Yeşil Mutabakatın Önemini Anlattı

VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, enerji verimliliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, enerji verimliliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu oluşturuldu. Yeşil Mutabakat’ın detayları hakkında açıklamalarda bulunan VAT Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, sürdürülebilir bir dünya ve ticaret için anlaşmanın şartlarının önemli olduğunu kaydetti.

“2050 YILINDA KARBON NÖTR HEDEFİNE ULAŞILACAK”

Yeşil Mutabakat konusunun hem ülkemiz hem de dünyamız için ne kadar önemli olduğunu belirten Karataş, öne çıkan başlıkları şu cümlelerle anlattı: “4 Kasım 2016 yılında yürürlüğe giren Paris Anlaşmasına birçok ülke imza atmıştı. Daha sonra ise Avrupa Birliği sorumluluk alarak Avrupa Yeşil Mutabakatı sözleşmesini hazırladılar ve devreye aldılar. Bu anlaşma kapsamında kirliliğin ortadan kaldırılması, inşaat ve renavasyonda birtakım değişikliklerin yapılması, sürdürülebilir hareketliliğin oluşturulması gibi çevremizi koruyan 7 önemli başlık bulunuyor. Yeşil Mutabakat ile Avrupa Birliği tüm dünyayı yakından ilgilendiren küresel ısınma ve iklim krizi gibi sorunların önüne geçmeyi hedefliyor. Tüm bu çalışmalar neticesinde ise 2050 yılında karbon nötr hedefine ulaşmayı planlıyor” dedi.

“İHRACATTA KARBON VERGİSİ İSTENECEK”

Karataş, ihracatının yüzde 41’ini Avrupa’ya yapan Türkiye gibi ülkeler için Yeşil Mutabakat anlaşmasının çok önemli olduğuna dikkat çekerken anlaşmanın beklentilerini şu sözlerle anlattı. “Avrupa Birliği ülkeleri Yeşil Mutabakatın devreye girmesiyle birlikte şirketlerden üretim sırasında yaptığı karbon salımını belgelemesini isteyecek. Şayet şirketler karbon salımı yüksek ürünler getiriyorsa sınırda ek vergi ile yükümlendirecek. Avrupa Birliği, doğayı kirleten ve karbon salımı yüksek ürünler üreten ülkelerden vergi alacak ve elde ettiği bu geliri doğayı koruma çalışmaları için kullanacak.” dedi.

E-Bülten Kayıt