“Hayatımızın Yüzde 90’ını Kapalı Alanlarda Geçiriyoruz”
Bomaksan & BOA AIR’ın düzenlediği Havadan Sohbetler webinar programının ilk bölümü tamamlandı. Programın birinci oturumu; ısıtma, soğutma, havalandırma ve tesisat mühendisliği sektörünün önemli isimlerinden Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkan Yardımcısı Meriç Sapçı’nın katılımıyla düzenlendi. Pandemi döneminde iç ortam hava kalitesinin önemi ve Covid-19 bulaşına karşı alınması gereken önlemlerin ele alındığı webinar programına, yoğun ilgi gösterildi.
Bomaksan & BOA AIR tarafından düzenlenen “Havadan Sohbetler” webinar’ının açılışı Bomaksan İş Geliştirme Müdürü Erinç Çelik tarafından gerçekleştirildi. İlk oturumu; ısıtma, soğutma, havalandırma ve tesisat mühendisliği sektörünün önemli isimlerinden Meriç Sapçı’nın katılımı ile düzenlenen programda 1 yılı aşkın süredir tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 salgınının yayılımını engellemek amacıyla yapılan çalışmaların sonuçları, gündemdeki önemini koruyan güncel yaklaşımlar ve koronavirüsle mücadelede en etkin korunma yöntemleri tartışıldı.
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkan Yardımcısı Meriç Sapçı, Havadan Sohbetler programında Covid-19 yayılımı hakkında önemli noktalara değindi.
“İç ortam kirleticileri, dış ortam kirleticilerinden daha önemli”
Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bu güne kadar birçok şeyin farkına varıldığını belirten Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Başkan Yardımcısı Meriç Sapçı, “Pandemiyle beraber öncelikle mekanik tesisat projelendirme mühendisliğinin önemini daha iyi anladık. Kapalı ortamlarda içeride bulunduğumuz mekânların havasını sorgulamamız gerektiğini öğrendik. İç ortam havasıyla ilgili bilgilerimiz çoğalırken, havanın içindeki kirleticiler nelerdir diye sorguladık, öğrenmeye çalıştık. Dış ortamlarda kirleticileri biliyorduk. İç ortamlarda da karbondioksit, uçucu birleşenler dışında mikrobiyolojik oluşumların (bakteri, mantar ve virüslerin) etkileri daha iyi anlaşıldı. Aslında iç ortam kirleticileri dış ortam kirleticilerinden daha önemliymiş. Bunu da gördük. Biliyorsunuz yaşam süremizin yüzde 90’ını kapalı ortamlarda geçiriyoruz. Bu nedenle bulunduğumuz ortamın sağlıkla ilişkili olması da çok normal” dedi.
“Riskleri azaltmak için çalışıyoruz”
Bulaş riskinin en önemli ve baskın faktör olduğuna dikkat çeken Meriç Sapçı, havalandırma sistemlerinin önemini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Havalandırma sistemleri ile ilgili mevcut bilgilerimizi de pandemi sürecinde yeniledik. Havalandırma deyince bizler hep taze havalandırmayı anladık. Yani camı açtın da içeri temiz hava girdi gibi. Havalandırma taze hava değildir. Havalandırma ortamın nem ve sıcaklık kontrolü, ortamın kirlilik derecesinin kontrolü gibi toplam bir sistemin adı. Bu dönemde güçlendirilmiş hava sistemi gibi bilgileri hep okuduk. Güçlendirilmiş havayı hep taze hava olarak algıladık. Buradataze hava, filtrasyon ve sirkülasyon olmak üzere 3 temel konu var. Filtrasyon alanında hepa filtreler, virüs bakteri ve partiküllerin yayılımına karşı yüzde 99,97 oranında koruma sağlaması ile ön plana çıkıyor. Kapalı ortamlarda çok önemli sistemlerimiz var. Bu sistemleri nasıl akıllıca kullanabiliriz ve bunları doğru yönetirsek bu risklerimizi nasıl azaltabiliriz üzerinde çalışıyoruz.”