Göktepe Rüzgar Enerji Santrali Yılda 1 Milyon 200 Bin Ton Sera Gazı Emisyonunu Önleyecek!
Dünyaya ve ekosisteme yeni bir değer katmak, gelecek nesillere temiz ve sürdürülebilir bir dünya bırakmak hedefiyle çalışmalarını sürdüren Polat Enerji Grubu; amiral gemisi Polat Enerji ile Türkiye rüzgar kurulu gücünün yaklaşık %5,4’ünü karşılıyor. Mart 2022’de devreye giren Göktepe Rüzgar Enerjisi Santrali’nin de eklenmesiyle Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan toplam 6 santrali ile grup, her yıl 1 milyon 200 bin ton sera gazı emisyonu azaltımına katkı sağlıyor.
Enerji, gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde öncü Polat Holding bünyesinde bulunan Polat Enerji Grubu yatırımları, amiral gemisi Polat Enerji ile enerji sektöründe yeni bir dönem başlatıyor. Odak noktasına yenilenebilir enerji için rüzgar ve güneş enerjisini odağına alan, Türkiye’nin en yüksek kurulu güce sahip rüzgar enerjisi yatırımcısı konumunda olan Polat Enerji Grubu’nun rüzgar kurulu gücü, Türkiye rüzgar kurulu gücünün yaklaşık %5,4’ünü oluşturuyor.
Yenilenebilir enerji konusunda oldukça büyük bir potansiyele sahip olan Türkiye’de 2000 yılında ilk şirketini kuran ve yenilenebilir enerji alanında yatırımlarına başlayan Polat Enerji’nin bünyesinde bulunan Soma RES, Geycek RES, Poyraz RES, Seyitali RES, Cıngıllı GES’ne Mart 2022’de Erguvan Enerji Göktepe RES’i katan Polat Enerji Grubu’nun 6 santralde toplam kurulu gücü 695 MW’a ulaştı.
Polat Holding Enerji Grup Başkanı Arkın Akbay: Sera Gazı Emisyonu Yılda 1 Milyon 200 Bin Ton Azalacak!
Polat Enerji Grubu’nun, bu çeyrek hizmete giren Göktepe Rüzgar Enerjisi Santrali ile yıllık 312 milyon kWh enerji üretecek olduğunu kaydeden Polat Holding Enerji Grup Başkanı Arkın Akbay: ”Göktepe Rüzgar Enerjisi Santralimiz 112,7 MWm/110 MWe ile tam kapasite devreye girdi. Rüzgar santrallerimizden SOMA RES, 288,1 MW kurulu gücüyle Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santrali. GEYCEK RES ise, 168 MW kurulu gücüyle, Türkiye’nin en büyük dördüncü rüzgar enerji santrali.Yenilenebilir enerji santrallerimiz ile 2021 yılında 1,7 milyar kWh elektrik ürettik. Buna ek olarak portföyümüzdeki santrallerle 2022’den itibaren her yıl 1 milyon 200 bin ton sera gazı emisyonu azaltımına katkı sağlıyoruz, ortalama 600 bin hanenin elektrik enerjisi tüketimini karşılayacak temiz enerji üretiyoruz. Ülkemizin kaliteli rüzgar ve güneş enerjisini yeni teknolojilerle donatarak daha yüksek ve ekonomik yenilenebilir kapasiteye taşımaya ve geleceğe yeşil ışık yakmaya devam ediyoruz.” dedi.
Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat: Enerjide Hedefi Doğu Avrupa olarak belirledik!
Türkiye’ye değer katan projeler için çalışmalarına devam eden Polat Holding’in Yönetim Kurulu başkanı Adnan Polat, enerji sektörüne bakışını şu sözlerle ifade etti: “Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yüksek potansiyele sahip. Özellikle, güneş kuşağı adı verilen güneş enerjisi açısından zengin bir bölgede yer alıyor. Hatta güneş enerjisinden elektrik üretme potansiyeli açısından da Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Almanya, yenilenebilir enerji alanında yatırımlarına Türkiye ile hemen hemen aynı dönemde başladı. Almanya’da Türkiye’dekinin üçte ikisi kadar güneşlenme saati var ama 2021 itibarıyla yaklaşık 60 bin megavatlık güneş enerjisi kurulumunu tamamladılar. Türkiye ise 7 bin megavatı ancak geçebildi. Rüzgarda da Almanya yaklaşık 56 bin megavatta, Türkiye ise 11 bin megavatta. Türkiye’nin rüzgarı da güneşi de kısa süre içinde çok daha yüksek megavatlara çıkarması lazım. Bu sayede milli güvenliğimiz açısından çok önemli olan başta doğalgaz ve kömür tedariği olmak üzere enerjide dışa bağımlılığımız azalacaktır. Bu anlamda Polat Holding olarak ülkemize yenilenebilir enerji anlamında değer katacağına inandığımız projeleri desteklemeye her daim devam edeceğiz.Yurt dışında ise güneş enerjisi santralleri geliştirmek amacıyla 2017 yılında Macaristan’da başladığımız çalışmalara hız kesmeden devam ediyoruz.Holding iştiraklerinin Türkiye’de birinci karargahı İstanbul, Macaristan’daysa Budapeşte. Globalde bir çok ülkeden teklifler alıyoruz ama bizim ilk hedefimiz Doğu Avrupa.”