İklime Göre Uygulanacak Doğru Isı Yalıtım Kalınlıkları Enerjide Dışa Bağımlılığı Azaltır

Türkiye’nin enerji tasarrufu hedeflerine ulaşmasında, bölgelere özel yalıtım çözümleri kritik rol oynuyor. Doğalgazda yüzde 99 oranında dışa bağımlı olan ülkemizde, doğalgaz tüketiminin hane başına en yüksek olduğu iller Hakkâri ve Erzurum olurken, en düşük tüketim ise Adana ve Osmaniye’de kaydedildi. Bu farklılıkların ısı yalıtımının bölgelere göre değişen ihtiyaçlarını açıkça ortaya koyduğunu söyleyen Ravago Bina Çözümleri Mineral Yünler Satış ve Pazarlama Direktörü Özge Müçek, “Yenilenen TS 825 standardına göre Türkiye altı iklim bölgesine ayrılıyor. Dış cephe yalıtım kalınlıkları 12 santimetreden başlayarak en sert iklim koşullarına sahip bölgelerde 20 santimetreye kadar çıkıyor. Teras ve çatı yalıtım kalınlıkları ise 17 santimetreden 26 santimetreye kadar değişiyor” dedi. Müçek, ayrıca iklime göre yalıtım uygulamalarının yaygınlaştırılmasıyla, 2024 yılında Türkiye’nin enerji tasarrufunun yüzde 44’ünü oluşturan bina ve hizmet sektörünün çok daha yüksek bir orana erişebileceğini belirtti.

Enerji maliyetlerinin hızla arttığı ve kaynakların azaldığı son yıllarda, binalarda ısı yalıtımı hem ekonomik hem de çevresel açıdan çok daha büyük önem taşımaya başladı. Isı yalıtımı olmayan binalar nedeniyle kış aylarında iç ortam havasını ısıtmak ve yaz aylarında soğutmak için tüketilen yoğun enerji nedeniyle Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı da gittikçe artıyor. Ravago Bina Çözümleri Mineral Yünler Satış ve Pazarlama Direktörü Özge Müçek, bu noktada iklime ve bölgeye uygun kaliteli yalıtım çözümleriyle binalardaki enerji tüketiminin büyük oranda düşürülebileceğine dikkat çekiyor.   

 

İklime uygun yalıtım çözümleriyle enerji tüketiminde yüze 50 tasarruf mümkün

Günümüzde enerji verimliliğinin sürdürülebilir bir gelecek için en önemli adımlardan biri haline geldiğini hatırlatan Özge Müçek, “Enerji verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, binalarda enerji tasarrufu sağlamak üzere çeşitli yönetmelikler ve standartlar hayata geçiriliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen İkinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında, 2024 yılında enerji tasarrufu hedefine ulaşma oranı yüzde 129 olarak gerçekleştirildi. Bu büyük başarı sayesinde 4 milyon 775 bin tondan fazla karbon emisyonunun önüne geçildi. Elde edilen tasarrufun yüzde 44’ü ise bina ve hizmetler sektöründe gerçekleştirildi. Bu da binalarda enerji verimliliği uygulamalarının kritik rol oynadığını bir kez daha ortaya koydu. Çünkü Türkiye, doğalgazda yüzde 99 oranında dışa bağımlı bir ülke olarak yaklaşık 70 milyar doları bulan yıllık enerji ithalatının büyük bir kısmını bu kaynağa harcıyor. Ancak, iklime uygun ısı yalıtımı ile binalardaki enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 50 oranında tasarruf sağlanabiliyor. Ayrıca kışın doğalgaz kullanımıyla ısıtma, yazın ise elektrik tüketimiyle soğutma ihtiyaçları göz önünde alındığında kaliteli ürünlerle yapılan ısı yalıtımı sayesinde yıllık enerji faturalarında da yaklaşık yüzde 30’luk düşüş elde etmek mümkün hale geliyor. Bu noktada, Türkiye’nin farklı iklim bölgelerine göre uygun ısı yalıtımı çözümlerinin hayata geçirilmesi ülkemizi enerji ithalatında dışa bağımlılıktan özgürleştirmeye katkıda bulunacak önemli adımlardan biri olarak öne çıkıyor” diye konuştu. 

 

Türkiye’de ısı yalıtımı uygulamaları bölgesel farklılıklara göre 6’ya ayrılıyor

Türkiye’nin enerji verimliliği hedeflerine ulaşma noktasında her bölgenin özelliklerine uygun yalıtım çözümleri uygulanması gerektiğine vurgu yapan Özge Müçek, “Son veriler, Türkiye’de doğalgaz tüketiminin en yüksek olduğu illerin 1.401 metreküp ile Hakkâri, 1.348 metreküp ile Erzurum ve Ardahan olduğunu gösteriyor. En düşük tüketim ise Adana, Osmaniye ve Mersin gibi iklimi daha ılıman olan illerde görülüyor. İstanbul’da hane başı ortalama doğalgaz tüketimi 869 metreküp olurken, Ankara’da bu rakam 1.067, İzmir’de ise 736 metreküp olarak kaydediliyor. Bu farklılıklar, Türkiye’nin ısı yalıtımı ihtiyacının bölgesel şartlara göre değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor. TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı’ndaki güncellemelere göre, Türkiye artık 6 farklı iklim bölgesine ayrılıyor ve her bölgeye özel belirli yalıtım kalınlıkları öneriliyor. İlk üç iklim bölgesinde yeni inşa edilecek binalarda dış cephe yalıtım kalınlığı 12 santimetre olarak belirlenirken, dördüncü bölgede bu rakam 15 santimetreye çıkıyor. Beşinci ve altıncı iklim bölgelerinde ise dış cephe yalıtım kalınlığının 20 santimetre olarak uygulanması zorunlu hale getirildi. Teras ve çatı yalıtım kalınlıkları da benzer şekilde bölgesel farklılık gösteriyor. Birinci, ikinci ve üçüncü iklim bölgelerinde 17 santimetre olan bu değer, dördüncü bölgede 21 santimetreye, beşinci iklim bölgesinde 25 santimetreye ve altıncı iklim bölgesinde 26 santimetreye kadar çıkıyor” dedi. 

 

“Sert iklimlerde enerji tasarrufu ve yangın dayanımı için taş yünü tercih edilmeli”  

Türkiye’nin farklı iklim bölgelerinde etkili ısı yalıtımı için kaliteli malzeme seçiminin önemine de işaret eden Özge Müçek, “Akdeniz, Ege ve Marmara’nın ılıman kesimlerinde genellikle soğutma, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzeydoğu gibi sert kış koşullarının yaşandığı bölgelerde ise ısıtma için A1sınıfı, düşük ısı iletkenlik katsayısı olan, taş yünü gibi yalıtım performansı sunan malzemeler kullanılmalı. İnşaatın kalbindeki çözüm ortağı misyonuyla çalışan Ravago Bina Çözümleri olarak, biz de özellikle konutlarda taş yünü ve yüksek ısı yalıtımı gerektiren endüstriyel binalarda ise seramik yünü başta olmak üzere yüksek kaliteli ısı yalıtım ürünlerimizle binalarda enerji verimliliğini artırmaya öncülük ediyoruz. Ayrıca ürettiğimiz ürünlerin lojistik operasyonlarından başlayarak üretim ve depolama süreçlerine kadar tüm aşamalarda çevresel etkileri minimize etmek ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için pek çok adım atıyoruz. Çünkü gelecek nesillerin bize emaneti olan bu dünyaya bugünden sahip çıkmanın hepimizin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.  

E-Bülten Kayıt