Türkiye 1.Su Şurası, Su Verimliliği Çalışma Grubu’nun İlk Toplantısı Yapıldı

Türkiye 1.Su Şurası, Su Verimliliği Çalışma Grubu’nun ilk toplantısı 4 Mayıs 2021 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti. Toplantıda ARMATÜR Derneği, Sertifika ve Standardlar Komitesi Başkanı Yusuf KAYA tarafından temsil edildi.

Toplantının açılış konuşması, Şura Genel Sekreteri Mustafa UZUN tarafından yapıldı ve Su Verimliliği Çalışma Grubu kapsamında önümüzdeki 3 ay boyunca müzakere edilecek konu başlıkları ele alındı. Buna göre, Çalışma Grubu’nun temel çalışma konuları, İçme ve Kullanma Suyu Şebeke Kayıpları, Sanayide Su Verimliliği, Tarımsal Sulama Verimliliği, Hane Halkı Su Verimliliği, Su Ayak İzi, Yeniden Kullanım ve Diğer Alternatif Su Kaynakları (Atık Suların ve Sulamadan Dönen Suların Yeniden Kullanımı, Deniz Suyu, Acı Su, Yağmur Sularının Toplanması, Gri Su Kullanımı, Su Hasadı), Halkın Katılımı/Bilinçlendirilmesi ve Karşılaşılan Sorunlar, Darboğazlar ve Öneriler olarak belirlendi.

Toplantıda ayrıca, Şura Yönetmeliği gereğince Su Verimliliği Çalışma Grubu’nun Başkan, Başkan Yardımcısı, Raportör seçimleri de yapıldı. Çalışma Grubu Başkanı Atatürk Üniversitesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Bölümünden Prof. Dr. İlker ANGIN, Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı ise T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SGYM) Araştırma ve Değerlendirme Daire Başkanı Yusuf BAŞARAN oldu. Raportör olarak görevlendirilen üyeler ise, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde görevli Uzman Asiye DÜŞÜNCELİ ve Mühendis Fatma Zişan TOKAÇ ile DSİ Genel Müdürlüğü Makine ve Elektrik Şube Müdürü Celil ŞAHBAZ olarak belirlendi.

Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İlker ANGIN moderatörlüğünde devam eden tanışma toplantısında katılımcılar kendilerini tanıtarak açılacak alt gruplar hakkında önerilerde bulundu. Toplantıyı sonlandırırken Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Yusuf BAŞARAN, kullanılmış suların yeniden kullanılması, yağmur suyu hasadı, eğitim ve farkındalık gibi bütün sektörlere etki eden hususları ayrı bir şekilde tartışması gerektiğine değindi.

Toplantı, içme ve kullanma maksatlı su kullanımında verimliliğin artırılması, tarımsal sulama maksatlı su kullanımında verimliliğin artırılması, endüstriyel maksatlı su kullanımında verimliliğin artırılması, hane halkı su kullanımında verimliliğin artırılması, arıtılmış atık suların ve diğer alternatif kaynakların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, sektörel bazlı su ayak izinin hesaplanması, eğitim ve farkındalık, su verimliliğini artıran yenilikçi ve düşük maliyetli teknolojiler ve enerji verimliliği gibi çalışma konuları özelinde daha detaylı çalışmalar yapacak alt gruplar oluşturulması kararının alınması ile son buldu.

E-Bülten Kayıt