ABD’li Yenilebilir Yakıt Üreticisinden Türkiye’ye Yatırım

Küresel doğalgaz piyasasının önde gelen yenilenebilir yakıt üreticisi Taronis Technologies, Inc.; (“Taronis” veya “Şirket”) (NASDAQ: TRNX) 23 Aralık 2019 tarihinde, Ankara merkezli Taronis Fuels Turkey Gaz Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (“Taronis Turkey”) adı altında faaliyet gösterecek ortak girişimine ilişkin kurulum sürecinin hukuki olarak tamamlandığını duyurdu. Ortak girişim lansmanı, MC Consulting Teknoloji Enerji Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (“MC Consulting”) ile ortaklaşa gerçekleştirildi. Ortak girişim, başlangıç aşaması için Türk Hükümeti’nden de yaklaşık 20 milyon dolarlık bir yatırım desteği aldı. Ortak girişimin Taronis’e MENA ve Avrupa bölgelerinde bir üretim merkezi kurması ve sadece MagnaGas üretmek için değil, aynı zamanda üretim icin gerekli olan tüm ekipmanların da Türkiye’de üretilmesine olanak sağlıyor.

Yeni ortak girişim, 18 Aralık Çarşamba günü TC Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürü Ahmet Erkan Çetinkayış’ın ofisinde imzalandı ve TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli tarafından onandı. Girişimin amacı Türk hükümetinin tahminlerine göre yıllık yaklaşık 200 milyon dolarlık bir değeri olan Türk yerel metal kesme pazarına hizmet etmek üzere, MagneGas metal kesme yakıtı üretimi için Taronis’in patentli 300KW Venturi Plazma Arc ™ gazlaştırma ünitelerinin 100’ünü inşa etmektir.

Taronis CEO’su Scott Mahoney: “Türkiye’deki bu çok önemli yeni ortak girişim, metal kesimi ve diğer uygulamalarda kullanılan asetilen alternatifi yakıtların artan kullanımında önemli bir adıma işaret ediyor. Bu ortak girişim, Taronis’e MENA ve Avrupa bölgelerinde bir üretim merkezi sağlayacak ve sadece MagneGas üretmek için değil, aynı zamanda ihtiyacımız olan tüm yardımcı ekipmanları yerel olarak inşa etmemize olanak sağlayacak. Bize bu fırsatın sunulması bizim için bir gurur kaynağı ve özellikle Türkiye Ticaret Bakanlığı’na ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na desteklerinden dolayı şahsen teşekkür etmek istiyorum.”

Anlaşma, işçilerin güvenliğini artırmak, gelişmiş bir sürdürülebilirlik gündemine bağlı kalmak ve hayati endüstrileri büyütmek için Türkiye’yi daha güvenli, ucuz ve efektif yakıt üretiminin önde gelen pazarlarından biri haline getirmeyi vadediyor. Türkiye, dünyanın 8. büyük çelik ihracatçısı olarak 2018 yılında 19,8 milyon ton metal ihraç etti ve bu kapasite, daha güvenli ve sürdürülebilir metal kesme yöntemlerinin geliştirilmesi ihtiyacını beraberinde getirdi.

Mahoney sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’nin, Avrupa’nın en can alıcı noktasında, kıtanın eski İpek Yolu ticaret rotasıyla buluştuğu stratejik konumu hem Avrupa hem Asya pazarlarına rekabetçi bir erişim sağlıyor. Bu durum, komşu ülkelere daha fazla gazlaştırma ünitesi satışını ve dünya genelinde sürdürülebilir yakıtların yükselişini ivmelendirmeye çalışırken Taronis’in verimli pazarlara erişimini sağlayacak.”

Taronis Technologies, Inc. hakkında

Taronis Technologies, Inc. (TRNX), yakıt üretimi ve su dekontaminasyonu için iki temel son kullanım uygulamasını sağlayan patentli bir plazma ark teknolojisine sahiptir. Şirket, yakıt üretimi fikri mülkiyetinin küresel kullanımında% 7 oranında telif hakkına sahiptir. İlk ticarileştirilebilir yenilenebilir yakıt ürünü lisansı, 8 milyar dolarlık küresel metal kesme yakıt pazarını bölmektedir. Şirketin teknolojisi aynı zamanda, sterilize edici su da dahil olmak üzere atık su dekontaminasyonu ve tüm patojenlerin yok edilmesi için de uygulunabilmektedir. Teknoloji; antibiyotikler, hormonlar ve kontamine suda asılı diğer çözünebilir ilaçlar gibi ilaç kontaminantları tamamen ortadan kaldırıp kaldıramayacağı konusunda da test edilmektedir. Son olarak, teknoloji işlemi; nitrojen, fosfor ve potasyum seviyeleriyle birlikte zararlı metaller gibi kirletici maddeleri de azaltabilmekte veya tamamen ortadan kaldırabilmektedir. Teknolojinin tarım, ilaç ve belediye atık pazarlarında ileriye dönük ticari uygulamaları da bulunmaktadır.

E-Bülten Kayıt