MTMD Genel Üye Toplantısında Neler Konuşuldu?

Mekanik Tesisat Müteahhitleri Derneği Genel Üye Toplantısı, 15 Aralık Çarşamba günü Dedeman Bostancı Hotel’de gerçekleşti. Dernek üyelerinden Acar Mekanik, Aktes Mühendislik, Anka Grup, Atakon Mühendislik, Aytes Mühendislik, Balayka Mühendislik, Birleşim Mühendislik, Demta, Erdemler Elektomekanik, Isıso Mühendislik, Mecon Yapı, Mepkar, Met Mühendislik, Optima Mühendislik, TM Mühendislik, Üntes ve en yeni üye Berk Mekanik firmasının katılımı ile toplantı başladı.

1. oturumda Azimut Grup Protföy Yönetimi Genel Müdürü Murat SALAR tarafından Türkiye ve Dünya piyasalarının durumu hakkında genel bilgilendirme yapıldı. Ülkenin mevcut ekonomik durumunda iş yapabilmenin güçlüklerinden söz edilerek, çok yakın geleceğe dair sorular cevaplandı.

2. Oturumda MTMD Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ERDEM, 8. Dönemde son beş buçuk ayda MTMD olarak gerçekleştirilen çalışmalardan söz ederek gelecekte yapılması planlanan projelere dikkat çekti. Toplantıda dağıtılan anketle komisyon çalışmaları konusunda üye eğilimlerini alarak, gelecek çalışmalara yön vermeyi planladıklarından söz etti. Daha sonra MTMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat SUİÇMEZ, 2020 yılı MTMD Envanter sonuçlarını değerlendirdi, geçmiş dönemler ile karşılaştırmasını yaptı.

Toplantının üçüncü bölümünde dernek üyelerinin görüşleri alındı:

  • Sektörün ve piyasanın durumu hakkında konuşmalar yapılırken dövizdeki dalgalanmaların teklifler üzerindeki etkisi değerlendirilerek, tekliflerin döviz bazlı verilmesinin gerekliliği konuşuldu.
  • Nitelikli teknik, ara-teknik eleman gücünün artırılmasına yönelik hangi faaliyetlerin yapılabileceği tartışıldı.
  • Yeşil Mutabakat-Karbon Ayak izi, Paris Anlaşması konularını temel alan meslek alanımızdan dolayı alacağımız sorumlulukların tartışılacağı “İklim Krizi ve Sürdürülebilirlik Komisyonu” kurulması gerekliliği konuşuldu.
  • Revit-BIM uygulamalarının yaygınlaşmasının iş kalitesine getireceği artılar üzerinde konuşuldu.
  • Mekanik kontrol mühendisleri için eğitim programları hazırlanması gerekliliği değerlendirildi.
  • Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile ilişkilerin geliştirilmesi konusu değerlendirildi.
  • Proje, keşif, şartname dışı yaşanan detaylarda, işin uzaması durumunda, yeni fiyat ve şantiye direkt giderlerinin yeniden değerlendirileceğinin sözleşmelerde kesinlikle yer alması gerektiği konuşuldu.
  • Ülkenin son dönemlerde yaşadığı ekonomik kriz ve döviz dalgalanmaları demir-çeliğe bağlı mekanik tesisat malzemelerini de etkilediğinden Erdemir ya da LME(Londra Metal Borsası) fiyatlarının sözleşme eki olması gerektiği konuşuldu.
  • Haksız rekabete yönelik ortak bir duruş sergilenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
  • MTMD üye sayısının artırılmasına yönelik olarak mevcut üyelerden destek alınması düşüncesinde birleşildi.

E-Bülten Kayıt