Temiz Oda Teknolojileri ve Mikropor
Hava kirlilik yoğunluğunun kontrol edilebildiği ve partikül, mikrop ya da diğer istenmeyen parçacıkların hareketlerinin (giriş, büyüme ve gizlenme) minimize edilebileceği şekilde oluşturulan ortamlar “temizoda” olarak adlandırılmaktadır. Bu yapıların içerisinde ortam sıcaklığı, nem ve basınç parametreleri de kontrol altında tutulmakta ve istenen çalışma şartları her proses özelinde takip edilerek prosese uygun çalışma alanları oluşturulması ve bu şartların proses boyunca devamlılığı sağlanmaktadır.
Temiz odalar ilaç, otomotiv, uzay, savunma sanayi, elektronik ve kimya endüstrilerinde özel çalışma koşullarının talep edildiği ve belirlenen çalışma koşullarında üretim, test ve kontrol faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda kullanılmaktadır.
Temiz oda inşa sürecinde gerekli tasarım standartları, kullan
ılabilecek malzemeler ve temiz odanın kullanım amacı göz önünde bulundurulmalı, inşa aşamasından sonra da uygunluk kontrolleri için testler yapılmalıdır. Temiz oda kullanıma açıldıktan sonra sürekli olarak izlenmeli ve testler ile uygunluğu denetim altında tutulmalıdır. Temiz odaların amacına hizmet edebilmesi için öncelikle proses detayları belirlenmeli, ilgili standartlara uygun tasarım yapılmalı, doğru malzeme ve metotlar ile inşa edilmelidir.
Temiz odalarda kullanılan ekipmanları havalandırma sistemleri ve yapısal özellikler başlıkları ile iki temel başlık altında incelemek mümkündür. Temiz odalarda bulunan havalandırma sistemlerinin amacı, istenilen sıcaklık ve nem değerlerinde havayı filtrelerden geçirerek çalışma alanına ulaştırmaktır. Temiz odalarda kullanılan filtreler ilgili temiz oda standartlarınca belirlenmiş şartları sağlayacak verimlilik sınıfında, kapasitede ve talep edilen özelliklerde olmalıdır.
Mikropor, temiz odalarda kullanılan havalandırma sistemlerinde, tasarım özelliklerince belirlenmiş filtrelerin üretimini ilgili standartlarca belirlenen şartlarda gerçekleştirerek temiz oda ensdüstrisine özgün çözümler oluşturmaktadır.
Temiz odalarda kullanılan filtrelerin başında HEPA filtreler gelmektedir. EN 1822 Standardı, havalandırma ve iklimlendirme, temiz oda teknolojileri veya nükleer ve ilaç endüstrilerindeki uygulamalarda kullanılan verimli, yüksek verimli ve çok düşük geçirgenlikli hava filtreleri (EPA, HEPA ve ULPA) ile ilgilidir. Bunların sınıflandırmaları, belirlenmiş hava hızında temiz tarafa geçen partiküllerin boyutlarının (MPPS) ölçülmesi ile yapılır. EN 1822 test raporları belirtilen debideki ortalama ve kısmi verimlilikleri, başlangıç basınç düşümünü ve filtrenin sınıfını içermelidir.
HEPA Filtreler ve Sıklıkla Karşılaşan Sorulara Uzman Yaklaşımı
Mikropor sektörde meydana gelen gelişmeleri ve yenilikleri takip ederek, hem sektörel bazlı gelişimin hem de ürün bazlı yeni çözüm önerilerinin paylaşılmasında aktif bir şekilde rol almaktadır.
Temizoda Teknolojileri Derneği tarafından düzenlenen sektörel paylaşımın ön planda tutulduğu, temiz oda teknolojileri ve filtreler konusunda sektör paydaşlarının karşısına çıkan konuların konuşulduğu ‘HEPA Filtreler ve Sıklıkla Karşılaşan Sorulara Uzman Yaklaşımı’ etkinliği 21 Şubat 2023 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsünde gerçekleştirilmiştir. Mikropor Satış Direktörü Tunga Eltetik’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte sektör paydaşlarının karşılaştığı sorunlar, sektördeki gelişmeler ve filtreler hakkında merak edilenler konuşulmuş, bilgi paylaşımında bulunulmuştur.
Mikropor, hava filtrasyonu alanındaki tecrübesi ve üstün teknolojili ölçüm ekipmanları ile temiz hava ihtiyacınıza uygun çözümler sunmaktadır. Mikropor saha mühendisleri, üretim hatlarını ve filtrasyon sistemlerini yerinde analiz ederken, müşterilere mevcut durumları hakkında tavsiyelerde bulunur. Ayrıca, ilgili temizlik sınıfı gereksinimlerini karşılamak üzere filtrasyon sürecini iyileştirmek için de önerilerini sunar. Bu analizler sayesinde Mikropor, müşterileri için doğru filtre seçimleri, raporlama ve projelendirme dahil olmak üzere tüm ihtiyaçları belirler ve buna yönelik özel çözümler sunar.