Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayınlanması beklenen “5.1.h Usul ve Esasları” üzerine kuruma önerdiği metodolojiyi tekrar gündeme getirdi.
GENSED açıklamasında güneş enerjisi sektörünün gündemindeki en önemli konulardan birinin yeni proje stoğu ihtiyacı olduğuna dikkat çekilirken 5.1.h kapsamındaki düzenlemenin bu sorunu önemli ölçüde çözebileceği vurgulandı.
Açıklamada Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’ne geçtiğimiz mayıs ayında eklenen 5.1.h. maddesi ile tüketicilerin aynı dağıtım bölgesinde kalmak şartı ile bulunduğu veya farklı yerlerde, sözleşme güçlerini aşmamak kaydı ile arazilere GES kurulumlarının yapılmasına imkan getirildiği hatırlatıldı.
Bunun özellikle elektrik tüketimini güneş enerjisinden karşılamak isteyen fakat çatısında yeterli alanı bulunmayan tüketiciler için önemli bir avantaj, sektörün geleceği açısından da oldukça önemli bir kazanım olduğuna vurgu yapılan açıklamada buna karşın mevcut metodolojinin uygulanması durumunda projelerin yatırım geri dönüş sürelerini 11 yılın üzerine çıktığı belirtildi.
Bu durumun mevcut metodolojide farklı ölçüm noktalarındaki uygulamalarda dağıtım bedellerinin hem veriş hem de çekiş yönünde tam olarak uygulanması nedeni ile oluştuğunun altı çizilen açıklamada bu kadar yüksek geri dönüş sürelerinin mevcut finansal koşullar altında yatırımcıların projeleri için kaynak bulmasını zorlaştırdığı ifade edildi.
Tüketim amaçlı projelerin yatırım geri dönüş sürelerinin sekiz yılın altına inmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada GENSED tarafından önerilen metodolojinin temel çerçevesi şu şekilde belirtildi;
• Aynı ölçüm noktasındaki projelerde 5.1.c kapsamındaki projelere uygulanan metodolojinin aynısının uygulanması (mahsuplaşma kapsamında dağıtım bedelinin sadece çekiş yönünde %50 indirimli şekilde uygulanması ve ihtiyaç fazlası satışta dağıtım bedeli alınmaması)
• Farklı ölçüm noktasındaki tesisler için aylık mahsuplaşma kapsamındaki hem veriş hem de çekiş yönündeki dağıtım bedellerine %75 indirim uygulanması, aylık mahsuplaşma sonrası fazla üretim satış miktarına dağıtım bedelinin tam olarak uygulanması.
GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan açıklamadaki değerlendirmesinde, 5.1.h kapsamındaki projeler için dağıtım bedellerinin mevcuttaki şekilde uygulanmasının çatısında yeterli alana sahip olmadığı için farklı ölçüm noktasında lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcılar için haksızlık yaratacağını söyledi.
Kısa süre içerisinde yayınlanması beklenen 5.1.h usul ve esaslarında dağıtım bedelleri ile ilgili önerdiklerine benzer bir metodolojinin uygulanması halinde, bu madde kapsamında kurulabilecek tüketim amaçlı projelerin yatırım yapılabilir seviyelere ulaşabileceğini ve arazi tipi lisanssız GES projelerinin hız kazanabileceğini sözlerine ekleyen Hakan Erkan, düzenlemenin proje stoğu oluşturulabilmesi açısından önemine de vurgu yaptı.
Hakan Erkan yakın zaman önce başarılı şekilde sonuçlanan YEKA GES-3 yarışması ile 1.000 MW’lık yeni kapasite tahsisinin yapılması ile toplamda 2.500 MW’lık iki yeni YEKA yarışmasının duyurulmasının sektör için çok olumlu olduğunu, bununla birlikte bu projelere başlanacak süre içerisinde sektörün güçlü bir şekilde ayakta durması için hızlı şekilde hayata geçebilecek lisanssız elektrik üretim projelerinin geliştirilebilmesinin, bu anlamda da 5.1.h dağıtım bedeli metodolojisinin benzer şekilde düzenlenmesinin hayati önemde olduğunun altını çizdi.