Doğu İklimlendirme, Ülkelerin “Karbon Nötr” Hedefini Destekliyor
İklim krizi üzerindeki en büyük payı karbon salınımları oluşturuyor. Paris Anlaşması kapsamında birçok ülke “karbon nötr” olmayı hedefliyor. İklimlendirme sektörü ise ülkelerin bu hedeflerine ulaşmasında kritik rol oynuyor.
Türkiye iklimlendirme sektörünün öncü şirketlerinden Doğu İklimlendirme’nin Genel Müdürü Seçkin Tuncer ERDOĞMUŞ, Türkiye iklimlendirme sektörünün ve Doğu İklimlendirme’nin “karbon nötr” hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
İklimlendirme sektörünün “2050 karbon nötr hedefi”ni nasıl değerlendiriyorsunuz?
İklimlendirme (HVAC) sistemleri, çevreye uygun iç hava kalitesi sağlarken; konut, ticari ve endüstriyel binalarda kullanıcıların termal konforunu iyileştirmeyi amaçlıyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde binalardaki enerjinin sadece yüzde 50’si HVAC sistemleri tarafından tüketildiği için binaya en uygun ve verimli HVAC sisteminin seçimi büyük önem taşıyor. Çünkü enerji verimli HVAC sistemleri kullanılarak enerjinin yüzde 40’ından tasarruf edilebiliyor.
Endüstriyel binalar da ise toplam enerji sarfiyatının yüzde 31’i iklimlendirme sistemlerine ait. HVAC sistemleri aynı zamanda karbondioksit (CO2) emisyonları nedeniyle çevrelerini büyük ölçüde etkileyerek, iklim değişikliğine ve küresel ısınmaya da neden oluyor. Gelişmekte olan ülkelerin enerji yoğunluğunun, gelişmiş ülkelere göre daha fazla olduğu göz önüne alındığında, inşaat sürecinde enerji verimli endüstriyel binalar tasarlamayı amaçlamamız gerekiyor. Öte yandan, binalar için HVAC sistemlerinin doğru seçimi; başta sağlık olmak üzere işletme maliyetlerinden tasarruf etmek açısından da büyük önem taşıyor.
Bu bilgiler ışığında, iklimlendirme sektörünün 2050 karbon nötr hedefine uyum sağlama sürecinin hızlanması ve enerji verimi yüksek, çevre dostu ürün kullanımına bir an önce geçilmesi önemli hale geliyor. Biz, Doğu İklimlendirme olarak, bu alanda yıllardır Ar-Ge çalışmaları yapıyor ve ürünlerimizi enerji verimliliği açısından geliştiriyoruz. 4 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Özellikle Avrupa Birliği ERP yönetmeliği şartlarını sağladığımız ürünlerimiz ile Avrupa’nın üst düzey markalarına fason üretim yapıyoruz.
Geleceğin akıllı ve yeşil yapılarına yönelik çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Doğu İklimlendirme olarak; Avrupa Yeşil Mutabakatı (Karbon Ayakizi) ile 2050’de iklimi nötr olma ve AB’nin 2030 yılı için sera gazı emisyonunu yüzde 50 azaltma hedeflerine paralel çalışarak ürettiğimiz tüm ürünlerde enerji verimliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Firmamızın misyonunda da bu hedefimiz net olarak tarif ediliyor.
Bu kapsamda enerji verimliliğinin AB Ecodesign 2009/125/EC ile takip edildiği ürünlerimizden ikisi olan Lot 21 Ecodesign Regülasyonu kapsamındaki “Çatı Tipi Paket Klima Üniteleri”miz ile Lot 6 kapsamındaki 1253/2014 numaralı havalandırma üniteleri grubu içinde yer alan “Rotorlu Isı/Enerji Geri Kazanım Üniteleri“mizden bahsetmek isterim. Bu standartlarla ilgili Türkiye’de yönetmelikler yayınlanıyor olsa da, uygulamada maalesef Avrupa’nın gerisindeyiz. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki tüm projelerde, bu yönetmelikler ışığında, enerji verimli cihazların kullanımı zorunlu hale gelecektir. Firmamız da 2014 yılından beri bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Sahip olduğumuz DOGU HVAC Test Laboratuvarı ile EN 14511 ve EN 13141-1 standartlarının gerektirdiği tüm performans testlerini gerçekleştirebilmekteyiz. Laboratuvarımız bu yıl akreditasyon sürecini tamamlayacak olup, bu anlamda fabrikasında akredite laboratuvara sahip, Türkiye’nin ilk havalandırma cihazı üreten firması olacağız.
Çatı Tipi Paket Klima Ünitelerimiz, mahallerin ısıtma, soğutma, havalandırma ihtiyacına göre 8 farklı modelde ve 30-180 kW kapasite aralığında üretiliyor. ERP 2021 regülasyonuna tam uyumlu, en az yüzde 73 ısıl verimliliğe sahip, tamburlu ısı/enerji geri kazanım eşanjörü ile taze hava ve dönüş havası arasında atık ısının geri kazanımını sağlayarak yüksek enerji verimliliklerine ulaşan ünitelerimiz, yüzde 0-100 taze hava oranlarında çalışma imkânı sunuyor.
Rotorlu Isı/Enerji Geri Kazanım Ünitelerimiz, ortamın havalandırılması esnasında egzoz ve besleme havası arasında ısı transferi gerçekleştirerek, taze havanın istenilen konfor şartlarına getirilmesi için ihtiyaç duyulan ısı yükünün büyük bir kısmını, dış ortama atılan kirli havadan geri kazanıyor. Özel olarak tasarlanmış rotorlu ısı/enerji geri kazanım eşanjörü sayesinde, atık ısının geri kazanımında yüzde 90’a varan verim elde edilebiliyor.
Özetle, Doğu İklimlendirme olarak enerji verimli ürünlerimiz ile sürdürülebilirliğin hedeflendiği her ülkenin “karbon nötr” olma hedefini destekliyoruz.