Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, AB Yeşil Mutabakat ile Türk iş dünyasının gündemine gelen enerji verimliliği ve üretimde yeşil dönüşümü Türk Ytong olarak desteklediklerini açıkladı.
2030’a kadar karbon salımı yüzde 55 düşmeli
Sanayide Yeşil Dönüşümün planlı sanayi alanları olan OSB’lerle başlayacağını söyleyen Hinginar, üretim sektörünün Yeşil Mutabakat açısından öncelikli olduğuna dikkat çekerek, “Yeşil Mutabakat konusu detaylı ve geniş bir konu. Hep birlikte doğru noktaya ulaşmamız lazım. Enerji tüketiminin azaltılması bir öncelik olarak belirleyip hem güneş hem de doğal kaynaklardan elde edilen enerjileri kullanarak karbon salımını azaltmayı hedeflemeliyiz. 2030 yılına kadar mevcut karbon salımının yüzde 55 oranında azaltılması, 2050 yılına kadar da sıfırlanması öngörülüyor. Biz daha işin çok başındayız. Bilinçli çalışmalarla hızla yol almak mecburiyetindeyiz. Sanayimizin ihracat potansiyelini devam ettirebilmesi için de ihracat yapacak firmalarımızın karbon salımını azaltması kaçınılmaz. Yeşile ve çevreye duyarlı üretim altyapısının oluşturulması, akıllı ve çevreci üretim modeline geçişte OSB’ler öncü bir role sahip. Yeşil OSB konseptini benimseyen pilot OSB’leri görmeye başladık. Bu konsepti destekliyoruz ve iyi örneklerin yaygınlaşmasını, duyulmasını sağlamak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca bu dönüşümde Ytong olarak ürün ve çözümlerimizle Türk sanayicisinin yanında yer alıyoruz. Ekonominin temel direği olan fabrika yatırımlarının çevreye duyarlı, yapı kalitesi ve güvenliği açısından sağlıklı, enerji verimli, yangın ve deprem risklerine karşı dayanıklı bir şekilde ilerlemesi için OSB’ler ve yatırımcılarla iş birliği içindeyiz. Devam eden birçok yatırıma bu konularda danışmanlık veriyor, çözümlerimizi paylaşıyoruz. Bu konudaki desteğimiz artarak sürecek.” ifadelerini kullandı.
Türk sanayici bir an önce yeşil fabrikalar yapmalı
“Kentsel dönüşüm olgusunun sanayinin dönüşümünde de gerçekleşmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” diyen Fethi Hinginar, “Bir bakıma zorunluluk haline gelmeye başladı. Çünkü Avrupa Birliği konseyinin haziran ayında yürürlüğe soktuğu Yeşil Mutabakat bütün ülkeleri etkileyecek” dedi. Mutabakatın Türk sanayisini uygulamaya geçmeye zorladığına vurgu yapan Hinginar, özellikle yeşil fabrikalara dönük çalışmaların vakit kaybetmeden başlaması gerektiğini ifade etti. Hinginar, “Ytong olarak biz kendi fabrikalarımızı insana ve çevreye saygılı Yeşil Bina konseptinde inşa ediyoruz. Ytong olarak enerji verimliliği sağlayan, yangına dayanıklı, yeşil bina inşaatına uygun, çevreci ürünler üretiyoruz. Fabrika inşaatlarında kullanılan Ytong Panel ürünlerimizin EPD yani Çevre Etiketi bulunuyor, bu sayede yeşil bina belgelendirme sürecinde puan kazandırıyor. Ürünlerimiz sadece yeşil bina anlamında değil bina ömrü boyunca ısı yalıtımı, yangın güvenliği gibi konularda yatırıma değer katıyor, üretim kayıplarına neden olabilecek risklerin azaltılmasını sağlıyor. Sanayi yatırımlarında sıkça karşılaştığımız çatılara güneş enerjisi uygulaması için de avantajlar sunuyor, bu uygulamalar için son derece sağlam, düzgün bir çatı konstrüksiyonu elde edilmesini sağlıyor.” dedi.
Hinginar sözlerine “sürdürülebilir kalkınmanın ve ekonominin temel unsuru olan sanayimizin çevre dostu Yeşil Dönüşümüne öncülük eden OSB’lerle iş birliklerimiz süreceğini ifade etti.