ABB, Yüksek Teknolojiye Sahip ‘Değişken Hızlı Sürücüleri’ ile Hastanelerin Hava Kalitesini İyileştiriyor
Gelişmiş ısıtma, havalandırma, klima ve soğutma (HVACR) sistemleri, sağlık hizmetleri için her zaman önemli olmuştur. COVID-19 salgını da hastanelerde doğru sıcaklık ve nem değerleri ile temiz havanın önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Çünkü HVACR sistemleri ile sağlanan iç hava kalitesi hem hasta sonuçları hem de enfeksiyon kontrol önlemleri açısından kritik önem taşımaktadır.
Değişime ihtiyaç var
Günümüzdeki HVACR sistemlerinin çoğu güncelliğini yitirmiştir. Fanları, pompaları ve kompresörleri düzenlemek için doğrudan çevrimiçi motor bağlantısına ve mekanik yöntemlere güvenmeleri, verimsiz enerji kullanımına yol açarak daha yüksek maliyetler doğuruyor. Ancak motor hızlarını düzenlemek için manuel yöntemlerden değişken hızlı sürücülere (VSD’ler) geçilmesi, hem HVACR enerji kullanımında %25’e kadar tasarruf sağlıyor hem de hava kalitesi kontrolünü iyileştiriyor. Gelişmiş ultra düşük harmonikli VSD’lerin benimsenmesi, güç şebekesinin güvenilirliğini ve verimliliğini de artırıyor.
Değişken Hızlı Sürüceler (VSD’ler)
VSD’ler aynı zamanda HVACR sistemlerinin tasarım kabiliyetlerinin genişletilmesinde de önemli bir rol oynuyor. En önemli avantajlarından biri, sistemin tasarlandığından daha yüksek yükleri karşılamak için sistem içindeki fanları aşırı hızlandırabilme yeteneğidir. Bu esneklik, bu nadir pik yükleri karşılamak için önemli ölçüde büyük boyutlu sistemler kurmadan, aşırı koşullarda çalışabilmelerini ve tesisin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerini sağlıyor. Tesisin, ekipmanın ve kurulumunun yapılacağı alanın sermaye maliyetlerinden tasarruf edebilmesi gibi ek bir faydası da var.
Harmonik bozulmanın zorluğu
Yeni sağlık tesisleri halihazırda VSD’ler tarafından kontrol edilen HVACR sistemleriyle donatılırken, eski tesislerde önemli iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Bazı VSD’ler, harmonik adı verilen ve elektrikli ekipmanların performansını etkileyen ve daha yüksek enerji kayıplarına yol açan istenmeyen elektriksel bozulmalara neden olabiliyor.
Harmonikler hat akımını artırıyor, bu da VSD’leri takarken güç kablolarının ve diğer bileşenlerin buna uyum sağlayabilmesi için yeniden boyutlandırılması gerekebileceği anlamına geliyor.
Filtreleme ve kontrol mekanizmaları
Bu sorunu çözmek için, harmoniklerin elektrik sistemleri üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla gelişmiş ultra düşük harmonikli VSD’ler tasarlanmıştır. Ultra düşük harmonikli VSD’ler, harmonik bozulmayı azaltmak için gelişmiş filtreleme ve kontrol mekanizmaları içeriyor ve böylece hastaların tedavisinde kullanılan tıbbi ekipmanlar da dahil olmak üzere sağlık tesislerindeki elektrik altyapısının güvenilirliğini ve verimliliğini garanti ediyor. Ayrıca, harmonikler ve elektrik kalitesini düzenleyen düzenleyici standartlara uyumu garanti altına alırken, daha büyük bir tadilat ve daha yüksek bakım maliyetlerine olan ihtiyacı da azaltıyor.
Hava kalitesinin kritik rolünü anlamak
Hastanelerde yüksek hava kalitesi standartlarının korunması, sağlık hizmetleriyle ilişkili enfeksiyon (HAI) riskini en aza indirmek ve hem hastaların hem de sağlık personelinin güvenliğini sağlamak açısından önemlidir. Kötü hava kalitesi havadaki bakteri, virüs ve mantar konsantrasyonlarının artmasına yol açarak hastane kaynaklı enfeksiyon riskini önemli ölçüde artırabiliyor.
Bu enfeksiyonlar, hastanede kalış süresinin uzamasına, hasta güvenliğinin tehlikeye atılmasına ve hastalar ile sağlık hizmeti sağlayıcıları için sağlık hizmeti maliyetlerinin daha da artmasına yol açabiliyor. İşte COVID-19 salgını tam da bunu ortaya çıkardı.
Düzenleyici standartlar ve yönergeler
Kötü hava kalitesinin beraberinde getirdiği bu önemli riskler göz önüne alındığında, sağlık tesisleri kapalı hava kalitesini düzenleyen sıkı düzenleyici standartlara ve yönergelere tabidir. Bu standartlara uyum esastır ve yalnızca VSD’ler tarafından kontrol edilen gelişmiş havalandırma sistemleri gerekli olanı tam olarak sağlayabiliyor.
Daha kolay nefes almak
Sonuç olarak, ultra düşük harmonikli VSD’ler tarafından kontrol edilen gelişmiş HVACR sistemleri, hava kalitesini iyileştirmek ve hastalar ile personel için daha sağlıklı bir ortam sağlamak isteyen sağlık tesisleri için olmazsa olmazdır. Ayrıca enerji verimliliğini artırıp ilişkili maliyetleri optimize ederken, düzenleyici standartlara uyumu da garanti altına alıyor.
Bu gelişmiş sürücülerin benimsenmesi, güç kalitesini koruyarak ve tesisin elektrik şebekesindeki elektriksel bozulmaları en aza indirerek tıbbi ekipmanların güvenilirliğini artırıyor. Böylece hem hasaların güvenliği sağlanır hem de hastanenin operasyonel verimliliği artıyor.
Yazar: Maria Lushina / Ürün Yönetimi ve Pazarlama Müdürü, ABB Group