Çukurova Isı Hem İlk Yatırımda Hem de İşletmede Kazandırıyor!

Endüstriyel ve ticari ısıtma teknolojileri alanında ki AR-GE yatırımları, inovatif ürünleri ve müşteri odaklı hizmet anlayışı ile sektörünün lider markası olan Çukurova Isı’nın Pazarlama Müdürü Osman ÜNLÜ ile Çukurova Isı’nın ürün ve hizmetlerini, hedeflerini ve ısıtma teknolojilerinin seçiminde dikkat edilmesi gereken kriterleri konuştuk.

Çukurova Isı olarak ürün gruplarınızdan ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?

1991 yılında endüstriyel ısıtma alanında başlayan serüvenimize, 2000’li yıllardan itibaren  radyant ısıtıcı ve infrared Isıtıcıların üretim faaliyetlerini de ekledik. Kendi markalarımız olan GOLDSUN ve SILVERSUN ile doğalgazlı radyant ve elektrikli infrared ısıtıcı pazarında fark yaratan çalışmalar yürütüyoruz.

Goldsun Perfoma Isıtıcı

Oldukça çeşitli ve geniş olan ürün yelpazemiz ile Türkiye Endüstriyel Radyant Isıtma pazarında %65 pazar payına sahibiz. Ürün portföyümüzde; “Borulu Radyant Isıtıcılar, Sıcak Hava Üretecileri, Seramik Plakalı Radyant Isıtıcılar, Stadyum Tribün Isıtıcıları, Elektrikli Halojen Isıtıcılar, Doğalgazlı Termo-Konvektörler ve Seyyar Radyant Isıtıcılar” yer alıyor.

Çukurova Isı olarak fabrika, depo, hangar, cafe, restaurant, spor salonu, cami ve seralar için hem dayanıklı hem de ekonomik ve etkili ısıtma sistemleri sunuyoruz.

Alan ve proses ısıtmasıyla ilgili ürünlerimizi, müşterilerimizin ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda uygun fiyat, süre ve kalitede sunarak, koşulsuz müşteri memnuniyeti sağlamayı hedefliyoruz.

Osman Ünlü
Çukurova Isı Pazarlama Müdürü

81 ili kapsayan geniş bayi ağımız ile çözüm ortağı olduğumuz projelere ısıtma sistemleri konusunda keşiften projelendirmeye, satıştan, devreye alma süreçlerine kadar komple sistem çözümü sunarak, doğru sistem seçimi ile işletmelerin daha az enerji harcamalarını sağlıyoruz. Çünkü işletmeler, enerji tasarrufu açısından önemli bir ekonomik potansiyele sahip. Bu nedenle enerji tüketiminde önemli bir paya sahip olan ısıtma teknolojilerinde doğru sistem seçimi yapılması hem ilk yatırımda hem de işletme giderlerinde avantaj sağlıyor. Ayrıca alanında uzman bayilerimiz ve mühendislerimiz ile gerçekleştirdiğimiz keşif ve projelendirme hizmetini ücretsiz olarak sunuyoruz. Mühendislik firmaları tarafından hazırlanan ve teklif için firmamıza gönderilen projeler üzerinde de titizlikle çalışıyor ve herhangi bir ücret talep etmeksizin ürün yelpazemizde bulunan tüm ürünlere yönelik projelendirme hizmeti sunuyoruz. Sunmuş olduğumuz bu hizmetler ile işletmeler hem ilk yatırımda hem de işletme de kazanıyor. Çünkü işletmelerde doğru projelendirme ile ısıtmada %50’ye varan enerji tasarrufu sağlamak mümkün.

Endüstriyel tesislerde “doğru ısıtma sistemi seçimi” için belirleyici faktörler nelerdir?

Endüstriyel tesislerde de doğru cihazın, doğru kapasitede seçilmesi ve fabrikanın yerleşim planına göre doğru projelendirilip, uygulanması gerekiyor. Doğru sistem seçimi ile fabrikalar hem ilk yatırımda hem de işletmede kazanıyor. Ayrıca doğru yapılan ısıtma ile çalışan işçilerin performansı artıyor ve buna bağlı olarak işletmelerde verimlilik yükseliyor.

Endüstriyel tesislerde sistem seçimi yaparken tesisin mimarisi oldukça önemli. Örneğin yüksekliği 6 m ve üzeri olan tesislerde yatırım maliyeti oldukça düşük olan “Borulu Radyant Isıtma

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-53-1024x576.png
Silversun Borulu Radyant Isıtıcı

Sistemleri”ni öneriyoruz ;çünkü borulu radyant ısıtma sistemleri, merkezi sıcak hava üflemeli sistemlere göre işletme esnasında %30 – 50 maksimum tasarruf sağlıyor. Bu sistemde radyant borunun içerisinde dolaşan gaz, ısısını boruya bırakıyor. Radyant borunun dış yüzey sıcaklığı ortalama 350-400 °C’ye kadar ulaşıyor. Borudan yayılmaya başlayan ışınım, üzerindeki reflektör vasıtasıyla aşağıya yönlendiriliyor. Hava hareketlerinden etkilenmeden yönlenen ışınlar, makinelere, insanlara ve zemine çarptığı anda ısı enerjisine dönüşüyor ve ısıtma başlamış oluyor. Ortamda dolaşan soğuk hava, ısınan zemin ve cisimlerden enerji alarak ısınıyor ve bu sayede yüksek olan yerlerde ısınan havanın yükselmesinin önüne geçilip, tasarruf elde ediliyor. Çok kısa sürede ve konforlu bir ısıtma sağlıyor. Hava sirkülasyonu yapmadan, tozsuz ve gürültüsüz çalışıyor. Çok ve çeşitli konstrüksiyona uygulanabiliyor. Ayrıca kazan dairesine ve personele ihtiyaç duyulmaması da işletme giderlerinden tasarruf sağlıyor.

Yüksekliği 6 m’den az olan tesislerde ise çalışanları rahatsız etmemesi için “Sıcak Hava Üreticileri” nin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Doğalgaz veya LPG ile çalışan hava üreteçleri ile tesislerde emniyetli, konforlu ve ekonomik ısıtma sağlıyoruz. Herhangi bir ısı merkezine veya kazan dairesine ihtiyaç duymaması da işletmede kolaylık ve tasarruf sağlıyor. Cihazın çalışması için gerekli yanma havasını dışarıdan almak da mümkün. Bu sayede yanan gazlar, bina dışında egzoz ediliyor ve tam hermetik çalışma sağlanarak, ortamdaki hava temiz kalıyor. Ayrıca yüksek verimli ve patentli ısı eşanjörü sayesinde kullanımda büyük enerji tasarrufu ve etkin ısıtma sağlıyoruz.  En önemlisi de Robur marka sıcak hava üreteçlerinde kullanılan özel tasarımlı kanatçıklar ile sıcak havanın üzerine “yer etkisi” tabir edilen baskı uygulaması ve sıcak havanın hemen yükselmesini engelleyerek, havanın ısıtılmak istenen ortamda kalmasını sağlaması. Cihazların sahip oldukları bu özellikler de marka tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor.

Silversun Sıcak Hava Üreticisi

Sistem seçimi yaparken binanın izolasyon durumuna da dikkat edilmesi, hesaplamaların ona göre yapılması ve böylece yanlış kapasite kurulumunun önüne geçilmesi gerekiyor.

Hesaplamalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise “hava değişimi”. Bazı fabrikaların kapıları sevkiyat için çok sık açılıp – kapanıyor, bazılarının ki ise hiç açılmıyor. Hava değişimi yüksek olan yerlerde bu değerin göz önünde bulundurulmaması durumunda fabrika ısınmıyor.

Ayrıca tesiste üretilen ürünler de sistem seçimi yapılırken oldukça etkili oluyor. Örneğin tesiste uçan solvent varsa cihazların yanma havasının dışarı alınması veya ona göre cihaz seçimi yapılması gerekiyor. Veya ağır sanayi sınıfında yer alan lokomotif üretiminde tonlarca çelik, soğuk havalarda dış ortamdan üretim alanına alındığında iç ortamdaki sıcak havayı emiyor ve iç ortam havasını bir anda soğutabiliyor. Kapasite belirlenirken bu gibi durumların da hesaplamalara dahil edilmesi gerekiyor.

İnsanlar, pandemi nedeniyle sosyal vakitlerini bahçelerinde, teraslarında, balkonlarında geçiriyorlar. Sizin evlerdeki açık alanlara yönelik olarak geliştirdiğiniz ısıtma teknolojileriniz hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Çukurova Isı olarak ürün gamımızı, tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. Endüstriler, cafe ve restaurantların yanı sıra pandemi nedeniyle sosyal vakitlerini bahçelerinde, teraslarında, balkonlarında geçirenlere ve kış aylarında yazlıklarında kalmayı tercih eden yazlıkçılara, sıcak ve konforlu ortamlar sunacak ürünlerimiz de mevcut. Goldsun Supra Plus, Supra, Aqua, Nova Plus ve Nova serisi elektrikli ısıtıcılarımız bu amaçla tercih edilen ürünlerimiz arasında yer alıyor. 

IP 55 su korumasına sahip olarak ürettiğimiz bu ısıtıcılarımız, yüksek yüzey sıcaklığı ile bulunduğu ortamı istenilen konfor şartlarına uygun olarak ısıtabiliyor. Özellikle dış mekânlarda vakit geçirmekten vazgeçemeyenlerin ilk tercihi haline gelen Goldsun elektrikli ısıtıcıların içerisinde yer alan halojen ampul, 1.5 saniye içerisinde 2250°C’ye ulaşarak anında maksimum ısıtma hissi yaratıyor ve geniş açılı ısıtma teknolojisi ile ısıtıcının uzak mesafelerden dahi ısıtma yapmasına imkân sağlıyor. Cihazın sahip olduğu kızılötesi uzaktan kumanda ise ısıtıcıyı 5 farklı kademede çalıştırma avantajı sunuyor.

Ayrıca taşınabilir ısıtma çözümlerimiz de bulunuyor.  “Goldsun Mobile Serisi Isıtıcılar” ile evler, bahçeler, balkonlar, verandalar, teraslar gibi alanlarda kullanıcıların ihtiyacına uygun ısıtma sağlıyoruz. Devrilme emniyeti de bulunan mobile ısıtıcılarımızı, son derece güvenlikli teknolojiler ile üretiyoruz.

Cafe ve restaurantlar için ısıtma sistemi tercihi yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Cafe ve restaurantların ısıtmasında kullanılacak teknolojilerin seçiminde birkaç detaya dikkat ederek hem işletme maliyetlerini düşürmek hem de müşteriler için gerekli konfor şartını sağlamak mümkün. Cihaz seçiminde öncelikli kriter mekânın mimarisi olmalı. Bu kapsamda işletmenin sahip olduğu açık ve kapalı alanların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor.

Kapalı alanlarında havayı ısıtabilmek için hem “radyant ısıtıcılar” ( borulu radyant veya seramik plakalı radyant ) hem de “sıcak hava üreticileri” kullanılabiliyor. Ancak kapalı alanlar için öncelikli tercih “sıcak hava üreticisi” olmalı; çünkü radyant ısıtıcılar önce cisimleri sonra dolaylı olarak havayı ısıttığı için ısıtıcı kullanılan cafe ve restaurantlarda ortam istenilen sıcaklığa geldiğinde, radyant şemsiyesinin içinde kalan insanlar havayı çok daha sıcak hissederken, şemsiyenin dışında kalanlar set edilen sıcaklık değerini hissediyorlar. Ortamda ki ısı, homojen olarak sağlanamadığı için ısıtma konforunu bozuyor; ancak sıcak hava üreticisi, doğrudan havayı ısıttığı için çok daha konforlu bir ortam sağlıyor ve uygulama yapılan mekânın her yerinde aynı sıcaklık hissediliyor.

Açık alanlarda ise mekanın yapısına göre yani yükseklik, masa yerleşim planı, mahalin rüzgar durumu, mekanın üstünde açılıp kapanan tente ya da sabit bir tavan olması veya olmaması durumu gibi detaylara göre proje hazırlamak gerekiyor. Açık alanlarda borulu radyant sistemler, seramik plakalı radyant sistemler veya yüksek yoğunluklu elektrikli infrared ürünler ile ısıtma yapılmasını tavsiye diyoruz.

Sistem tercihi yapılırken ısıtıcının, dış hava şartlarında uzun süreli kullanıma uygun olmasına da dikkat edilmeli. Örneğin Goldsun seramik plakalı ısıtıcılarımızın dış kasası, 600 derece sıcaklığa dayanıklı olarak üretiliyor.

Isıtıcı alırken CE belgesi de dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alıyor. Çünkü piyasadaki bazı firmaların CE alırken hazırladıkları şahit numune ile piyasaya sundukları cihazlar arasında ciddi farklar bulunuyor. Bu durumun önüne geçmek için denetimlerin artırılması ve işletmecilerin bu konulara hassasiyetle yaklaşıp, doğru markayı tercih etmeleri gerekiyor.

Cafe ve restaurantlarda maksimum konfor sağlayan ısıtma teknolojileri tercih edilmesi işletmedeki konfor şartlarının sürdürülebilir olmasını da sağlıyor. Örneğin ısıtma teknolojilerinde reflektör kullanılması son derece önemlidir. Reflektör, cihazlardan yayılan enerjiyi, havaya değil, mekândaki müşterilere doğru yönlendirerek yüksek konfor sağlıyor. Ayrıca ısıtıcının rüzgârdan etkilenmemesi için seramik plakaların önüne, saydam seramikten üretilen camlar yerleştirilmesi gerekiyor. Bu camlar, karşıdan gelen rüzgar akımlarını %100 kesiyor. Isındıkça saydamlığı artan cam, ışınımın daha geniş alanlara yayılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra ısıtıcılarda rüzgâr kalkanı kullanılması da karşıdan gelen rüzgâr akımlarını büyük oranda yavaşlatıyor.

İhracatınız ve hedefleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Gebze’de bulunan fabrikamızda, yüksek mühendislik anlayışıyla geliştirip, ileri teknolojiler ile ürettiğimiz ısıtıcılarımızı, bugün başta Almanya, İngiltere, Fransa, ABD, İsrail, Ürdün, Avusturya, Romanya, Azerbaycan, Danimarka, Hollanda olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz.

Katma değeri yüksek ürünlerimizle hem Çukurova Isı’nın yurt içindeki güçlü konumunu globale taşımayı hem de hedef ülkelerdeki pazar payımızı artırmayı amaçlıyoruz. 2021 yılı için dış pazarlardaki stratejimizi ve organizasyon yapımızı yeniden yapılandırıyoruz. Hedef ülkelerde geliştirilecek güçlü işbirlikleri ile ihracatımızın ciromuzda ki payını %30 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda dünyada hızla değişen ticarete ve teknolojiye ayak uydurmak için önemli çalışmalar yürütüyoruz. Dünya standartlarında, maksimum enerji tasarrufu, minimum çevre kirliliği ve CO2 emisyonu sağlayacak ürünler geliştiriyoruz. Üretim altyapımızı sanayinin dönüşümü yani Endüstri 4.0 anlayışına uygun olacak şekilde geliştiriyoruz. Çünkü dünya standartlarında katma değeri yüksek ürün geliştirmek güçlü bir mühendislik bilgisi kadar güçlü bir teknolojik altyapı da gerektiriyor.

2020 yılında yaşanan pandemi sürecinin küresel ölçekte ekonomik büyüme üzerinde ciddi bir baskı yarattığı aşikâr. Pandemi, Çukurova Isı’yı nasıl etkiledi?

Osman ÜNLÜ
Çukurova Isı Pazarlama Müdürü

Radyant ısıtma teknolojilerimizle kurulduğumuz günden bu yana pazar liderliğimizi sürdürüyoruz. Hâlihazırda 20.000’i aşkın referansımıza, projelendirmeden devreye alma sürecine kadar her aşamada başarıyla hizmet vermiş bulunuyoruz. Çukurova Isı olarak Starbucks, Kahve Dünyası, Cook Shop, Tavuk Dünyası, Midpoint gibi cafe-restaurant segmentindeki işletmelerin kurumsal tedarikçisi konumundayız. Pandemi sürecinde bu tarz işletmelerin kapalı tutulması kararıyla birlikte bu pazarda belli oranda bir daralma yaşandı. Ancak şirket yönetimi olarak uzun zamandır yürüttüğümüz hedef pazarlarımızı çeşitlendirme stratejimiz, pandemi sürecinde olumlu sonuç verdi ve yılın başında öngördüğümüz büyüme oranlarına oldukça yaklaştık.

Çukurova Isı olarak cafe-restaurant tarzı hizmet sektörünün yanı sıra Türkiye imalat sanayinin önde gelen kuruluşlarına da ürünlerimizi tedarik ediyoruz. Vestel, Arçelik, Toyota, Şişecam, Renault, Demirdöküm gibi Türkiye nin ilk 500 sanayi kuruluşu sıralamasında yer alan birçok yerli ve yabancı sanayi kuruluşlarının çözüm ortağıyız.

Tüm bu anlattıklarımızın dışında kesin olan bir şey var ki 2020 yılı dünya ekonomisinin küresel çapta daralma yaşadığı bir yıl oldu. Ancak devletimizin bu sancılı süreçte uygulamaya koyduğu ‘’Ekonomik İstikrar Kalkanı Programı’’nın hem çalışanları hem de işletmeleri koruduğunu ve daralan ticaret hacmine rağmen üretim ve ihracatın önünü açtığını düşünüyorum. Bu kapsamda hem ihracat faaliyetlerimiz hem de yurt içi pazarda çözüm ortağı olduğumuz referans projelerle 2020 yılında ciromuzda %15 artış öngörüyoruz.

E-Bülten Kayıt