Alarko Carrier’ın 6. Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışması Başladı!

Alarko Carrier’ın küresel iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmek için bu yıl altıncısını düzenlediği Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışması başladı. 31 Temmuz – 15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen yarışmaya profesyonel veya amatör fotoğraf tutkunu herkes katılabiliyor. Yarışmaya katılım için Instagram veya Twitter üzerinden #küreseliklim etiketiyle birlikte “@alarkocarrier” adını kullanarak fotoğraf paylaşmak yeterli.

İklim değişikliği günümüzde en önemli çevresel, toplumsal ve ekonomik tehditlerden birini oluşturuyor. Yapılan araştırmalar, küresel çapta hava ve okyanus sıcaklık ortalamalarının arttığını, kar ve buz erimelerinin yaygınlaştığını ve küresel boyutta deniz seviyesinin yükseldiğini gösteriyor. Ülkemizin de dahil olduğu Akdeniz Havzası, küresel iklim değişikliğinin etkileri açısından yerkürenin en hassas olduğu bölgeler arasında yer alıyor. Alarko Carrier da düzenlendiği fotoğraf yarışmasıyla küresel iklim değişikliğinin çarpıcı etkilerini ortaya koymayı ve konuyla ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Kazananları çok özel hediyeler bekliyor

Halk oylaması ve jüri değerlendirmesi sonucu belirlenecek yarışmada; jüri üyesi olarak Alarko Carrier Yönetim Kurulu Başkanı Niv Garih, Alarko Taahhüt Grubu İcra Kurulu Başkanı Alper Kaptanoğlu, Alarko Carrier Klima Arge Proje Müdürü Harun Özkara ve fotoğraflarıyla Instagram’ın öne çıkan isimlerinden Ahmet Erdem görev alacak.

Yarışmada birinci seçilecek fotoğraf Alarko Flair 12 FLR1201HW-M Klima, ikinci Xiaomi Redmi NOTE 7 akıllı telefon ve üçüncü Gopro Hero7 aksiyon kamera ile ödüllendirilecek. Diğer ödüller sırasıyla Ultimate Ears BOOM 3 Bluetooth Hoparlör, Play Station 4 Slim olurken son 7’ye kalan finaliste ise D&R’dan 200 TL’lik hediye çekleri verilecek. Ödül almaya kazanan 13 finalistin fotoğrafları Alarko Carrier’ın 2020 takviminde yer almaya hak kazanacak.

Bunları biliyor muydunuz?

Kayıtlara geçen en sıcak 19 yılın 18’i 2001’den bu yana gerçekleşti.

Küresel ortalama deniz seviyesi, son 100 yılda yaklaşık 178 mm arttı. Su seviyesi yılda 3,3 milimetre yükseliyor.

Seragazı emisyonları mevcut şekilde devam ederse, küresel ısınma 2030 ile 2052 yılları arasında 1,5ºC sınırını geçecek.

Havadaki karbondioksit seviyesi 650.000 yıl içindeki en yüksek seviyesinde.

İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak mümkün…

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) ‘1,5ºC Küresel Isınma Özel Raporu’na göre; küresel ısınma 1,5°C’de kalırsa, 2°C ve üzeri sıcaklık artışlarına göre, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin durdurulabileceği belirtiliyor. Örneğin, 2100 itibarıyla 1,5°C derecelik küresel ısınmada küresel deniz seviyelerindeki yükselme, 2°C derecelik ısınmayla karşılaştırıldığında, 10 santim daha az olacak. 1,5°C derecelik bir küresel ısınmada, Arktik Okyanusu’nun yaz aylarında buzsuz olma ihtimali 100 yılda birken, 2°C derecelik ısınmada bu durum on yılda en az bir kere gerçekleşecek. Mercan resifleri 1,5°C derecelik küresel ısınmada yüzde 70-90 kadar azalırken, 2°C derecede resiflerin hemen hemen tamamı yok olacak.

E-Bülten Kayıt