ERP 2018 ve 2021 Şartlarını Sağlayabilen İlk Yerli Rooftop ile “Oyunun Kuralları Değişiyor”

Ürettiği inovatif İklimlendirme teknolojileriyle sektöründe ilklere imza atan DOĞU İklimlendirme’nin Genel Müdürü Seçkin Tuncer ERDOĞMUŞ ile 12 aylık Ar-Ge, yazılım, test ve doğrulama sürecini tamamlayıp, Mayıs ayında satışa sundukları Çatı Tipi Paket Klima’nın (Rooftop) özelliklerini, avantajlarını, hedeflerini ve pazardan beklentilerini konuştuk.

ERP 2018 – 2021 şartlarını sağlayabilen “ilk yerli Rooftop”ın BSC, ECO ve ENERGY olmak üzere 3 farklı alt modeli bulunduğunu belirten ERDOĞMUŞ, “%73 ısıl verime sahip olarak geliştirilen Çatı Tipi Paket Klimamız, bizim için yeni bir ürün ;ama ürünü nasıl yöneteceğimizi çok iyi biliyoruz. Kısacası artık oyunun kuralları değişiyor” dedi.

Geliştirdiğiniz “Çatı Tipi Paket Klima”yı pazardaki benzer ürünlerden ayrıştıran özellikleri nelerdir?

Öncelikle ECRH – Çatı Tipi Paket Klimamızın benzersiz bir tasarıma sahip olduğunu söyleyebilirim. Ürünü tasarlarken hem fonksiyonel hem de işlevsel olarak ciddi bir AR-GE süreci yaşandı.

Pazarın taleplerine uygun olarak hem bugünün hem de yarının ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandı. Ürün kendi içinde BSC, ECO ve ENERGY olmak üzere 3 farklı alt model barındırıyor. Bu sayede müşterilerimize, projenin ihtiyacına uygun ürün ile cevap vererek ciddi bir rekabet avantajı da kazanmış oluyoruz.

ECRH, ısı köprüsüz bir gövdeye sahip. Piyasadaki ERP 2018 ve ERP 2021 şartlarını sağlayabilen ilk yerli Rooftop olma özelliği taşıyor. Bu konuda Avrupa pazarında da çok fazla rakibimiz bulunmuyor. Türk HVAC sanayisi her geçen gün daha da güçleniyor. Teknolojiyi ve yönetmelikleri yakından takip ederek geliştirilen doğru Ar-Ge projeleri ile son teknoloji ürünleri piyasaya sunma konusunda Avrupalı rakiplerimizden eksiğimiz yok. Ne yazık ki şu an için ülkemizde bu yönetmeliklerin uygulanması  zorunlu değil. Ama hedeflediğimiz ana pazar olan Avrupa pazarında bir zorunluluk. Ürünümüz, bu yönetmeliklerin gereklilikleri olan EC plug fanlar ve EC aksiyel fanlar ile son derece verimli. Minimum %73 ısıl verime sahip rotoru ile %100 taze havalı sistemlerde maksimum verimde çalışabiliyor. Duyulur ve gizli ısı transferi yapabiliyor.

ECRH, çatı montajı için herhangi bir ilave parçaya gerek duymayacak şekilde geliştirildi. Bu özelliği ile hem yurt içinde ki hem de yurtdışında ki rakiplerinden kolaylıkla ayrışıyor. Ayrıca modüler yapısı ve Plug&Play özelliği ile hem sevkiyatta hem de ürünün devreye alma sürecinde büyük kolaylıklar sağlıyor. Cloud teknolojisi ürünün içinde standart olarak sunuluyor. Bu sayede müşterilerimiz, cihazın anlık değerlerini dünyanın herhangi bir yerinden diledikleri zaman izleyebildikleri gibi set değerlerini değiştirebiliyor ve kestirimci bakım faaliyetlerini yönetebiliyorlar.

2020 yılı için iç pazarda ki toplam satışlardan %5-10’luk bir pay almayı hedefliyoruz.

Ürünümüzün, en önemli artılarından biri de sahip olduğu “seçim programı”. Önümüzdeki günlerde hem Rooftop hem de Isı Geri Kazanım seçim programlarımız ile ilgili eğitim faaliyetlerine başlayacağız.

Pandemi süreci, ürününüzün piyasaya çıkma tarihinde bir değişikliğe neden olacak mı?

Pandemi süreci, ülkemiz ve dünya için çok ağır şartları beraberinde getirdi. Böyle bir durumda bile  Ar-Ge merkezimiz çok yoğun ve büyük bir özveri ile çalışarak hedeflediğimiz tarih olan Mayıs ayında ürünümüzü piyasaya çıkarttı.

12 aylık Ar-Ge, Yazılım, Test ve Doğrulama sürecinin sonuna gelindi. Tüm ekibimize, danışmanlarımıza ve tedarikçilerimize bu vesile ile tekrar teşekkür ederim. Ekip olabilmemizin başarımızdaki rolü çok büyük.

Yatırımların ve alım kararlarının yavaşladığı Mayıs ayında, hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarlarda ECRH’nin ilk satışlarını gerçekleştirdik. Bu durum, yapılan çalışmanın ve ortaya çıkarttığımız ürünün başarısını gösteren en önemli göstergelerden biri.

Türkiye’de Çatı Tipi Paket Klimada yerli üreticilerin ağırlığının artıyor olması bu ürünün pazarlama sürecinde size bir avantaj sağlayacak mı?

Yerli imalatın sadece sektörümüzde ve Çatı Tipi Paket Klima özelinde değil, ülke sanayinde de yaygınlaştığı ve ön plana çıktığı bir dönem yaşıyoruz. Savunma sanayinden, otomotive kadar artık birçok alanda yerli imalat ön planda. Yerli imalat sürecinin, doğru test standartları ve yerli belgelendirme kuruluşumuz TSE’nin katkısı ile desteklenmesi şart. Standartlara dayanmayan, test edilip belgelendirilmeyen sonrasında denetimler ile kalitesi takip edilmeyen üretimler neticesinde, hem iç pazarda hem de ihracat pazarında “Türk Malı” ürünlerin imajı olumsuz etkilenebiliyor.

Sorduğunuz soruya gelecek olursam, aslında birçok rakibimiz ile sadece Türkiye’de değil yurtdışı pazarlarda da karşı karşıyayız. Bu rekabeti sektörün gelişimini gösteren çok önemli bir parametre olarak görüyoruz.

“Türk Malını” hem iç pazarda hem de yurtdışı pazarlarda başarı ile temsil eden tüm rakiplerimize de ayrıca teşekkür ederim.

Çatı Tipi Klima pazarında elde etmeyi hedeflediğiniz pazar payı nedir? Bu ürünün toplam satışlarının ne kadarlık bir kısmını ihracat pazarlarından elde etmeyi hedefliyorsunuz?

Çatı Tipi Klima ürünümüzü 2 farklı modelde üretiyoruz. TCR – Tropikal Rooftop ve ECRH – Avrupa Tipi %100 Taze Havalı Rooftop.

Rooftop

TCR, kendi içinde sadece soğutma veya ısıtma+soğutma olarak ikiye ayrılıyor. ECRH is, proje gereksinimlerine göre 3 farklı tipte üretiliyor. Bu sayede iç pazarda, yüksek sıcaklıkta çalışması ve ekonomik olması nedeniyle çok kuvvetli olduğumuz Ortadoğu pazarında ve üst düzeyde enerji verimliliği hedefleyen Avrupa pazarında ilgiyle karşılanacak geniş bir ürün gamına sahibiz. Böyle bir ürün gamı ortaya koymamızın ve bu yatırımı yapmamızın ana sebebi HVAC pazarında paket cihazlara olan ilginin gün ve gün artacak olmasıdır. 

2020 yılı için iç pazarda ki toplam satışlardan %5-10’luk bir pay almayı hedefliyoruz. 2021 yılında fabrikamızın kapalı alanına 2.500 m² lik bir ilavemiz olacak. Bu alan tamamen paket klima üretimi için ayrılacak. Bu sayede 2021 yılında satış adetlerimizi daha çok arttırabileceğiz.

TCR kodlu tropikal rooftopları 2019 yılında ürün gamımıza dahil etmiştik. 2019 ve 2020 yılında üretilen 100’ün üzerindeki TCR’nin  %65’ini ihraç ettik.

ECR, iç pazarın %100 taze hava talebine daha uygun olacağı için iç pazar/ihracat oranın yarı yarıya olacağını düşünüyoruz.

Reklamlarımızda ki sloganımız da hedeflerimizi yansıtıyor. Rooftop, bizim için yeni bir ürün ;ama ürünü nasıl yöneteceğimizi çok iyi biliyoruz. Şu an itibariyle ürün gamımızdaki tüm ürünlerimizle pazarın lider firmalarından biriyiz. Rooftop için de aynı sürecin gerçekleşeceğinden eminiz. Kısacası artık “Oyunun kuralları değişiyor”

Yeni cihazınızın geliştirme çalışmalarında AR-GE merkezi olmanızın bir avantajı oldu mu?

Ar-Ge Merkezi olduktan sonra en önemli kazanımlarımızdan birisi “Ar-Ge projelerindeki proje yönetimi yaklaşımımız” oldu.

AR-GE Merkezi

Yeni ürün geliştirme süreci, kalite yönetim sistemimiz içinde de dokümante edildi. Bu sayede bir Ar-Ge projesinin girdileri, sürecin aşamaları, performans kriterleri, süreç içindeki riskler ve projenin hedefleri, işin en başında tartışılarak, yazılı hale getiriliyor.

Ar-Ge Merkezimizde tasarımcı arkadaşlarımız patent, faydalı model ve inovasyon konularında da eğitimlerine devam ediyorlar Bu sayede ortaya çıkan ürünler, müşteri beklentisini en üst düzeyde karşılayan, yenilikçi ve rekabetçi olarak geliştiriliyor.

Ar-Ge Merkezi olduktan sonra Üniversite – Sanayi işbirliğini daha kolay yönetmeye başladık. Prof. Dr. Hüseyin Günerhan hocamız ile TÜBİTAK 1501 projesi kapsamında Evaporatif Soğutma konusunda çalışırken, Doç. Dr. Turhan Çoban hocamız ile soğutucu gazlar ve yeni seçim programları konularında çalışıyoruz.

Ar-Ge merkezi olmanın getirdiği avantajlardan bir diğeri de işin maddi tarafı oldu. Bu çalışmaları yapan 17 kişilik bir ekibimiz ve teknik danışmanlarımız var. Bu konuda, 5746 sayılı yasa kapsamındaki desteklerden faydalanıyoruz. Ayrıca prototip üretim maliyetleri ve Ar-Ge Merkezine yapmış olduğumuz demirbaş, yazılım vb. alımlar ve akredite kuruluşlara yaptırmış olduğumuz doğrulama testleri gibi konularda da desteklerden faydalanıyoruz. Bu sayede yoğun rekabetin yaşandığı sektörümüzde, Ar-Ge’ye gereken önemi verebiliyoruz.

Ürünün sahip olacağı sertifikasyonlar nelerdir?

Ürünümüzün Eurovent sertifikasyon sürecine 2020 son çeyreği itibariyle başlayacağız. Ürün seçim programımızın hazır olması önemli bir avantajımız.

DOGHVAC Climatic Test Laboratory

Diğer önemli bir avantajımız da test olanaklarımız. Bildiğiniz gibi  ”DOGHVAC Climatic Test Laboratory” projemizi tamamladık. Rooftop ünitemizin EN 14825 ve EN 14511-3 standardına göre performans testlerini kendi laboratuarımızda yapabiliyoruz. Bu avantajları alt alta koyduğumuzda 2021 yılının başında Eurovent belgemizi alma hedefine doğru emin adımlarla ilerlediğimizi söyleyebiliriz.

Sertifikasyon, Doğu İklimlendirme A.Ş.’nin güçlü yanlarından biridir. Firmamızı, yurtdışı pazarda başarılı kılan önemli bir etkendir. Yangın Damperinden, Klima Santraline ve Isı Geri Kazanım cihazlarına kadar ürün gamımızın neredeyse tamamı yerli ve yabancı sertifikasyon kurumlarından alınmış kalite belgeleri ile güvence altındadır. Hiç şüphesiz Çatı Tipi Paket Tipi Klima Cihazlarımız için de en kısa zamanda sertifikasyon süreçlerini tamamlayacağız.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz yatırımlar ve genel anlamda pazardan beklentileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

2019 yılında, hem Avrupa’da geçerli ERP yönetmeliklerine uygun ısı ve enerji geri kazanım cihazlarımızı hem de Rooftop cihazlarımızı test edebileceğimizi ”DOGHVAC Climatic Test Laboratory” isimli test laboratuarı projemizi tamamladık. Laboratuarımızda, -20oC / 50 oC aralığında dış ortam simülasyonu yapılabiliyor. Bir örnek ile açıklayacak olursak ;Norveç’teki müşterimiz için ürettiğimiz Isı/Enerji geri kazanım cihazının, EN308 standardına göre verim ve donma senaryosunu test edebildiğimiz gibi Katar’daki müşterimiz için ürettiğimiz Rooftop ünitemizin EN 14825 ve EN14511-3 standartlarına göre performans testlerini de yapabiliyoruz.

Bunun dışında 2019 yılı içinde tamamlanan ve öncelikle mekanik tesisat tasarımı yapan firmalarımızın kullanımına sunulan “Isı Geri Kazanım Cihazı ve Rooftop Seçim Programları” ile fark yarattığımızı söyleyebilirim. http://dogu.productcalculator.org/ web sitesi üzerinden ücretsiz olarak kullanılabilen bu programlar sayesinde istenilen verim ve özellikte cihazların seçimi kolaylıkla yapılabiliyor.

Avrupa pazarı için üretilen, ERP yönetmeliklerine uygun “Four Home – Ev Tipi Isı Geri Kazanım Cihazı montaj hattı”mız da 2020 yılının ilk çeyreğinde devreye girdi. Bu bantta, yılda 10.000 adet ürün üretilebilecek. %100 taze havalı, yüksek verimli bu cihazlarımızın, pandemi sonrasındaki süreçte daha çok talep edileceğini düşünüyoruz.

Ürün belgelendirme konusunda yatırımlarımız devam ediyor. Yangın/Duman damperleri ile ilgili hali hazırda sahip olduğumuz kalite belgelerimizin kapsamını genişletmek üzere çalışmalarımız tamamlandı ve test aşamasına geçildi. Avrupa pazarı için üretilen EcoDesign kriterlerine uygun Isı/Enerji kazanım cihazlarımızın 3. taraf testleri Avrupa’daki akredite laboratuvarlarda gerçekleştiriliyor. Yıl sonu itibariyle “ECRH – Çatı Tipi Paket Cihazı”mızın da Eurovent belgelendirmesinin tamamlanmasını hedefliyoruz.

Pazardan beklentilerimize gelecek olursak, 2020 yılının ilk çeyreği firmamız için tam da hedeflediği gibi gerçekleşti. İlk çeyrek, Cumhuriyet tarihimizin de ihracat rekorunun kırıldığı bir dönemdi. Biz de bu dönemde firmamızın ihracat rekorunu kırdık. İhracat yaptığımız ülke sayısı 50’ye ulaştı ve ciromuzun %45lik kısmını ihracat satışları ile gerçekleştirdik. Sonrasında pandemi süreci başladı ve kendimizi Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi ve Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi projelerinin içinde bulduk. Sokağa çıkma yasağının olduğu günler dahil bu süreçte özel izinler ile fabrikamız tam kapasite çalışarak, tasarımı ile açılışı arasında sadece 45 gün olan bu mucize projenin bir parçası olduk.

Pandemi sürecinde %100 taze havanın önemi toplumun tüm kesimlerince hissedildi. Tabii %100 taze hava uygulamalarını tasarlarken, en büyük ithalat kalemimiz olan enerji maliyetlerini de dikkate almamız gerekiyor. Avrupa’da uygulanan Ecodesign yönetmeliklerinin ülkemizde de bir an evvel uygulamaya geçmesini temenni ediyoruz.

1 Haziran itibariyle normalleşme süreci başladı. Konut kredisinde yapılan hamle piyasaları canlandırdı. Bu olumlu gidişatın artarak devam edeceğini ve Eylül ayı ile birlikte normal çizgiye yaklaşılacağını düşünüyorum. Normalleşme sürecinin başladığı bugünler çok kritik. Umarım bu süreci de kontrollü ve sağduyulu bir şekilde geçirerek, en kısa sürede virüslerin daha az konuşulduğu, sağlıklı günlere kavuşuruz.

Bu söyleyişi sabırla okuyan tüm dostlara sevgi ve saygılarımı sunuyor, sağlıklı günlerde görüşmeyi temenni ediyorum.

E-Bülten Kayıt