Sürdürülebilir bir dünya için enerji tasarrufu, ilk koşul olarak kabul ediliyor. Özellikle enerji kullanımının yüksek olduğu ticari binalar ve endüstriyel tesislerde tasarruf, kritik önem taşıyor. Çünkü kışın işletmelerde kullanılan enerjinin yüzde 80’ini tüketen ısıtma sistemleri, kârlılığı tehdit ediyor. Aynı zamanda açığa çıkardığı sera gazı emisyonlarıyla da küresel ısınmayı tetikliyor. Bu nedenle işletmeler ve endüstriyel tesisler hem tasarruf tedbirleri hem de sera gazları ile mücadele kapsamında tasarruflu teknolojilere yöneliyor.
“İşletmeler ve endüstriyel tesisler gibi geniş alanlarda klasik ısıtma sistemleri ile havayı ısıtmaya çalışmak hem enerji sarfiyatını artırıyor hem de büyük bir karbon ayak izi oluşturabiliyor” diyen Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, çevre dostu radyant ısıtıcılarla sağlanacak yüzde 65’lik tasarrufa dikkat çekti:
Klasik sistemlerle ısıtma yapmak zor ve maliyetli
“Klasik sistemlerde önce mekânın havasını daha sonra da insanları ve makineleri ısıtmak hedefleniyor. Ancak ısınan hava yükseldiği için izolasyonun yetersiz olduğu tesislerde ya da hava değişiminin fazla olduğu işletmelerde bu tür bir sistemle ortamı ısıtmak oldukça zor ve maliyetli oluyor. Yüksekliği 10 metreye kadar olan mekânlarda, tavan ile taban arasındaki sıcaklık farkı 12°C ila 20°C olabiliyor. Sonuç olarak mekânı ısıtmak için çok fazla enerji harcanıyor.
Güneşin gezegenleri ısıtma modeli kazandırıyor
Güneşin gezegenleri ısıtmasının küçük bir modeli olan “radyant ısıtma sistemleri”nde ise ısıtma, ışınım yoluyla gerçekleştiriliyor. Işınlar; ortamdaki cisimlere, insanlara ve zemine çarptığı anda ısı enerjisine dönüşüyor ve ısıtma zeminden başlamış oluyor. Ortamda dolaşan soğuk hava, ısınan zemin ve cisimlerden enerji alarak ısınıyor ve bu sayede tavan yüksekliği 10 metreye kadar olan mekânlarda tavan ile taban arasında sıcaklık farkı oluşmuyor.
Radyant ısıtma sistemlerinin verimli çalışma prensibi ile hem ısıtmada yüzde 65’lere varan oranlarda tasarruf sağlanıyor hem de ısıtmadan kaynaklı sera gazı miktarını özellikle de karbondioksit miktarını düşürmek mümkün hale geliyor.
Bölgesel ve noktasal ısıtma avantajı
Fabrikaların ısıtma giderlerini minimumda tutan radyant ısıtıcıları, klasik sistemlerden ayıran bir diğer özellik ise genel ısıtmanın yanı sıra istenen bölgelerde, lokal (bölgesel) ve spot (noktasal) ısıtma da yapabiliyor olması. Lokal ısıtma ve spot ısıtma ile işletmeler yalnızca ısıtmaya ihtiyaç duyulan bölge veya bölgeleri ısıtarak, tasarruf ve konfor sağlıyor.”
Goldsun elektrikli ısıtıcılar, temiz enerji kullanımını destekliyor
Osman Ünlü, Çukurova Isı’nın ileri teknoloji elektrikli ısıtma çözümleri ile sanayicilerin yenilenebilir enerji yatırımlarını da desteklediklerini belirterek, “Sanayi sektörü hem yükselen enerji fiyatlarıyla mücadele hem de faaliyetlerinden kaynaklı karbon emisyonlarını düşürmek için GES yatırımlarına ağırlık veriyor. Sanayicilerin GES yatırımlarının ardından ele aldıkları ikinci konu ise ısıtma sistemleri oluyor. Çünkü üretilen ihtiyaç fazlası enerji, ısıtma sistemlerinde değerlendiriyor. İşletmelerin ve endüstriyel tesislerin ısıtma sistemlerindeki tercihi ise; verimli, hızlı ve konforlu ısıtma yapan Goldsun elektrikli ısıtıcılar oluyor” dedi.
“Yeni yüzyılda sürdürülebilir yaşamın anahtarı ‘tasarruf’ olacak”
Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girdiğimiz şu günlerde yüksek teknolojilerle çağı yakalamanın ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmanın önemine de dikkat çeken Osman Ünlü, “Türkiye’de endüstriyel ısıtmanın lider firması olarak, çevre dostu teknolojilerimizle işletmelerin ve sanayicilerin sürdürülebilirlik adımlarını ve yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyoruz.
Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında da ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya, yüksek teknolojilerle çağı yakalamaya ve gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için var gücümüzle çalışıp, üretmeye devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki yeni yüzyılda sürdürülebilir yaşamın anahtarı ‘tasarruf’ olacak.
Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümü hepimize kutlu olsun.” diyerek sözlerini tamamladı.