Harbiye Askeri Müze ve Trabzon Kösteki Konağı’nda İmbat Hassas Kontrollü Klimalar Kullanıldı

Harbiye Askeri Müze

Osmanlı devrinde ilk müzecilik çalışmalarımız 1845-46 yıllarında İstanbul’da Harbiye Ambarı’nda başlar. Eski silahların, çeşitli tarihî nesnelerin, insan ve hayvan suretlerinin tasvir edildiği, eski eserlerin düzenlenerek yerleştirildiği bu müze, Ahmed Fethi Paşa’nın eski kilise Aya İrini’nin alanını ikiye bölerek koleksiyonları bu bölmelere yerleştirmesiyle daha profesyonel bir hal alır. Askerî Müze’nin temeli işte bu çalışma üzerine bina edilmiştir.

Yıllar içinde yaşanan gelişmeden sonra 1964 yılına gelindiğinde günümüzde Harbiye’de, Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı adı ile ziyaretçilerini ağırlayan Fethi paşa binasının askeri müze olarak kullanılmasına karar verilmiştir. O gün bugündür de sergilenen envai çeşit askeri tarih malzemesi, Çanakkale dioraması ve Mehteran konserleriyle geçmiş, bugün ve gelecek arasında köprü olmaya devam ermektedir.

Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı ve her biri 2500 metrekare taş bina olan bu müzenin 2023 yılında renovasyonu programa alınmış ve gerçekleştirilmiştir.

Sadece bu yıl, Rami kışlasındaki eski eser kitapları ve Fatih Köşkünde sergilenen değerli tarihi eserleri korumak için kullanılan İmbat hassas kontrollü klimalar, bu kez Harbiye Askeri Müzesi’nde aynı amaçla kullanılmıştır.

Tarihi eserlerimizi sağlıklı koşullarda korumak görevini misyon edinen İmbat firması,  sıcaklık ve nem kontrolünü hassasiyetle gerçekleştiren cihazlar kullanarak yine bu yıl Kültür Bakanlığı’na bağlı Trabzon Kösteki konağı’nda yapılan restorasyon çalışmaları projesine dahil olmuş ve yine görev üstlenmiştir.

Trabzon Kösteki Konağı

1900’lü yılların başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırılmış olan bu konağın mimarlarının İtalyan olduğu yapıda kullanılan birçok malzemenin İtalya’dan getirildiği bilinmektedir. Kostaki 1917 yılında iflas edince, konak Nemlioğlu Ailesi tarafından satın alınmıştır. 15-17 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’u ilk ziyaretinde ulu önder Atatürk eşi Latife Hanım ve beraberindeki heyetle birlikte bu konakta misafir edilmişlerdir. Ekim 2022 de restorasyon ihalesi yapılan konağın bu çalışmaları hızla tamamlanıyor ve konakta yer alan tarihi eserlerin korunmasında yine İmbat hassas klimalar kullanıldı.

İmbat hassas kontrollü klimalar, sistem odaları, müzeler, laboratuvarlar, pano odaları, elektrik  elektronik ekipman odaları, bilgisayar ve telekomünikasyon sistemleri gibi mahaller gibi, insan konforundan daha farklı tasarım kriterlerine sahip mekanlarda kullanılmaktadır.

İmbat hassas kontrollü klimalar, gerekli olan nem ve sıcaklık değerlerini, dar toleranslar içerisinde sağlamak üzere geliştirilmiştir ve ortam sıcaklığı daima, istenen değerde ve +/-%1°C’ye kadar tolerans ile, ortam bağıl nem oranı ise istenen oranda ve +/-%2 RH’ye kadar tolerans ile sağlayabilmektedir.

6-150 kW kapasite aralığında üretilen cihazlar standart olarak EC plug fanlar, asimetrik soğutma, IDV teknolojisin sahip scroll kompresörler ve yüksüz kalkış özelliği ile yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Birden çok kompresörlü cihazlarda asimetrik soğutma uygulaması iki farklı kapasitedeki kompresörü üç farklı kademede çalıştırarak gereksiz enerji harcamasını önleme özelliğindedir. Cihazlar opsiyonel olarak inverter kompresörler ile üretilmektedir.

Hassas klimaları  %100 yerli mühendisliği ile 2001 yılından beri tasarlayan ve  üreten, bu başarısını Avrupa’dan Afrika’ya dünyanın bir çok yerine kabul ettiren  İmbat ekibi, korunması gereken eserlerimiz için de aynı sorumlulukla çalışmakta ve temin etmektedir.

E-Bülten Kayıt