Güneşle Gelen Tasarruf 600 Milyon Dolara Ulaştı

GENSED Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’de güneş enerjisi santral kapasitesinin 5.528 MW’a ulaştığına dikkat çekerek, “Bu sayede 600 milyon dolardan fazla para kasamızda kalacak” dedi.
Demirdağ, bu sistemlerin 30 yıllık ömrü boyunca elde edilecek tasarrufun ise 18 milyar doları bulacağını belirtti.

Yılın son çeyreğine girilen bugünlerde kurulu gücünü 5 bin megavatın üzerine çıkarmayı başaran güneş enerjisi sektörünün ekonomiye ve çevreye olan katkıları artarak büyümesini sürdürüyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, “Güneş sayesinde çevreye zarar vermeden, ekonomiye katkıda bulunarak elektrik üretmek mümkün” derken ulaşılan tasarruf rakamlarının cari açığın kapanmasından enerji bağımsızlığına, ihracattan karbon salınımına kadar olumlu etkilerinin hissedilmeye başlandığını belirtti.

Türkiye’de güneş enerjisi kapasitesinin Ağustos 2019 itibariyle 5.528 MW’a ulaştığına dikkat çeken Halil Demirdağ, “Demek ki 600 milyon dolardan fazla para kasamızda kalacak” dedi. Demirdağ, bu konuda şu bilgileri verdi: “Her bin MW güneş enerjisi santrali, 110 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçerek, cari açığın kapanmasına önemli bir katkı sağlıyor. Bu yıl itibariyle kurulu gücü 5 bin 500 MW’ı aşan GES’lerimiz sayesinde Türkiye, ithal doğalgaza harcayacağı 600 milyon dolarlık bütçeyi ekonomisine kattı. Güneş sistemlerinin yaklaşık 30 yıl ömrü olduğu düşünülürse, bu da 18 milyar dolarlık tasarruf edilmesi ve böyle bir meblağın Türkiye bütçesine kazandırılması demek. Sadece bu rakamlar bile büyüyen bir güneş sektörünün Türkiye’yi de güçlendireceğini gösteriyor. Sektörü hareketlendirmeli, kurulu gücü 5 bin’den 20 bin MW seviyelerine çıkarmak için çalışmalıyız. Böylece cari açıkla ilgili sorunlarımızı gidermiş, ekonomimizin önünü açmış oluruz.”

YENİLENEBİLİR ENERJİ OLMAZSA ELEKTRİK MALİYETLERİ ARTAR

Geçen yıl dünyada kurulan 100 elektrik santralinin 75’inin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığını belirten Demirdağ, “Kaynağı tamamen bizde olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmazsak, 10 sene sonra enerjiyi ithal etmek zorunda kaldığımız için çok ciddi elektrik maliyetleri öderiz” diye konuştu.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük panel üreticilerinden Smart Energy’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Demirdağ, güneş enerjisi sektörünün gösterdiği hızlı gelişim ile kazanımlarını arttırdığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Yenilenebilir enerji kaynakları içinde güneşin avantajı, gökyüzünü gördüğünüz her yerde güneşten elektrik üretebilmek. Şu anda güneşten, rüzgardan elektrik üretmek doğalgazdan üretmekten çok daha ucuz. Eskiden 1 MW yatırımın maliyeti 5 milyon dolar iken bugün 1 milyon doların altında. Yerlilik oranımız GES’lerde yüzde 80’e, panelde yüzde 60’a ulaştı. Sektörümüz 50 yılda gelmedi bu noktaya, sadece 5 yıllık bir süreçte bu başarıları elde ettik. Sahip olduğumuz potansiyeli avantaja dönüştürerek bu alanda söz sahibi ülkelerden biri olabiliriz.”

ÇEVREMİZE 2.7 MİLYON AĞAÇLIK KATKIMIZ OLDU

“Hepsinden önemlisi, işin çevre boyutu” diyen Demirdağ, bu konuda şu bilgileri verdi: “1 MW’lık GES, karbon emisyonunu 500 bin ağaca eşit oranda önlüyor. Bugün ulaştığımız 5.528 MW’lik kapasite ile çevremize 2.7 milyon ağaçlık katkı sağlamış oluyoruz. Çocuklarımıza daha iyi bir ekonomi ve nefes alabilecekleri daha iyi bir dünya bırakmak için yenilebilir enerjiye daha çok yatırım yapmalıyız. Gelecek nesillere sıfır maliyetli elektrik üretebilecek güneş, rüzgar ve hidroelektrik santralleri bırakmalıyız.”

Yıllara Göre Türkiye’nin Güneş Enerjisi Kurulu Gücü

YIL          KURULU GÜÇ (MW)

2014      40

2015      249

2016      832

2017      3.420

2018      5.003

2019      5.528

(Ağustos 2019 itibariyle)   

*Kaynak: TEİAŞ

E-Bülten Kayıt