Wavin’in Depolama ve İnfiltrasyon Sistemi ile Yağmur Suları Geri Kazandırılıyor

Dünya plastik boru sektöründe; su tesisatından, ısıtma ve soğutmaya, yağmur suyu yönetiminden, altyapı ve kanalizasyona kadar birçok ürün ve çözüm sunan Wavin, iklim değişikliği ve kuraklık tehlikesine önlem olarak geliştirdiği teknolojiyle yağmur sularını geri kazandırıyor.

Türkiye’de 50 yıldır plastik boru sektöründe faaliyet gösteren Wavin, “Güvenli ve Verimli Su Tedariki”, “Daha İyi Tesisat ve Hijyen Koşulları”, “İklim Değişikliklerine Karşı Dirençli Şehirler” ve “Daha İyi Bina Performansı” hedefleri ile çalışmalarını sürdürüyor. Dünya nüfusu artarken, küresel ısınmanın etkileri ve doğal kaynakların tüketimi de hızlanıyor.  Küresel iklim değişikliği ve kuraklık sorunu tüm dünyanın gündeminde yer alıyor.  Küresel iklim değişikliği ve olası sonuçları ile ilgili birçok senaryo konuşulurken, Wavin  geliştirdiği teknoloji ile su kaynaklarını ve yeşili korumak için mevcut teknolojiyi kullanarak yağmur sularını yeraltı suyuna geri kazandırmayı hedefliyor.

“Geliştirdiğimiz teknoloji su kaynaklarını ve yeşili koruyor”

İklim değişikliğinin sonucu olarak birçok büyük şehirde su sıkıntısı ve buna bağlı olarak gıda krizinin yaşanma tehlikesinin bulunduğunu kaydeden Wavin Türkiye Genel Müdürü Fatih Asal, şu bilgileri verdi: “Ülke olarak son yılların en kurak kış mevsimini yaşadık. Geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul’daki barajlardaki doluluk oranının yüzde 19 seviyesine inmesi ile barajlardaki en düşük su seviyesini gördük. Bugün yaşadığımız kuraklık, sadece yağışların az olmasından değil, doğanın su döngüsünün artık devam edememesinden kaynaklanan çok daha derin bir krizdir. Wavin olarak geliştirdiğimiz teknoloji ile su kaynaklarımızı ve yeşili korumak için mevcut teknolojiyi kullanarak yağmur sularını yeraltı suyumuza geri kazandırıyoruz.”

“Suyu depolarken baskın tehlikelerine karşı da önlem alıyoruz”

Yağmur suyunun çatılardan toplanıp, Wavin Qbic Plus+ ve AquaCell infiltrasyon ve depolama tanklarıyla depolanması ve tekrar kullanılmasına ilişkin süreçlere değinen Fatih Asal,  “Bu tanklar, sağanak yağmurlarda büyük hacimde suyun hızlı bir şekilde içeri girmesine imkan sağlayarak su baskınını azaltmak için kontrollü bir şekilde suyu toprağa salar. Pek çok alanda zemin geçirgendir, bu durumlarda ürünlerimiz, suyu zemine salıverir. Suyun zemine salınmasının uygun olmadığı durumlarda ya da suyun tekrar kullanılması istendiğinde kapalı bir tank olarak da kullanılabilir ve depolanan su daha sonra kontrollü bir hızda yakındaki bir su hattına transfer edilebilir” dedi.

“Yeni binalara yağmur suyu toplama sistemi kurulması zorunlu”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 2 bin metrekare parselden büyük  yeni binalara yağmur suyu toplama sistemi kurulması zorunluluğu getirildiğine dikkat çeken Asal, şunları söyledi: “Geçtiğimiz Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, çatıda  toplanan yağmur suyunun bahçe zemini altında bir depoda toplanmasını sağlamak amacıyla 2 bin metrekare parselden büyük  yeni binalara yağmur suyu toplama sistemi kurulması zorunluluğu getirildi. Ulusal anlamda suyumuzu korumaya yönelik bu tarz girişimler bizi oldukça memnun ediyor. Yağmur suyunun çatılardan toplanıp, depolanması ve tekrar kullanılmasına varan tüm süreçlerde, Wavin uzmanlığını tüm sektör paydaşlarına sunmaya hazırız” dedi.

E-Bülten Kayıt