Son yıllarda ERACO nasıl bir büyüme yaşıyor? Büyümenin odağında ne var? Yılı yüzde kaçlık bir büyüme ile kapattınız?
Eraco Soğutma’nın büyüme oranını anlatabilmek için bir parça geçmişini ve vizyonunu da anlatmak gerekiyor sanırım. Bizler 2013 yılında Güngören’de oldukça mütevazi bir dükkan ile çalışma hayatımıza başladık. Faaliyet gösterdiğimiz soğutma makineleri sektörü için 10 yıllık bir geçmiş oldukça kısa bir zaman dilimi denilebilir. Bununla birlikte kuruluşumuzda 150 metrekare olan çalışma alanımız bugün 22.000 metrekareye, 4 kişilik personel sayımız ise 200’e ulaşmış durumda. Şirketimiz neredeyse her sene katlanarak artan bir büyüme ivmesi gösteriyor.
Bu süreçte en önemli odak noktamız “insan” oldu. Yani; birlikte çalıştığımız ekibimizin, müşterilerimizin ve bizlere destek olan tedarikçilerimizin ihtiyaçlarını tüm süreçlerimizin merkezine taşıdık. Bu yaklaşımımız ise bize başarıyı getirdi.
AR-GE çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ar-Ge ve Ür-Ge departmanlarının içeriği ülkemizde genellikle daha farklı bir yaklaşımla oluşturuluyor maalesef. Tersine mühendislik ve halihazırda mevcut bir çalışmanın benzerinin geliştirilmesi gibi hususlar da elbette ki değerli çalışmalar. Ancak gelişen dünyada farklılaşan ihtiyaçları takip edebilmek ve buna özel çözümler sunabilmek çok daha önemlidir.
Eraco olarak, mevcut ürünlerimizin yeni jenerasyonlarının geliştirilmesi ve Avrupalı rakiplerimizin gerisinde kalmamak için Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bununla birlikte özellikle askeri ve medikal alanlarda kullanımı olan ve geliştirilmesi tamamen tarafımıza ait olan ürünleri de sektöre kazandırıyoruz.
İhracattaki konumunuz nedir? Gelirin yüzde kaç ihracattan? Kaç ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsunuz? En büyük pazarlarınız hangileri? Yılı yüzde kaçlık bir büyüme ile kapatıyorsunuz?
Ülkemizde chiller cihazları üretiminde faaliyet gösteren, irili-ufaklı 40 civarında yerli firma bulunuyor. Bununla birlikte ülkemizde birçok Avrupa, Amerika ve Çin menşeli firmanın da temsilcilikleri faaliyet gösteriyor. Yani rekabetin yoğun olduğu bir sektör diyebiliriz. Ancak firmamız, chiller üretimi ve satışından gelen yıllık ciro anlamında 2023 yılında lider konuma ulaştı. Bu liderliği sağlayabilmek için 72 ülkeye doğrudan ve dolaylı yoldan ihracat yapıyoruz. Aynı zamanda iş devamlılığı sağlayan partner anlaşmaları da başarımızda önemli rol oynuyor. Elbette ki Türkiye pazarında da söz sahibi olmak ve ürünlerimizi tüm şehirlerimizde görmek gibi bir arzumuz da var. Ancak ihracatın ülkemiz için çok daha değerli olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle 2023 yılı rakamlarımıza göre satışlarımızın yüzde 90’ını ihracat oluşturuyor.
2023 yılında sektör nasıl büyüdü siz nasıl büyüdünüz? Büyüme ajandanızda neler var? Size neler büyümeyi getirdi?
2023 yılı;, savaşlar, depremler ve ekonomik kriz nedeniyle tüm insanlık için zorlayıcıydı. Elbette bunun iş yaşantısı tarafında da benzer etkiler mevcuttu. Ancak bizler, bu olumsuz havada pazarlama faaliyetlerimizi daha da agresifleştirerek 9’dan fazla ülkede ( USA, Rusya, Cezair, Mısır, Polonya, Almanya, İspanya, İran, Özbekistan..vb ) prestijli fuarlara katıldık. Uluslararası değerde olan sempozyum ve heyetlerde varlık gösterdik. Partner ve tedarikçi eğitim programları uyguladık. Elbette ki tüm bu çalışmalarımız başarıyı da beraberinde getirdi. Özetle Yunus Emre’nin de söylediği gibi: “Kader, gayrete aşıktır”.
2023 yılında ne kadarlık bir yatırım gerçekleştirdiniz, bu yatırım hangi alanlarda gerçekleşti? 2024’te yatırım ajandanızda neler var? Ne kadarlık bir yatırımı hangi alanlara yapacak nasıl bir değer yaratacaksınız?
Yıl içerisinde partnerlerimizin takip ettikleri değerli projelerin birbiri ardına olumlu sonuçlanmaları sebebi ile fiziki olarak büyümemiz gerekiyordu. Bu nedenle 3’üncü fabrikamızı devreye alarak 22.000 metrekarelik bir alana ulaştık. Bununla paralel olarak 50 kişilik ilave istihdamımız oldu.
2024 yılına geçişte ise firmamızı tamamen SAP Business One ERP sistemi ile takip edilebilir ve yönetebilir hale getirdik. Kanban sistemine göre uyarlanan lojistik-depo-üretim süreçlerimizi geliştirdik ve Türkiye’de ilk kez bant sistemi üzerinde chiller üretimi yapan yerli firma olmak üzere kolları sıvadık. 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlayacağımız bu projemiz sonrası, daha kaliteli ürünü daha hızlı ve daha uygun maliyet ile üretebilmenin önünü açmış olacağız.
2023 yılında şirketi yönetirken özellikle hangi zorluklara odaklandınız? Bu riskleri nasıl bertaraf etmeye çalışıyorsunuz?
Türkiye gibi bir ülkede faaliyet göstermenin kendine has bazı zorlukları var, hepimizin malumu. Bunların başında da nitelikli personel eksikliği gelmekte. Özellikle makine üretimi gibi teknik anlamda bazı becerilere sahip personel ile çalışma zorunluluğu, nitelikli ekip ihtiyacını daha da artırıyor.
Bu nedenle okullarla staj uygulaması anlaşması yaparak, her sene 10’dan fazla öğrenciye staj olanağı sağlıyoruz. Bununla birlikte civar meslek yüksek okulları ve meslek liseleri ile birlikte çalıştaylar düzenleyip, sektöre ilgisi olan gençlerin eğitim ve istihdamı için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Aksi taktirde gelecekte sadece fikirler var olurken bu fikirleri hayata geçirebilecek teknik kişilerden yoksun olacağız.
Gelecek birkaç yılda hedefleriniz neler? Şirketi geleceğe taşırken öncelikleriniz neler olacak?
Eraco’yu kurulduğu günden bu zamana kadar motive eden ve besleyen ana fikir “markalaşma” oldu. Ülkemizde elbette ki çok sayıda işini iyi yapan ve saygın chiller üreticisi var. Ancak tüm Türk firmaların toplam cirosunun bir Avrupalı şirket kadar yapmadığını veya dünya üzerinde bilinirlik seviyemizin vasatın altında olduğumuzu düşünürsek, henüz yolun çok başında olduğumuz da aşikâr.
Bizler bu aşılmaz gibi duran duvarı aşabilmek adına yoğun pazarlama faaliyetleri yani sayısız fuar, seminer, open house organizasyonları düzenliyoruz. Biliyoruz ki önümüzde ki 5 yıl içerisinde dünyanın aranan chiller üreticilerinden biri olacağız.
ERACO’nun sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi alabilir miyiz? Hedefleriniz neler?
Sürdürülebilirlik kelimesi bizim için büyük önem arz ediyor. Ve bunu birçok başlık altında değerlendiriyoruz. Enerji, su, komponent kullanımı gibi önemli tüketim kalemlerinde çalışmalarımız olduğu gibi personel eğitimi, tedarikçi eğitimi gibi hususlarda da bu başlık altında faaliyetler gösteriyoruz.
Örneğin tükettiğimiz elektriğin yüzde 80’ini güneş enerjisinden sağlıyoruz. Fabrikamızın çatısında kurulu olan ve tam güçte 300 kW/h enerji üreten PV panellerimiz sayesinde bulunduğumuz sanayi sitesinde de örnek teşkil ediyoruz.
Ürünlerimizin test edilmesinde kullanılan suyu, yağmur sularından elde ediyoruz ve sürekli filtrasyon ile kapalı sistem içerisinde tekrar tekrar kullanıyoruz.