“Doğu İklimlendirme Olarak Hedefimiz; Ucuz Değil, Kaliteli ve Yenilikçi Ürünleri, Rekabetçi Fiyatlarla Sunmak”

2005 yılında Ege Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra 2008 yılında aynı üniversitede makine mühendisliği alanında, 2014 yılında ise Liege Üniversitesi, Ecole Centrale de Nantes ve Rostock Üniversitesi ortak programı ile Gemi Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan, 2016 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde MBA yapan ve14 yıldır iklimlendirme sektöründe Satış, İş Geliştirme ve AR-GE departmanlarında görev alan, 2014 yılından buyana da DOĞU İklimlendirme’de AR-GE ve İş Geliştirme Müdürü olarak Doğu İklimlendirme’nin ürün gamına hava filtrasyon cihazları ve endüstriyel mutfak ürünlerinin eklenmesi ve “Ar-Ge Merkezi” olması için yürütülen çalışmalara liderlik eden, İSKİD Üniversite Sanayi İşbirliği ve Burs Komisyonu Üyesi, ESSİAD BIM Komisyonu Üyesi ve 2018 yılından bu yana İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu Başkanı ve Uluslararası Çeşme Yat Kulübü lisanslı sporcusu olan, evli ve bir erkek çocuk babası Makine Y. Mühendisi Süleyman KAVAS ile bu yıl 20.yılını kutlayan DOĞU İklimlendirme’yi konuştuk.

Doğu İklimlendirme, Ameliyathane ve Temiz Odalarda Kullanılan “Resirküle Laminar Akışlı Tavanlar”ın Türkiye’deki İlk Üreticisidir

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-15.png
Süleyman KAVAS
Doğu İklimlendirme AR-GE ve İş Geliştirme Müdürü

1999 yılında İzmir Karabağlar’da atölye olarak ticari hayatına başlayan Doğu İklimlendirme, bugün iki fabrikada 200’ün üzerinde çalışanıyla iklimlendirme sektörünün önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Doğu İklimlendirme, 20 yıl gibi kısa bir süre içinde hem kurumsallaşma adımlarını tamamlamış hem de sektörde birçok ilki hayata geçirmiştir. Örnek verecek olursak Doğu İklimlendirme, ameliyathane ve temiz odalarda kullanılan “resirküle laminar akışlı tavanlar”ın Türkiye’deki ilk üreticisidir. Şu an fabrikamız içerisinde bu ürünün sergilendiği 1A sınıfı bir ameliyathane ve test odası bulunuyor. Bu test odası, sağlık yapılarının mekanik tasarımını yapan tüm mühendis ve tasarımcıların da hizmetine sunulmuştur. Ayrıca “çift cidarlı davlumbaz” ve “kendinden yıkamalı davlumbaz”ın yerli üretimini gerçekleştiren ilk firmayız. Bugün de “çevreye duyarlı ve enerji verimli” ürünler üretmek hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Ar-Ge departmanımız, tüm çalışmalarını bu iki değeri göz önüne alarak gerçekleştiriyor.

2019 Yılının Birinci Yarısında İhracatımız, Toplam Ciromuzun %40’ını Oluşturuyor !

Firmamız üç ana ürün grubuna ağırlık vermiş durumda: “ısı geri kazanım cihazları”, “mutfak havalandırması” ve “hastane iklimlendirmesi”. Bu ürünleri geliştirirken hedefimiz; her zaman daha iyisini yapmak ve geliştirdiğimiz inovatif ürünleri, rekabetçi fiyatlarla dünyaya ihraç etmek oluyor. Bu kapsamda 2018 yılı içinde Ar-ge merkezi olduk. Bugün inovatif ürünlerimizi 40’dan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. 2019 yılının birinci yarısında ihracatımız, toplam ciromuzun %40’ını oluşturuyor. Yıl sonunda bu oranın %50’nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz.

20. Yılımıza Özel Bir “Logo” Çalışması Yaptık

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-18.png

20. yılımıza özel bir logo çalışması yaptık ve tüm mecralarda bu logoyu kullanıyoruz. Bu yıl ki Sodex İstanbul Fuarı’na da “çevre ve enerji verimliliği” konularındaki hassasiyetimizi hissettirecek farklı bir tasarımla katılacağız. Şu anda çok ayrıntı veremiyorum ;ama geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en çok konuşulacak stantlardan biri olacağımızı söyleyebilirim. Ayrıca 20. yılımıza özel olarak sektöre bir kitap kazandırmayı da planlıyoruz. Kitabı, Ege Üniversitesi’nden bir hocamızla birlikte kaleme alıyoruz ve fuara yetiştirmeyi ümit ediyoruz.

AR-GE Merkezi Unvanını Aldıktan Sonra “EN-308 Laboratuvarı” ile İlgili Çalışmalara da Başladık.

Birkaç yıldır AR-GE merkezi olmak için kararlı bir şekilde çalışıyorduk, müracatımız, 2018 yılının son çalışma gününde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı. İlk 7 ayda 3 yeni arkadaşımızın katılımıyla merkezde çalışan sayımız 20’ye yükseldi. AR-GE Merkezi unvanını aldıktan sonra “EN-308 laboratuvarı” ile ilgili çalışmalara da başladık. Önümüzdeki ay bitirmeyi planladığımız bu laboratuvar sayesinde tüm “ısı geri kazanım cihazları”mızı test edebileceğiz. Ayrıca Ege Üniversitesi’yle de ortak projeler gerçekleştiriyoruz. Bu projelerden biri olan “çatı tipi paket klima cihazı için kondenser tarafında, evaporatif soğutma uygulaması”, bir çalışanımızın yüksek lisans tezi olarak geliştiriliyor.

Ar-Ge merkezi olduktan sonra yaptığımız çalışmalar neticesinde ortaya çıkan bildirilerimiz, ulusal ve uluslararası iki kongrede kabul gördü. Ayrıca hazırlıkları devam eden iki patent başvurumuz da yıl sonuna kadar tamamlanmış olacak. Ar-ge merkezi olarak hedefimiz yeni ürün ve teknolojileri geliştirmenin yanı sıra daha fazla yüksek lisanslı ve doktoralı çalışan istihdam ederek hem makale/bildiri sayısını hem de geliştirdiğimiz inovatif ve yüksek katma değerli ürünlerle, sanayi kuruluşları için olmazsa olmaz patent sayısını arttırmak.

2019 Yılını “Isı Geri Kazanım Yılı” Olarak İlan Ettik.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-16.png
AR-GE ve İş Geliştirme Müdürü Süleyman KAVAS
&
Doğu İklimlendirme Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi AKYAR

2019 yılını “ısı geri kazanım yılı” olarak ilan ettik. Bu alanda çok farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz ve bunların bazılarını da piyasaya sürdük. 2018 yılında ilk kez pazara sunduğumuz “ev tipi ısı geri kazanım cihazı”mızın bu yıl “tavan tipi modeli”ni de üretmeye başladık. Özellikle Avrupa Birliği ülkelerine satışını gerçekleştirdiğimiz bu iki ürün için KOSGEB destekli bir proje ile üretim bandı kuruyoruz. Bu sayede ürünlerimizi daha hızlı bir şekilde müşterilerimize teslim edebileceğiz.

Bu yılın bir diğer yeni ürünü ise “çatı tipi paket klima cihazı”. İlk etapta tropik bölgeler için tasarladığımız model ile başladığımız bu serüvene, Sodex İstanbul fuarında görücüye çıkaracağımız ”ısı pompalı” ve “rotorlu tip ısı eşanjörü”ne sahip model ile devam edeceğiz. Bu arada tropik bölgeler için geliştirdiğimiz modelin ilk satışını da gerçekleştirmenin mutluluğunu sizinle paylaşmak isterim. Malta’da yer alan “The Empire Cinema Malta” projesi için toplam 7 adet rooftop cihazı Ağustos ayı içinde fabrikamızdan sevk edilecek.

Otomasyon bölümümüzün çalışmalarıyla birlikte şu anda paket tip tüm cihazlarımızı, bulut üzerinden kontrol edebiliyoruz. Müşterilerimiz, istedikleri taktirde herhangi bir mobil cihaz ile ürünlerimize ulaşabiliyor ve istedikleri düzenlemeyi yapabiliyorlar. Talep edilmesi durumunda sahadaki cihazlarımızı fabrikadan da takip edebiliyoruz.

“Isı Geri Kazanım Cihazları” İçin Ana Hedef Pazarımız: Avrupa!

Doğu İklimlendirme’nin ürün gamı oldukça geniş, 130 farklı ürün üretiyoruz. Ürün çeşitliği nedeniyle devamlı sipariş alıyoruz ;ancak iç pazarda inşaat sektöründe yaşanan daralmayla birlikte biz de diğer birçok firma gibi proje satış için ihracat pazarlarına ağırlık vermiş durumdayız. Yeni pazarlara açılmak amacıyla farklı coğrafyalardaki fuarlara katılıyoruz. Örneğin bu yıl Almanya, Pakistan, İspanya ve Rusya’da sektörel fuarlara katıldık. Ayrıca ihracatı geliştirmek kapsamında İSİB ile birlikte yurt dışındaki programlara da katılıyoruz.

2019 yılını “ısı geri kazanım yılı” ilan ettiğimizi söylemiştim. “Isı Geri Kazanım Cihazları” için ana hedef pazarımız Avrupa. Şu anda Almanya, Hollanda, Belçika, Rusya ve Polonya’ya “ev tipi ısı geri kazanım cihazları” ihraç ediyoruz. İspanya ve Fransa’daki müşterilerimizle de görüşmelerimiz devam ediyor. 2019 yılı sona ermeden bu iki ülkeye de ihracat yapmayı hedefliyoruz.Az önce bahsettiğim gibi KOSGEB destekli projemiz ile üretim bandını kurup, seri üretime geçtiğimizde daha hızlı ve düşük maliyetlerle üretim gerçekleştirebileceğiz.

Hedefimiz; ucuz değil, kaliteli ve yenilikçi ürünleri, rekabetçi fiyatlarla sunmak. Bu yüzden daha nitelikli pazarlara yönelmeye çalışıyoruz. Öte yandan Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere de ihracat yapıyoruz.

MİSK  Komisyonu Olarak 2019-2020 Döneminde Çıtayı Daha Yukarı Çıkarmayı Hedefliyoruz.

“Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu”nun ( MİSK ), İSKİD’in en kalabalık ve en aktif komisyonlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Benden önceki başkanların gerçekleştirdiği başarılı projeler ve etkinlikler oldu. MİSK komisyonu olarak 2019-2020 döneminde çıtayı daha yukarı çıkarmayı hedefliyoruz.

Bu yıl ilk duyurusunu Nisan ayında FOUR EFFECTS’de yaptığımız enerji verimliliği ile ilgili bir dizi etkinlik planladık. Birincisi tüm sektörü hedefleyen yarım günlük bir seminer olacak. Tasarımcı, üretici, uygulamacı ve işletmeci gözüyle enerji verimliliğinin konuşulacağı bu etkinliği, Kasım ayında yapmayı planlıyoruz.

İkinci semineri ise yalnızca İSKİD üyelerine yönelik olarak “iklimlendirme cihazlarında enerji verimliliği” teması ile yapacağız. Bu etkinlikte de hayata geçmiş bir projenin, çalışma süresince enerji tüketimi ile tasarım aşamasında hesaplanan/öngörülen enerji tüketimlerini karşılaştırıp, sunmayı ve bu çalışmayı bildiri haline getirmeyi planlıyoruz.

Yine iki yılda bir düzenlediğimiz ve MİSK komisyonu ile özdeşleşmiş “Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı”nın altıncısını da 2020 yılında düzenlemeyi planlıyoruz.

İhracattaki Hedefimiz: Yeni Ülkelere Açılarak İhracatın, Cirodaki Payını %50’nin Üzerine Çıkarmak

Doğu İklimlendirme oldukça dinamik ve yeniliklere açık bir firma olarak ön plana çıkıyor. Bu sayede sürekli gelişiyor ve alanında öncü bir firma olarak konumlandırılıyor. Bu vizyonla kısa ve orta vadede hedefimiz: “çevreci ve enerji verimli ürünleri rekabetçi fiyatlarla müşterilerimize sunmak”. Bunu yapmak için başta Ar-Ge merkezimiz olmak üzere tüm birimlerimiz, gayretle çalışmalarına devam ediyor. Az önce belirttiğim gibi yeni ülkelere açılarak ihracatımızın cirodaki payını %50’nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu şekilde hem ülkemize döviz girdisi sağlayacağız hem de ülke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik durgunluktan en az etkilenerek çıkan firmalardan biri olacağız.

2020 Yılında Projelendirmeye Başlayacağımız “Doğu İklimlendirme HVAC Akademi” de Planlarımız Arasında Yer Alıyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-17.png
DOĞU İklimlendirme AR-GE Ekibi

Burada ilk kez sizin aracılığınızla duyurduğumuz yeni bir model box üzerinde de çalışıyoruz. AR-GE çalışmaları tamamlandığında Eurovent T1-TB1 sınıfı belge almayı hedeflediğimiz model box ile ihracat hedeflerimize daha da kolay ulaşacağımıza inanıyorum.

Ar-ge ekibimizle birlikte uluslararası kongrelere daha fazla sayıda yayın ile katılmayı planlıyoruz. Zaman içinde çok değerli çalışmalar ortaya çıkıyor ve bu çalışmaların mutlaka dünya çapında kongre vb. etkinliklerde sunulması taraftarıyım. Ayrıca 2019 yılında 2 patent başvurumuz olacağını belirtmiştim, 2020’deki hedefimiz bu sayıyı en az 4’e çıkarmak. Öte yandan şu anda kurgu aşamasında olan, 2020 yılında projelendirmeye başlayacağımız “Doğu İklimlendirme HVAC Akademi” de planlarımız arasında yer alıyor.

E-Bülten Kayıt