Yönetmelik Değişti, Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Kolaylaştı
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu için zorunlu olan ruhsat şartı kaldırıldı. Artık apartman ve site otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için zorunlu olan elektrik tesisatı, ruhsata tabi olmayacak.
Yeni düzenlemenin apartman ve sitelerin ortak alanlarında şarj istasyonu kurulum sürecini kolaylaştırıp, hızlandıracağını belirten Elaris İş Geliştirme Müdürü Ramazan Akyol, güvenlik şartının sağlanması için yapılması gerekenler konusunda apartman ve site yönetimlerini uyardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine büyük katkı sağlamayı amaçladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu için zorunlu olan ruhsat şartını kaldırdı.
Şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştı
“Apartman ve sitelerin ortak alanlarına şarj istasyonu kurulum sürecinde ruhsat şartının kaldırılması, şarj ünitelerinin kurulumunu kolaylaştırıp, hızlandıracak” diyen Elaris İş Geliştirme Müdürü Ramazan Akyol, güvenlik şartının sağlanması için yapılması gerekenler konusunda apartman ve site yönetimlerini uyardı:
“Elektrik tesisatı, ruhsata tabi olmayacak”
“Yeni düzenleme ile apartman ve site otoparklarında şarj ünitelerinin kurulumu için gerekli olan elektrik tesisatı, ruhsata tabi olmayacak.
İlgili elektrik kurumunun olumlu görüşünü almak zorunlu tutuluyor
Ancak Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin 35’inci maddesinin (4) numaralı fıkrasında belirtildiği gibi elektrikli araç şarj ünitesine hat çekilmesi için projelendirme yapan firmanın fenni mesuliyeti üstlendiğine dair hazırladığı taahhütnameyi, ilgili idareye sunması ve elektrik kurumunun olumlu görüşünü alması zorunlu tutuluyor. Ayrıca, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliğine ve elektrikle ilgili diğer mevzuata uyulması, uygulamanın ise 02.04.2022 tarihli ve 31797 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne göre yapılması gerekiyor.
Ortak alan kapsamında olmayıp bağımsız bölümlerin eklentisi niteliğinde olan otopark alanlarında ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmadan bağlantı yapılabiliyor. Bu alanlarda kurulacak olan bireysel şarj ünitelerinde, diğer bağımsız bölümler ve ortak alanları etkilememek kaydıyla ‘kat malikleri kurulu kararı’ alınması gerekiyor. Tapuda tahsisli otoparklarda, ilgili elektrik idaresi onayı ile kurulum, sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.” dedi.
Projelendirme ve kurulum desteği alınacak firmaya dikkat!
Şarj istasyonu kurulum sürecinde ruhsat şartının kaldırılması ile yerleşim alanlarına elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu kolaylaşacak” diyen Ramazan Akyol, bu süreçte can ve mal güvenliğinin sağlanması için projelendirme ve kurulum desteğinin uzman bir mühendislik firmasından alınması gerektiğinin altını çizdi:
“Elaris olarak, araç şarj istasyonu kurulumunu mevzuatlara uygun bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu konuda müşterilerimize, güvenli ve anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Öncelikle binanın elektrik şebekesinde yeterli akım olup olmadığını kontrol ediyoruz. Binanın elektrik şebekesinde yeterli akım yoksa ona uygun bir şarj ünitesi öneriyoruz. Ayrıca, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu‘nun 19′uncu maddesinde belirtildiği gibi ana gayrimenkulün mimari durumunu ve sağlamlığını koruyacak şekilde kablolama ve kurulum yapıyoruz.
“Yangınlara karşı yüksek koruma sağlıyoruz”
Binadaki elektriğin akıllı ve güvenli bir şekilde dağıtımını sağlayabilmek içinse ‘Dinamik Yük Dengeleme (DLM)’ sistemi kuruyoruz. Enerji kullanımını optimize eden bu sistem, evlerdeki tüm cihazların enerji tüketimini sürekli izleyerek, EV şarj cihazına gönderilen gücü ayarlayıp, voltaj seviyelerini koruyor. Böylece araçlar, binanın elektrik şebekesine aşırı yük getirmeden şarj edilebiliyor. Ayrıca aşırı yüklenmeye bağlı olarak sistemde meydana gelebilecek kısa devreden ya da elektrik panosundan kaynaklı yangınlara karşı da yüksek koruma sağlıyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.