Akbank ve İklimsa’dan Çatı Güneş Enerjisi Panellerinde Türkiye’nin En Kapsamlı İş Birliği
Akbank ve İklimsa, güneş enerjisi paneli talebinde bulunan kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel segmentteki tüm müşterilerine özel çözümler geliştirmek için bir araya geldi. Çatı GES finansmanında tüm segmentlere yayılan en geniş kapsamlı, alanında ilk ve tek olma özelliğine sahip bu iş birliği ile Çatı GES kurulumlarının finansmanında özel ürün ve fiyatlar sunularak düşük karbon ekonomisine geçişin hızlandırılması amaçlanıyor.
2030 yılına kadar 200 Milyar TL sürdürülebilir kredi finansmanı sağlama hedefiyle sürdürülebilir finansman alanında öncü çalışmalar yürüten Akbank ile Teknosa çatısı altında faaliyet gösteren, iklimlendirme sektörünün öncü markası İklimsa, Akbank’ın Çatı GES Yatırım Kredisi ürünü kapsamında iş birliği protokolüne imza attı. Bu iş birliği kapsamında Akbank “Çatı GES” kurulumlarının finansmanında özel ürün ve fiyatlar sunarak düşük karbon ekonomisine geçişi hızlandıracak ve müşterilerinin uçtan uca ihtiyaçlarının karşılanması için İklimsa ile EPC (Engineering, Procurement and Construction- Mühendislik, Tedarik ve Kurulum) iş birliği yapacak.
Sürdürülebilir finansman çalışmaları kapsamında geçen sene ‘Çatı GES Yatırım Kredisi’ni sürdürülebilirlik odaklı ürünleri arasına ekleyen Akbank, bu ürün ile çevresel ayak izini azaltmak, enerji verimliliği çalışmalarını hızlandırmak, temiz üretimin desteklenmesini sağlamak ve en önemlisi de karbon nötr yolculuklarında şirketlere destek olmayı amaçlıyor. Banka ile 37 yıldır sürekli büyüyerek ve genişleyerek Türkiye’nin dört bir yanında 500’den fazla satış-servis ağı ve 5 bölge müdürlüğü ile hizmet veren İklimsa, güneş enerjisi paneli talebinde bulunan kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel segmentteki tüm müşterilere özel çözümler geliştirmek üzere bir araya geldi. İş birliği, Çatı GES Yatırım Kredisi alanında tüm segmentlere özel çözümler sunan bugüne kadarki en kapsamlı ilk ve tek iş birliği olması nedeniyle de büyük önem taşıyor.
Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılıktan sorumlu GMY Levent Çelebioğlu, iş birliği için şu açıklamalarda bulundu: “2030 hedeflerimiz doğrultusunda, müşterilerimize özel sürdürülebilir finansman çözümlerimiz ve iş birliklerimizle sektörde öncü rol oynuyoruz. Bu alanda özellikle iklim finansmanının ülkemiz adına çok önemli olduğunu düşünüyor, müşteri özelinde çözümler üretiyoruz. Özellikle AB tarafından 2026 itibariyle belirli sektörlerle başlayacak olan Sınırda Karbon Vergisi ve Bankamızın da yakından takip ettiği ve desteklediği ‘ülkemizin 2053 net 0 emisyon hedefi’ gibi sektörlerimizi yakından ilgilendiren konular hep gündemimizde. Bu doğrultuda, sektörlerimizin doğru finansman modeliyle düşük karbon ekonomisine geçişinde öncü rol oynuyoruz. Müşterilerimizin mevcut durumunu anlayıp, sektör özelinde geliştirdiğimiz sürdürülebilir finansman ürünlerimiz ile iklimle bağlantılı risklerini fırsatlara dönüştürüyoruz. Çatı GES Yatırım Kredimizin bu noktada tüm segment ve sektörlere hizmet edecek şekilde genişletildiğini açıklamaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bireysel müşterilerimiz bina ve konut çatılarına bu ürünü konumlandırabilecekleri gibi, kurumsal, ticari ve KOBİ segmentinde yer alan müşterilerimiz de bu ürünümüzden, sektör bazlı özel çözümlerle faydalanabilecekler. Bu noktada, iklimlendirme sektörü lideri İklimsa ile Çatı GES özelinde tüm segmentleri ilgilendiren sektördeki en geniş kapsamlı ilk ve tek iş birliğini yapmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz.”
İklimsa İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Tansu Öztorun ise şunları aktardı: “Türkiye teknoloji perakendeciliğinin öncüsü Teknosa çatısı altında faaliyet gösteren, iklimlendirme sektörünün öncü markası İklimsa, 37 yıllık varlığıyla Türkiye’nin en köklü iklimlendirme firmalarından biri olarak 67 ilimizdeki 500’ü aşkın yetkili bayi ve servis ağıyla sahip olduğu 1500’ü aşkın insan kaynağını, deneyimini yarınlarımız, geleceğimiz için kullanmayı seçti. İklimsa olarak, 2021 yılı başı itibariyle Çatı Güneş Enerji Sistemleri iş modelinin yapılandırılması ve yaygınlaştırılması için yolculuğumuza başladık. Bu süreçte, 2021 Eylül ayında Paris İklim Antlaşmasına imza atmış olan Türkiye’nin sektöre yönelik teşvikleri kısa sürede ortaya koyması önemli rol oynadı. ÖTV güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımcılarına KDV istisnası, gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında vergi indirimi, 1 Ocak 2023’ten itibaren bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının zorunlu olması buradaki yatırımların artmasına katkı sağladı. Bu bağlamda, İklimsa olarak Çatı Güneş Enerji Sistemleri projesine dair çalışmalarımızı daha da hızlandırdık ve Akbank ile çok önemli bir iş birliğine imza attık. Bankacılık sektöründe iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir finansmanın öncüsü konumunda olan Akbank ile Çatı GES talebinde bulunan kurumsal, ticari, KOBİ ve bireysel segmentteki tüm müşterilere özel çözümler sunmak ve uçtan uca ihtiyaçlarını karşılamak için bir araya gelmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu iş birliği hem müşterilerimiz hem sektör hem de hedeflerine ulaşması anlamında Türkiye’miz, geleceğimiz için önemli bir kazanım olacaktır.”