Atlas Copco Kompresör Tekniği, Isı Geri Dönüşüm Uygulamasıyla İşletmelere Tasarruf Sağlıyor

Atlas Copco Kompresör Tekniği; sanayiye sunduğu kompresörlerde gerçekleştirdiği ısı geri dönüşüm uygulamasıyla, kompresör başına yılda yaklaşık 1,1 milyon TL enerji tasarrufu sağlıyor. Atlas Copco Kompresör Teknik Servisi Bölüm Müdürü Özgün Şenol, geçen yıl yaptıkları ısı geri dönüşüm uygulamalarıyla toplamda 6,600,000/kWh enerji tasarrufu sağlandığını söyledi.

Türkiye’de 71 yıldır sanayi işletmelerine hizmet veren Atlas Copco Kompresör Tekniği, ısı geri dönüşümü yoluyla yılda kompresör başına yaklaşık 1,1 milyon lira karşılığı enerji tasarrufu sağlıyor.

Atlas Copco Kompresör Teknik Servisi Bölüm Müdürü Özgün Şenol, tasarruf miktarının  kompresörün kapasitesine göre değişmekle birlikte geçen yıl yağlı vidalı kompresörlere yaptıkları ısı geri dönüşüm uygulamasıyla toplamda 6 milyon 600 bin kWh enerji tasarrufu sağlandığını söyledi. Şenol, enerji tasarrufuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Elektrik birim fiyatını ortalama piyasa değeri olan 0,1 €/kWh olarak aldığımızda, bir yılda sağladığımız toplam tasarruf miktarı 660 bin euro’yu buluyor. Bu da yaklaşık 23 milyon liraya karşılık geliyor. Kompresör başına yıllık ortalama 1 milyon 100 bin TL tasarruf sağlamış oluyoruz.”

İşletmelerin karbon azaltımı için yapabileceği basit ve hızlı proje

Özgün Şenol, uygulama yapılacak kompresörleri belirlemek için saha ziyaretleri ve uzun süreli ölçümler ile fizibilite çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Burada ön tasarruf raporları, anlık ölçümler veya uzun süreli ölçümlerin simülasyon ile tasarruf miktarları çalışılıyor. Bu projelerin enerji verimliliği projesi olması her zaman hatırlanmalı. Genelde geri ödeme süresi 1 yılın altında kalıyor. Her işletmenin sorumluluğunda olan karbon emisyon azaltımı konusunda uygulanabilecek en basit ve hızlı projelerin başında geliyor” diye konuştu.

“75 dereceye kadar sıcak su elde ediliyor”

Özgün Şenol’un kompresörlerle yapılan enerji geri dönüşüm tekniğiyle ilgili verdiği bilgiye göre,

yağlı vidalı kompresörlerde, havanın sıkıştırılmasıyla açığa çıkan ısının büyük bir kısmı, yağa geçiyor ve bu sıcak yağdan 75 dereceye kadar sıcak su elde edilerek bir enerji geri dönüşümü sağlanıyor. Bu kompresöre eklenen bir ünite yardımıyla gerçekleştiriliyor.

Yağsız vidalı kompresörlerde ise yağdan değil kompresör içerisinde dönen ve yine atık ısıyı üzerine alan sıcak suyun, kompresör devre elemanlarının yeniden düzenlenmesi ve işletmede kullanılacak suyun ısıtılmasını sağlayacak bir ünite ile sağlanıyor. Aynı şekilde bu uygulamada da 75 dereceye kadar sıcak su elde ediliyor.

“Isı geri dönüşüm hizmetini proje olarak sunuyoruz” 

Özgün Şenol, ısı geri dönüşüm uygulamasını müşterilere bir ürün değil proje olarak sunduklarını belirterek, elde edilen sıcak suyun nerelerde kullanılacağını, sıcak su hatlarının tasarımını ve nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi danışmanlıklar sağladıklarını ifade etti.

Atlas Copco Kompresör Tekniği ısı geri kazanım uygulamasını 2024 yılında hem yağlı hem de yağsız kompresörler ile yaparak sanayide bu uygulamayla elde edilen enerji tasarrufunu yüzde 50 artırmayı hedefliyor.

E-Bülten Kayıt