YEKA GES-3 Sayesinde Her Yıl 110 Milyon Dolar Ülkemizde Kalacak

Tamamlanan YEKA GES-3 yarışmaları ile güneş enerjisi sektörüne 1.000 MW kapasite hakkı sağlanmasını memnuniyetle karşılayan GENSED, bu yatırımların bir an önce devreye alınmasının önemini vurguladı.
GENSED Başkanı Halil Demirdağ, “İlave 1.000 MW GES sayesinde her yıl 110 milyon dolar ülkemizde kalacak” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında geliştirilen YEKA GES-3 yarışmalarının tamamlanarak, 36 ayrı şehirde 74 güneş enerjisi projesine 1.000 MW kapasite hakkı sağlaması sektörde memnuniyetle karşılandı. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, bu yatırımların bir an önce devreye alınmasının hem sektörün gelişimi hem de ülke ekonomisi açısından önemini vurguladı.

TÜRKİYE’YE DUYULAN GÜVENİ GÖSTERDİ

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yarışmada oluşan rekor düzeyindeki düşük fiyatların Türkiye enerji piyasası için dönüm noktası olduğunu dile getiren Halil Demirdağ, şu değerlendirmeyi yaptı: “Mini YEKA” olarak da adlandırılan yarışmalara yatırımcılar büyük ilgi gösterirken, mini fiyatlar gerçekleşti. Kazanan teklifler kilovatsaat başına 18,2 kuruş ile 32 kuruş arasında değişiklik gösterdi. Fiyatların ortalaması ise 21,5 kuruş/kilovat-saat oldu. Teklif edilen bu gerçekçi rakamlar enerji yatırımcılarının Türkiye’ye duyduğu güvenin de bir göstergesi.”

BİR AN ÖNCE YATIRIMLAR BAŞLAMALI

Yarışmalardaki katılımcı çeşitliliğinin güneş enerjisi sektörü için avantajlı olduğuna da dikkat çeken Demirdağ, şu bilgileri verdi: “Mini YEKA yarışmalarını kazananlar arasında büyük holdingler, sanayi kuruluşları ve enerji sektörünün önde gelen oyuncuları bulunuyor. Nitelikli yarışmacıların ilgi göstermesi, hem projelerin hayata geçeceğinin bir garantisi hem de yarışmalarda gerçekçi rakamlar sunulduğunun göstergesi. Şimdi yatırımcılara düşen görev; hiç zaman kaybetmeden elde ettikleri kapasiteleri yatırıma çevirmek.”

Yatırımların bir an önce hayata geçirilmesinin her yıl 110 milyon doların ülkemizde kalması anlamına geldiğini dile getiren Demirdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Hayata geçmeyen yatırımlar ekonomik yük demek. Çünkü devreye girmeyen her 1.000 MW GES kapasitesi, Türkiye’den her yıl yurt dışına 110 milyon ABD doları çıkması anlamına geliyor. Bu yüzden kısıtlı olan yeşil ve yenilenebilir bağlantı kapasitelerini uzun yıllar bloke olmaması şart.”

YENİ YEKA MÜJDESİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 2021 yılında yine 1.000 MW kapasite hakkı için bir YEKA GES yarışması daha yapılacağı açıklamasına da değinen Demirdağ, şunları söyledi: “Bu duyuru, güneş enerjisi sektörü için çok büyük bir müjde oldu. 2021 yılında güneş enerjisi sektörüne YEKA yarışmaları ile 2.000 MW’lık yeni kapasite hakkı sağlanması, Türkiye yerli güneş enerjisi sektörünün gelişmesi için bir şans. Sektör olarak her yıl 1.000 MW’lık YEKA yarışması beklentimiz var.”

YENİ YATIRIMLAR DESTEKLENMELİ

GENSED Başkanlığı görevinin yanında, sektörde hem üretici hem yatırımcı olarak faaliyet gösteren Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Demirdağ, güneş enerjisi sektörünün gelişmesinin önemini şöyle aktardır: “Bir üretici ve yatırımcı olarak güneş enerjisini bir sosyal sorumluluk gibi kabul ediyor, ülkemizin, dünyamızın ve çocuklarımızın geleceği için
çalışıyoruz. Üstelik ülke olarak bu konuda çok şanslıyız. Türkiye kısa sürede sahip olduğu güneş potansiyeli, gelişen teknolojisi ve istekli yatırımcısı ile güneşte ilk 10 ülkeden biri olmalı. Güneş enerjisi sektörü, Türkiye’nin ekonomik olarak büyümesi için lokomotif sanayilerden biri olabilir. Bunun için her yıl yeni kapasiteler açılmalı ve üreticilere yeni yatırımlar yapacak ortam sağlanmalı. Bu sayede çok daha fazla GES’i faaliyete alabilir, ürettiğimiz güneş enerjisiyle Türkiye’deki cari açığı kapatabilir, Türkiye’yi dünyanın güneş başkenti yapabiliriz.”

E-Bülten Kayıt