Endüstride Brülör Modernizasyonu Zamanı

Enerji kaynaklarının hızla tükendiği ve dünyanın iklim kriziyle mücadele ettiği günümüzde, enerji verimliliği yatırımları her zamankinden daha kritik hale geliyor.

Ülkemizde ithal edilen doğalgaz ve petrolün yaklaşık %40’ının brülörler tarafından yakıldığına dikkat çeken Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan, sanayide kullanılan eski brülör sistemlerinin modernizasyonuyla %20’ye varan tasarruf ve %90 zararlı emisyon azaltımı sağlanabileceğini söyledi. İlhan ayrıca, devlet destekleri sayesinde yatırım maliyetlerinin %30 ila 40’ı kadarının hibe kapsamında karşılanabildiğini belirtti.

5 Haziran Dünya Çevre Günü, sanayide enerji verimliliği ve sürdürülebilir üretim teknolojilerinin önemini bir kez daha gündeme taşırken, enerji kullanımı yoğun sistemlerin modernizasyonu kritik bir başlık olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda, özellikle endüstriyel tesislerde yaygın olarak kullanılan kazan ve brülör sistemlerinin yenilenmesi hem çevresel etkilerin azaltılması hem de işletme maliyetlerinin düşürülmesi açısından büyük önem taşıyor.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan, eski brülör sistemlerinin sanayi üzerinde oluşturduğu enerji yüküne dikkat çekti:

“İthal edilen doğalgaz ve petrolün % 40’ı brülörler tarafından yakılıyor”

“Küresel enerji talebi son 20 yılda %50’den fazla artarken, sanayi üretimi de enerji tüketimindeki en önemli unsurlardan biri olmaya devam ediyor. Uzmanlar, mevcut tüketim hızının devam etmesi halinde dünya genelindeki petrol rezervlerinin yaklaşık 45-50 yıl, doğalgaz rezervlerinin ise 50-60 yıl içerisinde tükenebileceğine dikkat çekiyor. Artan enerji maliyetleri ve kaynakların sürdürülebilir kullanımına yönelik küresel baskılar, özellikle sanayide enerji verimliliği sağlayan teknolojilere yapılan yatırımları daha da önemli hale getiriyor. Bu noktada mevcut sistemlerin modernize edilmesi, hem işletme maliyetlerinin düşürülmesi hem de enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması açısından kritik rol oynuyor. Brülör sistemleri de sanayide enerji verimliliğini artıran en önemli teknolojiler arasında yer alıyor. Çünkü ülkemizde ithal edilen doğalgaz ve petrolün yaklaşık %40’ı brülörler tarafından yakılıyor. Bu yakıtın yaklaşık yarısı imalat sanayinde, diğer yarısı ise ısınma amacıyla kullanılıyor.

Gökçe Brülör Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan

Zararlı emisyonları %90 azaltıyor

Sanayide kullanılan eski sistemler, işletmeler üzerinde ciddi bir maliyet yükü oluşturuyor. Özellikle eski ve verimsiz sistemlerin modern brülör teknolojileriyle yenilenmesi, işletmelere %20’ye varan tasarruf ve %90 zararlı emisyon azaltımı sağlıyor. Ayrıca bu sistemler, 3 ila 8 ay içinde kendini amorti ederek işletmelere uzun vadeli maliyet avantajı da sunuyor.”

Yatırım maliyetinin yaklaşık %30 ila 40’ı kadar hibe desteği sağlanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı’nın sağladığı finansal avantajlara da değinen İlhan, şunları söyledi:

“Program, mevcut ve verimsiz sistemlerin yüksek verimli teknolojilerle modernize edilmesini teşvik ederek enerji verimliliği yatırımları için önemli bir kaynak oluşturuyor. Bu kapsamda uygun bulunan projelere, yatırım maliyetinin yaklaşık % 30 ila 40’ı kadar geri ödemesiz hibe desteği sağlanıyor. Bu destekler, işletmelerin modern brülör sistemlerine geçişini kolaylaştırırken yatırım geri dönüş süresini de kısaltıyor.”

E-Bülten Kayıt