrıca donma tehlikesine karşı emniyet sisteminin devreye girmesi için de kombi sigortası ve gaz vanasının AÇIK tutulması gerekiyor.

Tüm bu önlemler alınmadığı takdirde kombi ve kalorifer tesisatı donuyor. Kombi içerisindeki bloklarda ve tesisatta patlamalar meydana geliyor ve sistem su kaçırmaya başlıyor. Bu durum ise hem yaşam alanlarında ciddi tahribatlar yaratıyor hem de kombinin bozulmasına neden oluyor.” dedi.

E-Bülten Kayıt