ESSİAD Tarafından Yeşil Dönüşüm ve Ticarete Etkileri Semineri Gerçekleştirildi

Küresel iklim değişikliği ve dijital teknolojilerdeki hızlı gelişim, iklimlendirme sektörünü derinlemesine dönüştürüyor. Türkiye’de hem iç pazar dinamikleri hem de ihracat hedefleri doğrultusunda, yeşil ve dijital dönüşüm sektörün öncelikli gündem maddesi haline geldi.

Bu kapsamda, Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESSİAD) Sürekli Eğitim Merkezi tarafından 10 Nisan 2025 tarihinde Yeşil Dönüşüm ve Ticarete Etkileri Semineri gerçekleştirildi.

Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nda gerçekleştirilen seminerin ilk konuşmacısı olarak C&C AR-GE Kurucusu ve Projeler Koordinatörü, TÜBİTAK Ege Bölgesi Çözüm Ortağı Özlem ÖZAN tarafından yeşil dönüşümün ticaret stratejilerine etkisi hakkında bilgi aktarıldı.

Türkiye’de bu süreci desteklemek amacıyla çeşitli uygulanan TÜBİTAK’ın 1831 – Yeşil İnovasyon Teknoloji Mentörlük Çağrısı ile ilgili bilgi veren Özan, firmaların sürdürülebilirlik odaklı AR-GE faaliyetlerini desteklemeleri için bu teşviklerden faydalanmaları gerektiğini ve sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Seminerin ikinci konuşmacısı olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Yenal KESBİÇ söz alarak küresel iklim değişikliği ve dijital teknolojilerdeki hızlı gelişim, iklimlendirme sektörü dahil olmak üzere tüm sektörleri derinlemesine dönüştürüyor. Türkiye’de hem iç pazar dinamikleri hem de ihracat hedefleri doğrultusunda, yeşil ve dijital dönüşüm sektörün öncelikli gündem maddesi haline geldiği bu önemli süreçte işletmeler için risklerin ve fırsatların doğru şekilde analiz edilmesinin kritik bir rol oynadığını ifade etti.

Seminerin son konuşmacısı olan İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet GENÇER tarafından dijital dönüşüm hakkında sunum gerçekleştirildi. Gençer sunumunda dijital dönüşüm, sadece yeni yazılımlar ya da makineler almak değil; iş süreçlerini uçtan uca yeniden düşünmek anlamına geldiğini, daha akıllı sistemler, daha hızlı kararlar ve daha verimli süreçler için dijitalleşme artık bir lüks değil, zorunluluk olduğunu vurguladı. Dijitalleşme düzeyini ölçen uluslararası araçlar sayesinde ölçüm yaklaşımlarının belirlenebileceğini belirterek INCIT (Endüstri Yetenek Endeksi Aracı) ve SIRI (Akıllı Sanayi Hazırlık Endeksi) gibi değerlendirme çerçeveleri, işletmelere dijitalleşme yolculuklarında yol haritası sunduğunu belirtti.

Düzenlenen seminer ile iklimlendirme sektörünün yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüme adaptasyon sürecine ilişkin ağırlıklı olarak sürdürülebilirlik ve dijitalleşme konuları ele alındı.

 

E-Bülten Kayıt