Ecostar 2021’de Enerji Dönüşümüne Odaklandı
Ülkemizde yerli ve yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Enerji üretiminde cari açığın kapatılması için biyokütle, termik, rüzgar, güneş ve hidroelektrik santralleri büyük rol oynuyor.
Günümüz şartlarında biyokütle enerji santral projelerine verilen teşvikler sayesinde yatırımlar hızlı bir şekilde devam ediyor. Yerlilik oranlarına göre verilen teşvik oranlarında artışlar gerçekleşiyor ve bu bağlamda Ecostar marka ürünler, yerlilik oranlarına katkı sağlıyor.
Biyokütle Enerji Santral kazanlarında ana yakıtın yanma sıcaklığına kadar çıkartılması amacıyla doğalgaz, motorin, fuel-oil, biyogaz vb. yakıtlar ile çalışan start-up brülörleri ve sistem ekipmanları projeye özel olarak dizayn edilerek veriliyor. 2021 yılında Karaman 40 MWe ve Malatya 13,5MWe biyokütle enerji santral projelerinde Ecostar tercih edildi.
Termik santral start-up brülörlerinde sıvı yakıttan (motorin ve fuel-oil) doğalgaz yakıta dönüşüm projeleri yaparak santrallerin depolama, işletme ve bakım maliyetlerinin yanında çevreye duyarlı yaklaşım ile kullanılan ürünlerle birlikte emisyon değerleri de düşürülüyor. 2020 yılı son çeyreğinde Yatağan Termik Santrali doğalgaz dönüşüm projesinde Ecostar tercih edilerek anlaşma imzalandı. Muğla-Yatağan linyit havzasındaki düşük kalorili kömürün değerlendirilmesi ve ulusal enerji sisteminin ihtiyacının karşılanması amacıyla toplam kurulu gücü 630 MWe elektrik üretimi sağlanan santralde, her biri 28 MW ısıl güce sahip 18 adet start–up brülörü, fuel-oil yakıttan doğalgaz ve motorin yakıtlı kombine brülörler ile değiştirilecek.
Ecostar’ın biyokütle ve termik santral projelerinde kullandığı ürünler tamamen projeye ve prosesin ihtiyacına göre özel olarak dizayn ediliyor. Brülör dizaynları, CFD programları kullanılarak Ecostar Ar-Ge mühendisleri tarafından yapılıyor.
Biyokütle santrallerinde akışkan yataklı ve ızgaralı olmak üzere 2 tip buhar kazanı kullanılıyor. Akışkan yataklı kazanlarda kullanılan start-up brülörleri ısıtma işlemini tamamlamasına istinaden içerisinden hava geçişi sağlanarak kazana gerekli havayı sağladığı için brülörün nozul ve türbülatör kısmı geri çekilerek radyasyon ısısından zarar görmemesi sağlanıyor.
Izgaralı kazanlarda ilk ateşleme ilkel yöntem olan manuel ateşleme harici brülörler ile yapılıyor. Bazı projelerde brülörler ile ateşleme yapılmasına istinaden manuel olarak sökülerek giriş noktası kapatılıyor. Ecostar, ızgaralı kazanlara özel geliştirdiği sistem ile brülör ateşleme neticesinde otomatik olarak kendisini geri çekiyor ve yine otomatik olarak refrakterli kapak otomatik olarak kapanarak brülörün yanma odasıyla irtibatı kesiliyor.
Termik santral start-up yakıcıları kapasitelerin büyük olması sebebiyle yüksek doğalgaz basıncında çalışacak şekilde dizayn edilerek yine radyasyon ısısından zarar görmemesi adına brülörün lans, nozul ve türbülatör kısımları otomatik olarak geri çekiliyor. Yapılan tüm dizayn çalışmaları brülörlerin yüksek verimlilik, düşük emisyon değerleri ve uzun ömürlü çalışma süreleri göz önünde bulundurularak yapılıyor.
Ecostar, taahhüt bilgi birikiminin vermiş olduğu tecrübe ile projelerin; mekanik, inşaat, elektrik ve otomasyon işlerini anahtar teslim olarak yürütebiliyor. Projelerin detay sürecine indiğimizde mühendislik, projelendirme, dizayn, tedarik, imalat, montaj, test ve devreye alma şeklinde ilerliyor.
2021 yılına hızlı bir giriş yapan Ecostar, yenilenebilir enerji teşviklerinin devamı ve enerji kazanım projeleri ile yatırımlarının devam edeceğini öngörüyor.