Elektrik Depolama Ünitesi/Tesisi Kurmak İsteyenler için Küresel Fırsatlar
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, 9 Mayıs 2021’de resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 31479 sayılı «Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği»; elektrik depolama ünite veya tesislerinin kurulumlarını, iletim veya dağıtım sistemine yani şebekeye bağlanmalarını ve piyasa faaliyetlerinde kullanımlarını düzenlemekte olup bu yönetmelik kapsamında; elektrik üreticilerinin enerji santrallerine bütünleşik, elektrik tüketicileri tarafından sayaç arkası uygulama mantığıyla veya müstakil depolama tesisi kurulup işletebilmesinin önü açılmış oldu.
Bu Yönetmelik Kimlere Neler Sunuyor?
Fotovoltaik güneş enerjisinin başı çektiği dağıtık sistemler, şebeke entegrasyonu dolayısıyla enerji dönüşümü için oldukça kritik bir komponent. Üretim tarafında yenilenebilir enerji kaynaklarına entegre edilecek elektrik depolama üniteleri, elektrik üretim tesislerinde enerji üretimindeki değişkenlikleri daha düzgün bir hale getireceği için şebekeyi rahatlatacak ve temiz enerji kaynaklarının kapasitesinin artırılmasına imkan tanıyacak gibi görünüyor.
Ayrıca mevzuatlar uygun hale geldiğinde; hem üretilen enerjinin sadece üretildiği saatte değil, depolanarak istenilen saatte daha uygun fiyat diliminde satışına imkan sağlayacak olması bakımından üretici, hem de tüketici de gerek yenilenebilirden kendi ürettiği elektriği depolayabilecek ve/veya şebekeden daha uygun bir tarife diliminden aldığı elektriği depolayarak ve kullanılabilecek olan tüketici ticari fayda sağlayabilecektir.
Yukarıda ifade edilen hususlara ek olarak; müstakil enerji depolama tesisleri, organize toptan satış piyasalarına ve gerekli şartları sağlayabildiği ölçüde ise dengeleme güç piyasasına ve yan hizmet piyasalarına katılabilecektir.
Şebeke işletmecileri ise, dağıtım faaliyetleri için yeni şebeke yatırımına alternatif olarak fayda-maliyet analizinin daha iyi çıkması durumunda resmi izinleri almak kaydıyla enerji depolama tesisi kurup, işletebilecektir.
Tüm bunların yanı sıra üniversiteler, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri ve endüstri bölgeleri tarafından Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla azami 1 MW kurulu gücünde elektrik depolama tesisi kurulabilecektir.
EPDK tarafından yayınlanan yönetmeliğin başta enerji sektörü olmak üzere ülkemizdeki belli başlı sektörler ve endüstrilerde “verimli ve yatırım geri dönüş süresi düşük” depolama teknolojilerine olan talebi ve ihtiyacı artıracağı öngörülmektedir. Şimdiden çok sayıda elektrik perakende ve elektrik dağıtım şirketinin yerli ve yabancı depolama teknolojileriyle alakalı teknoloji araştırmaları ve maliyet analizleri yapmakta olduğu biliniyor.
Hal böyleyken, ülkemiz enerji sektörünün ve diğer endüstri temsilcilerinin farklı amaçlarla elektrik depolama tesisi kurma sürecinde ihtiyaç duyabilecekleri teknolojilere yakın durması ciddi önem arz ediyor. Tam bu noktada, Avrupa’nın enerji odaklı en büyük teknoloji yatırımcısı EIT InnoEnergy, portföyünde bulunan 300’den fazla teknoloji ile ülkemiz enerji sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya hazır bulunuyor.
EIT InnoEnergy Kimdir?
2010 yılında Hollanda merkezli olarak, Avrupa enerji sektörünün önde gelen 26 kurumunun iş birliğinde ve Avrupa Komisyonunun “EIT European Institute of Technology” fonu kapsamında finanse edilerek kurulan EIT InnoEnergy, Avrupa Birliği üye ülkeleri ve başta Türkiye olmak üzere assossiye ülkelerin enerji dikeyinde; en yeni teknolojilere ve uygulama örneklerine erişebilmeleri adına finansman, iş birliği geliştirme ve politika (regülasyon) yapıcı hizmetleri vermektedir.
2017 yılında Türkiye ofisini açan EIT InnoEnergy, bu tarih itibariyle ülkemizdeki kamu kurumları, büyük ölçekli şirketler, üniversiteler ve startuplar ile yakın ve yoğun ilişkilerini sürdürmektedir.
Elektrik Depolama Sürecinde Hangi EIT InnoEnergy Portföy Şirketlerinden Yararlanabilirsiniz?
Erken ve ileri aşama teknoloji girişimcilerinin geliştirilmesi amacıyla bir risk sermayederi rolü ile teknoloji şirketlerine nakdi yatırımlar yapan EIT InnoEnergy’nin portföyünde farklı dikeylerden 320 şirket bulunmaktadır.
Skeleton Technologies:
Skeleton Technologies’in patentli “curved graphene” bazlı SkelCap ultrakapasitör teknolojisi, son 20 yılda enerji depolama sektöründeki en büyük teknolojik gelişmelerden biridir. Skeleton’ın sunduğu teknoloji; hafif, uygun maliyetli ve güçlü bir enerji depolama sistemine olan ihtiyacı karşılamaktadır.
Skeleton’ın, bu çözümlere ihtiyaç duyan başlıca sektörlerden:
- Elektrik şebekeleri,
- Rüzgar türbinleri,
- Otobüs ve kamyon,
- Endüstriyel (liman ve lojistik ve malzeme taşıma) alanlara özel uygulamaları bulunmaktadır.
Skeleton hakkında daha fazla bilgi için: https://www.skeletontech.com/
Elestor:
Elestor, elektriği güvenli bir şekilde ve geleneksel pillerin maliyetinin çok altında depolayabilen, uzun ömürlü akış pilleri geliştiriyor. Elestor elektrik depolama sistemleri, hidrojen brom akışlı pil teknolojisine dayanmaktadır. Aslen NASA tarafından geliştirilen bu teknolojiyi, Elestor çeşitli şebeke ve endüstriyel uygulamalarda kullanılmasını sağlamak için daha da geliştirdi.
Elestor hakkında daha fazla bilgi için: https://www.elestor.nl/
Volterion GmbH:
Sızıntılara neden olabilecek yüksek hassasiyetli lazer kaynak işleminin aksine Volterion yığınları doğası gereği sızdırmaz ve çok sağlamdır. Diğer pil teknolojilerinin (Lead-Acid, Li-Ion, NaS, NaNiCl) aksine; Vanadyum Redoks Akış Pili belirleyici avantajlar gösterir:
- Pil, 20.000’den fazla döngü boyunca tamamen deşarj edilebilir ve yeniden şarj edilebilir,
- Uzun vadeli sonuçlar olmadan derin deşarj, bu ölçeklenebilir ve sistem tasarımı onarılmasına izin verir,
- Volterion, her iki VRFB yığınını da eksiksiz sistem olarak satmaktadır.
Volterion GmbH hakkında daha fazla bilgi için: https://www.volterion.com/en/home-en-neu/
Instagrid GmbH:
Instagrid, profesyonellerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış dünyanın en gelişmiş taşınabilir güç kaynaklarını oluşturur. Tescilli güç dönüştürme teknolojisini en son li-ion teknolojisiyle birleştirerek, 15 kg’dan hafif kompakt bir ünite ile 3.600 Watt’ın üzerindeki güç seviyeleri sağlanabilir. Profesyonel kullanım için tasarlanan taşınabilir güç kaynakları sağlam, su geçirmezdir ve 2 kWh’ye kadar enerji depolar.
Instagrid GmbH hakkında daha fazla bilgi için: https://instagrid.co/
BeePlanet Factory:
BeePlanet Factory, ikinci ömürlü lityum iyon pillere dayalı bir enerji depolama çözümü sunar.
Yine BeePlanet Factory’nin ürünü olan PowerESS ise 42 kWh’den 1MWh’a kadar kapasiteye sahip ticari, endüstriyel ve inşaat sektörlerine yönelik yeni bir enerji depolama sistemidir. Ayrıca, fotovoltaik ve rüzgar santrallerine entegre edilmeye hazırdır.
BeePlanet Factory hakkında daha fazla bilgi için: https://beeplanetfactory.com/en/
Wattsun Pop-Up Power:
Wattsun, yenilenebilir enerji ile şarj edilebilen ‘Wattsun One’ adlı taşınabilir, kullanımı kolay ve sessiz bir şebekeden bağımsız güç kaynağı sağlar.
Wattsun hakkında daha fazla bilgi için: https://www.wattsun.net/
Sektörden bağımsız olarak, EPDK’nın yayınlandığı “Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği” uyarınca kendi müstakil elektrik depolama tesisinizi kurmak ve bu süreçte EIT InnoEnergy enerji depolama portföyündeki şirketler ile beraber bu yönetmeliğin açtığı yeni iş fırsatlarını değerlendirmek için EIT InnoEnergy Türkiye Ofisi ile temasa geçebilirsiniz: hubturkey@innoenergy.com