GES Yatırımlarında Geri Dönüş Süresi 4 Yıla İndi
Güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları konusunda mühendislik, proje ve danışmanlık hizmeti veren ve bunların yanı sıra anahtar teslim güneş enerjisi santralleri kuran Göktekin Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Göktekin, 12 Mayıs 2019 tarihli Lisanssız Elektrik Yönetmeliği ile yürürlüğe giren Aylık Mahsuplaşma Düzenlemesinin sektörün önünü açtığını belirterek “Türkiye son yıllarda yaptığı ataklarla güneşten elektrik üretiminde dünya genelinde 11. sıraya yükseldi. Yayınlanan son yönetmelikle birlikte çatı GES yatırımlarında geri dönüş süresi 4 yıla kadar indi” dedi.
Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini yeterince değerlendirip değerlendiremediği konusunda bilgiler veren Göktekin, “Türkiye YEKDEM ile sektörün ilerlemesi konusunda büyük bir adım atmış ve dünya genelinde 11. sıraya yükselmiştir” diye konuştu. Yeni sistemde devletin üretim fazlası tüketemediğiniz elektriği sizden satın aldığını vurgulayan Göktekin, şöyle devam etti: Yayınlanan yeni yönetmelik ile öztüketime yönelik elektrik enerjisi üretiminin önü açılmıştır. Bundan önceki dönemde saatlik mahsuplaşma diye bir kavram vardı. Yani bir saat boyunca ürettiğiniz elektrik, tükettiğiniz elektrik ile mukayese edilir, mahsuplaşma sonrası fazla üretim varsa sisteme bedelsiz verilirdi. Örneğin şirketiniz hafta sonu çalışmıyorsa, güneş elektriğinizi üretmeye devam ediyordu ancak bunun bedelini alamadığınız için fizibiliteyi olumsuz yönde etkiliyordu. Yayınlanan yönetmelik ile artık bir ay boyunca ürettiğiniz elektrik, tükettiğiniz elektrikle eşleştiriliyor ve bu miktar mahsuplaşıyor. Eğer fazla tükettiyseniz kalan elektriğin bedelini ödemeye devam ediyorsunuz, az tükettiyseniz ve daha çok üretim yaptıysanız o zaman devlet size sattığı fiyattan elektriğinizi geri satın alıyor. Bu güzel gelişme ile fizibiliteler olumlu yönde değişti.”
“Firmaların uzun vadeli ve ucuz finansmana ulaşımını destekliyoruz.”
Güneş enerjisi santral yatırımının uzun sürede geri döndüğüne dair yanlış inanç ve algıları ortadan kaldırmak için uğraştıklarını belirten Abdullah Göktekin ”GES’lerde birçok komponentte fiyatlar düştü. Üstelik devlet 10 yıl boyunca sattığı fiyatlara alım garantisi veriyor. Doğru firmalar tarafından projelendirilen GES yatırımlarına bankalar leasing şirketleri finansman desteği vermekten çekinmiyor, biz de Göktekin Enerji olarak firmalarımıza danışmanlık hizmeti veriyoruz, doğru finans çözümlerini bulmalarına yardımcı oluyoruz. Bu kapsamda İş Leasing ve QNB Finans Leasing ile işbirliği protokolleri imzalayarak firmaların uzun ve ucuz finansmana ulaşma desteği veriyoruz. Artık firmalar kendilerine rekabet avantajı sağlayan bu fırsatları iyi değerlendirmeli” ifadesini kullandı.
“5.000 MW aşkın potansiyel doğacak”
Yeni yayınlanan yönetmeliklerle birlikte öztüketime dayalı yatırımların hızla arttığını söyleyen Göktekin şöyle devam etti: “Ülke olarak önümüzdeki 3-4 yıl içinde 5.000 MW’tan daha fazla bir güneş enerjisi santrali kurulumu potansiyeli taşıdığımızı düşünüyoruz. Aslında 2016’dan bu yana Türkiye’de 5 bin 868 MW civarında santral kurulumu gerçekleşti. Ama biz inanıyoruz ki önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bir o kadar daha olacak. Ama bu sefer çatı üzerine, öz tüketime yönelik olarak santral kurulumu gerçekleşecektir. Şu anda bile çatı üzeri öztüketim Ges için 1544 MW çağrı mektubu alınmış durumda ve 2019 sonu itibariyle 252 MW’lık çatı GES kurulumu gerçekleşti.
“Çatı tipi GES’lerde güvenliğe özel önem verilmeli”
Fabrikalar başta olmak üzere çatılara kurulacak GES yatırımlarının işin ehli firmalar tarafından yapılmasının can ve mal güvenliği açısından önemine değinen Göktekin şunları kaydetti: “Fabrikalarda yüzlerce hatta binlerce kişi çalışıyor. Milyonlarca dolar yatırım yapılarak kurulan fabrikaların çatısına kurulacak GES’lerde kullanılacak malzemeler ileri seviyede güvenlik donanımına sahip olmalı. ‘Optimizer’lı invertör sistemi kurulması pek çok açıdan ama özellikle güvenlik açısından çok önemli. Uygulamayı yapacak şirket de bu tür santral kurulumlarında işin uzmanı olmalı. Her önüne gelen bu tür santral kurulumunu yapmamalı, yapamamalı. Yaşanması muhtemel yangın ve benzeri durumların olması halinde malın geri yerine konabileceği ama yitirilen canların bir daha geri gelmeyeceği unutulmamalı.”
“GES yatırımlarımız devam ediyor”
Göktekin Enerji olarak son aylarda Ağrı, Van, Adana ve Osmaniye’de toplam 33 MW arazi tipi santral kurulumunu tamamladıklarını söyleyen Abdullah Göktekin, şu bilgileri verdi: “Ayrıca Samsun Bafra’da 24 adet kümesin olduğu bir Tiryaki Holding iştiraki olan Yeşil Küre 5 MW çatı GES’in kurulumunu gerçekleştirdik. Halihazırda Erzurum, İzmir, Bitlis ve Eskişehir’de 31 MW arazi tipi 12, 8 firmadan 50 MW civarında çatı tipi GES kurulumumuz devam etmektedir. Mevcutta kalan az sayıdaki lisanslı GES projelerinden biri olan Bitlis ili Adil Cevaz ilçesindeki 16 MWe gücündeki lisansın sahibi Gülbahar Elektrik Üretim A.Ş firmasının %100 hissesini EPDK onayına müteakiben devraldık. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki GES yatırımları çok uzun vadeli yatırımlardır. Panellerin kullanım ömrü 40 yıldan fazladır. Ürün garantisi 10 yıl, performans garantisi ise 25 yıldır. Böyle bakıldığında malzemenin kalitesinin ne kadar önem arz ettiği aşikardır. Biz her zaman dünyanın en iyi ve en çok satan panellerini yayınlayan Bloomberg Tier 1 listesindeki markaların panellerini kullanıyor, verimliliği en yüksek malzemelerden seçim yapıyoruz. Her ne kadar kendi mühendisimize çok güveniyor, en iyi işi yaptığımızı iddia ediyor olsak bile kendi kendimizi bağımsız teknik müşavirlere denetlettiriyoruz. Ayrıca iş kolumuzla ilgili, her yaptığımız santrale TUV Kalite Standartları Sertifikası çıkartıyoruz. Yani yatırımcılarımız ve müşterilerimiz dünya standartlarına haiz TUV Kalite Standartları Sertifikasına sahip bir santral sahibi olmuş oluyor.”