Otomotiv Endüstrisinde Hava Filtrasyonunun Önemi
Boyama, otomobil endüstrisinde en önemli süreçtir. Herşeyden önce otomobil müşterilerinin ilk gördükleri kısım otomobilin boyasıdır!
Boya, otomobillere parlak ve çekici bir görünüm sağlamanın yanında onları hava şartlarından ve korozyondan korur. Boyama süreci kendi içerisinde ön işlem&kataforez, kumlama, dolgu ve PVC, astar ve son kat boyaması gibi çoklu alt süreçler içermektedir.
Kaliteli ve uzun ömürlü boyanın anahtarı iyi hava filtrasyonudur.
Otomotiv boyama işleminde hava filtrasyonu neden önemli ve kritiktir?
Boyama işlemi sırasında ortaya çıkabilecek çok küçük sorunlar otomotiv üretimi için ciddi ve zararlı sonuçlar ortaya çıkarabilir. Boyama kabini içerisindeki hava kalitesi, boyama sürecinin her adımı için kritiktir. Kirli hava, otomobil üreticisi için yeniden boyama maliyeti ve hatta üretimi durduran bir neden haline gelebilir. Aşırı spreylemenin (overspray paint) yol açtığı boya sarfiyatı da genellikle boyama sistemleri içerisindeki havalandırma problemleri ile ilgilidir.
Sisteminizi hava filtrasyonu açısından nasıl ideal koşullarda tutabilirsiniz?
Boyama işleminin tekrarlanmasına neden olabilecek olası kusurlar ve kirlilik unsurları şöyledir:
• Düşük kalite filtrelerden partiküllerin kopması
• İmalat kaynaklı tozlar
• Fazla spreylenmiş boyalar
• Giysi veya insan kaynaklı parçacıklar
• Ekipmanların taşınmasından kaynaklanan kirlenme
Hava Kalitesi Yönetimi, tüm boyama süreci için kritiktir. Havayı tozdan arındırmak boyama hatalarının önüne geçmek için yüksek öneme sahiptir. Hava kalitesini kontrol etmek için ilk adım, doğru uygulama için doğru filtreyi seçmektir.
Otomotiv boyama işleminde karşılaşılan problemler
Boyama süreci içerisinde en önemli işlemler astar ve son kat boya uygulama adımlarıdır. Bu adımlarda meydana gelen hatalar üreticilerin boyanan araç ve parçalarda tekrar işlem yapmasına sebebiyet vererek maliyet, zaman, iş gücü ve enerji kaybına yol açmaktadır. Astar ve son kat boya uygulamalarında en çok karşılaşılan problemler toz, iplik ve aşırı spreylemenin yarattığı boya hatalarıdır.
En çok karşılaşılan problemlerden toz problemi genellikle filtre kademelerinin çevresel etkenler göz önüne alınmasıyla ortam şartlarına uygun filtrelerin seçilmesi ve sistemde kullanılan filtrelerin yerlerine tam olarak yerleştirilmesi ile filtrelenmemiş havanın boya yapılan ortama iletilmemesi ile çözülebilmektedir. Karşılaşılan diğer bir problem olan iplik hataları ise boya prosesinin herhangi bir adımında kullanılan silme bezi, eldiven, zımpara vb. gibi ekipmanların iplik oluşturmayan özellikte seçilmesi ile çözüme ulaştırabilmektedir. Aşırı spreylemenin yarattığı boya hatalarının çözümü ise sistemin bütünsel bir incelemeyle değerlendirmeye alınması ile çözüme ulaştırılabilmektedir. Bu hatalar; klima santralinin kapasitesi, klima santralinde kullanılan filtrelerin tip ve özellikleri, boya kabininde kullanılan filtreler ve özellikleri, boya kabininde hava akış hızı, emiş hattında kullanılan filtreler ve özellikleri, sistemde kullanılan fanlar ve bu fanların çalışma koşulları vb. gibi bir çok parametrelerin incelenmesiyle çözüme ulaştırılabilmektedir.
OVERSPRAY ile ilgili yenilikçi çözümler
Mikropor otomotiv endüstrisinde elde ettiği tecrübe ile çözüm ortaklarının enerji tüketiminin, atık miktarlarının, sarf mazleme ve işçilik maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çözümler geliştirmektedir.
Mikropor MBOX Serisi ürünleri ile otomotiv endüstrisinde kullanılan sulu overspray filtreleme yöntemleri yerine, çözüm ortaklarına su kullanımı olmadan overspray filtrasyonunda yenilikçi çözümler sunmaktadır.
Geleneksel overspray filtrelenmesinde kullanılan su ile filtreleme sağlayan sistemlerin su maliyeti, çamur ayrıştırma işlemleri, geri dönüşüm süreçleri, atık maliyetleri, temizlik ve enerji tüketimi gibi kullanıcılara bir çok açıdan fayda sağlayacak ve kuru sistem olarak nitelendirilen filtreleme sistemlerine geçişi konusunda Mikropor filtreleme sistemlerini yeniden oluşturarak çözüm ortaklarına çok yönlü fayda sağlamaktadır.
Kuru sistem ile filtreleme işleminde overspray partikülleri kağit ve elyaf filtreler ile tutulur ve hava bu partiküllerden arındırılmış şekilde egzost edilir. Bu işlem şartlandırmış havanın (boya kabininden geçen havanın) atmosfere atılmadan tekrar boya kabini giriş hava beslemesi olarak kullanılarak enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Mikropor saha mühendisleri, üretim hatlarını ve filtrasyon sistemlerini yerinde analiz ederken, müşterilere mevcut durumları hakkında tavsiyelerde bulunur. Ayrıca, ilgili filtreleme sınıfı gereksinimlerini karşılamak üzere filtrasyon sürecini iyileştirmek için de önerilerini sunar. Bu analizler sayesinde Mikropor, müşterileri için doğru filtre seçimleri, raporlama ve projelendirme dahil olmak üzere tüm ihtiyaçları belirler ve buna yönelik özel çözümler sunar.