Hava Dağıtım Sistemlerinin Geleceği: Kumaş Hava Kanalları

Tekstil hava kanalları, Türkiye’de başta gıda, elektronik ve ilaç sektörü olmak üzere hemen hemen her endüstriyel tesis uygulamasında artık neredeyse bir standart haline geldi. Terzi usulü olarak tasarlanan ve üretilen kumaş hava kanalları, endüstriyel tesislerin değişkenlik gösteren hava dağılım ihtiyaçlarını ekonomik bir şekilde karşılıyor.  

Yaşam alanındaki birey konforunu artırması, hastalıklara sebep olan hava akımlarına yol açmaması, kolay yıkanabilir ve hijyenik olması sebebiyle tekstil bazlı hava dağıtım sistemleri son zamanlarda ülkemizdeki alışveriş merkezleri, galeriler, mağazalar, konferans salonları, sinemalar ofisler, okullar kafeler ve spor tesisleri gibi konfor projelerinde de sıklıkla boy göstermeye başladı.

Aslında dünyada 1970 yılından beri kullanılan tekstil bazlı hava dağıtım teknolojisi ; konfor, hijyen, sağlık ve mimari avantajları bir arada ve uygun maliyetle sunabilen tek sistem olması sebebiyle ülkemizde de popüler hale geldi.

Birçok Gizli Maliyetten Tasarruf Olanağı

FabricAir‘in tekstil bazlı hava dağıtım sistemleri, metal kanal, galvaniz kanal, spiro kanal gibi klasik hava dağıtım sistemlerine göre altı farklı yönden daha ekonomik. Genellikle ilk bakışta fark edilmesi kolay olmayan bu 6 gizli maliyetten tasarruf edilerek, proje giderleri  %70’e kadar azaltılabiliyor.

Projelendirmede maliyetlerinin başında işçilik giderleri geliyor. Bez hava kanallarının montajı çok basit ve kolay. O nedenle raylardan veya tijlerden oluşan askı sisteminin montajını standart bir alet çantasında bulunan ekipmanlarla sadece birkaç kişi ile hızlıca tamamlanabiliyor.

Ardından, bez hava kanalları hafif olması sebebiyle fazla güç veya fazladan ekipman gerektirmeden, bir perdeyi asar gibi kolaylıkla ve kısa sürede asılabiliyor.

Tüm montaj süreci, sadece birkaç kişi ve standart ekipmanlarla çok kısa bir sürede ve uygun maliyetle sonuçlandırılıyor.

Metal hava kanallarının aksine, bez kanalların nakliyesi ve depolanması çok kolay ve ucuz. Kumaş kanallar, katlanabilir ve hafif olduğu için sadece birkaç kutu içerisine sığıyor. O nedenle diğer sistemlerinin aksine, kumaş kanalların proje alanına nakliyesi için kamyon veya kamyonet gibi araçlara gerek duyulmuyor. Ayrıca, kumaş kanalların birkaç kutu içerisine sığabilmesi, kolay sökülüp takılabilmesi ve depolanabilmesi; özellikle şantiye gibi geçici projelerin veya fuar, sirk, indirim çadırları gibi süreli etkinliklerin düzenlendiği alanların şartlandırma ihtiyaçlarının yüksek kaliteli ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor.

FabricAir markalı tekstil kanalların sağladığı en önemli maliyet avantajlarından birisi de izolasyon gerektirmemesi. Hava, kumaş yüzeyinin tamamından atıldığı için kanallar üzerinde yoğuşma meydana gelmiyor. Ayrıca kumaş kanalın tamamı aynı zamanda hava dağıtıcısı işlevi gördüğü için, fazladan ızgara, difüzor gibi aksesuarlara da gerek ihtiyaç duyulmuyor. Tekstil kanal sisteminin balans ayarı tasarım aşamasında yapıldığı için sahada balans ayarı için saatlerce vakit harcamaya gerek kalmıyor. İstenen renkte üretilebildikleri için boyamaya da gerek yok.

Günümüzde piyasada kumaş kanal sistemlerinin dayanıklılığı ve kullanım ömrü sorgulansa da kumaş kanallar, oldukça yüksek kaliteli ve dayanıklı malzemelerden üretiliyor. Paslanmadığı için özellikle korozif veya yüzme havuzları gibi nemli alanlarda metal kanallara göre çok daha uzun ömürlüler. FabricAir, bu endişeleri gidermek adına çoğu tekstil kanal serisinde 10 yıla kadar garanti süreleri sunuyor. Ayrıca FabricAir, 1973 yılında kurulan ve hala ilk günkü gibi çalışan tekstil kanal sistemleriyle hizmet vermeye devam ediyor.

E-Bülten Kayıt