Çukurova Isı’nın Cafe ve Restaurant Isıtma Sistemleri, İnsan Sağlığını Koruyor!
Isıtma sektörünün öncü markası Çukurova Isı, Covid 19 Pandemisi ile birlikte gündeme gelen ve insan sağlığını doğrudan ilgilendiren cafe ve restaurantlardaki ısıtma sistemlerinin önemine ve avantajlarına dikkat çekti. Klasik Isıtma Sistemlerinin, ısı iletimi esnasında fanlarla sağlandığı hava hareketinin ortamdaki toz ve virüslerin taşınmasında önemli bir rol oynadığını belirten Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman ÜNLÜ,
Radyant Isıtma Sistemlerinde ise ısı iletiminin ışınımla sağlanması nedeniyle ortamda hava hareketi olmadığını ve bu sayede toz ve virüslerin hareketlenmesi ve hastalıkların taşınması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti. ÜNLÜ, Çukurova Isı’nın radyant ısıtma sistemlerinin, cafe ve restaurant ısıtmalarında insan sağlığını koruyan çalışma prensibinin yanı sıra hem elektrikli hem de doğalgazlı sistemlerde muadillerine göre %40’a varan enerji tasarrufu sağlayarak, işletme giderleri açısından avantaj sağladığını vurguladı.
Cafe ve restaurant ısıtmasında kullanılan cihazların seçiminde ki önemli kriterler hakkında bilgiler veren ÜNLÜ: “Cafe ve restaurantların açık alanlarında havayı ısıtabilmek için radyant (infrared) ısıtıcılarla ısıtma yapmak gerekiyor. Bu cihazların adetlerini ve kapasitelerini belirlerken de ısıtma yapacağınız alanın mimarisi önem arz ediyor. Isıtma yapılan alan tenteli midir, bu tende katlanabilir mi ya da üstü beton mudur, bir dükkan altı mıdır gibi. Bununla birlikte ortamda kullanılacak cihazların kapasitesini belirlerken; cihazların montaj yükseklikleri ve cihaz adedi önemli kriterler arasında yer alıyor. Ayrıca cihaz seçiminde mahalin rüzgar seviyesi de önemli bir kriter olarak karşımıza çıkıyor. Cihazın kullanılacağı alanda rüzgar nedeniyle hava hareketleri fazlaysa rüzgarda sönebilen cihazlar kullanmak uygun olmayacaktır.”
Radyant ısıtma sistemlerinin doğalgazlı ve elektrikli olarak ikiye ayrıldığını belirten ÜNLÜ, “Radyant ısıtıcılar, havayı ısıtmaksızın güneşin dünyayı ısıttığı gibi ışınım yoluyla direkt mahaldeki cisimleri ve insanları ısıtan tipte cihazlardır.
Radyant ısıtıcılar kendi içerisinde ikiye ayrılıyor. Borulu radyant ısıtıcılar ve seramik plakalı radyant ısıtıcılar. Elektrikli infrared ısıtıcılar ise cihazın içerisinde kullanılan rezistansa, ampule ve cihazın yansıtma kabiliyetine göre farklı türde olabiliyor.“
Yatırımcı ve işletme sahiplerine, cafe ve restaurantlarda maliyeti optimize etmek için neler yapılabileceği hakkında da bilgiler veren ÜNLÜ: “Cafe ve restaurantlarda kullanılan elektrikli ısıtıcıların yatırım maliyeti genellikle doğalgazlı ısıtıcılara göre daha düşüktür; fakat Türkiye’de doğalgaz birim maliyetleri, elektrik birim maliyetlerinden daha düşük olduğu için uzun vadede doğalgazlı cihazlar, elektrikli cihazlardan daha avantajlı olabiliyor. Tabii bu durum kullanılacak mahalin mimari yapısına ve oturma düzenine göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle her iki sisteminde birbirine göre artıları ve eksileri olabiliyor. Bunun analizini yapmak için uzman bir kişiye danışmak gerekiyor.
Cihazları kendi aralarında kıyasladığımızda ise örneğin GOLDSUN marka elektrikli ısıtıcılarımızın içinde kullanılan yüksek yoğunluklu halojen ampulü sayesinde piyasadaki rezistanslı elektrikli ısıtıcılardan daha düşük kapasitelerde ve %40 daha verimli olduğunu söyleyebiliriz. Benzer durum doğalgazlı ısıtıcılar için de geçerli. Kullanılan cihazın yüksek verimli olması sayesinde aynı ısıtmayı çok daha ucuza yapabiliyorsunuz. Örneğin 11 kW’lık GOLDSUN seramik plakalı cihazlarımızla farklı bir markanın 18 kW’lık cihazını kıyasladığımızda termal kamera sonuçları bizim 11 kW gücündeki ısıtıcımızın performansının, 18 kw gücündeki ısıtıcıdan daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu da kullanıcın doğalgaz faturasına direk olarak etki ediyor. Ayrıca cihazlarımızın sahip oldukları rüzgar koruması sayesinde rüzgarlı havalarda yanmanın devamı sağlanıyor. Bu nedenle cihazın kapasitesinden çok verimi ve ısıtma kabiliyeti önemli. Aynı ısıtmayı, düşük kapasiteli ısıtıcılarla çok daha ucuza temin etmek mümkün.” dedi.